Belli bir ahlaka sürüklemek değil, olması kesin şekilde gerekli olan ahlak budur. Ahlak doğuştan ve yetiştiğin çevreden gelir. "Komşuma sorun olarak geliyordur" zaten bahsettiğim de şu, aile tarafından bir çocuğa "ayak bileği görünen kadın namusuz","açık giyinen kadın namussuz" ahlak ve namusu bu şekilde dayatırsan, çocuk haliyle gelişimini sürdürene dek böyle bir ahlak sahibi olacak. "beraberliğinde kendi dışınızda gelişen şerlere karşı -cinsellik olmadığı sürece- ahlak ve namus anlayışınız devreye girmeyecek" bu cümleye en iyi örnek: sokakta el ele tutuşan, sarılan ve öpüşen çiftlere sözlü ya da fiziksel sataşan insanlardır. Ahlak ve namus anlayışınız cinsellikten ileriye gitmezse bu tabu asla yıkılmaz.Bir yere kadar haklısın sadece herkesi ahlak ve namus anlayışı farklıdır kadınların açık giyinmesi benim için sorun değilken belki komşuma sorun olarak geliyordur o yüzden insanları belli bir ahlaka sürüklemek yanlıştır benim doğrum bana doğrudur benim ahlak ve namusumdan kime ne ayrıca istediğim gibi davranabilirim onların hayatına karışmadıktan sonra
Reis senin dediğin şey şu oluyor ahlak gene aileden gelir ama sadece cinsellik olmamalı diyorsun sen, ama benim ahlak ve namus kavramım ailemden farklı bir şekilde ailemde ahlakı cinsellikten daha fazla şey olarak görüyor ama ben dahada ötesini görüyorum ve kendi ahlakımı oluşturuyorum belli bir ahlakı benimsemiyorum gördüklerimi tartıp düşünüyorum acaba bana göre doğrumudur veya değilmidir ona göre benimsiyorum ahlakımı, birinden gördüğü ahlakın kendi ahlakı olduğunu söleyen insanlar düşünme kabiliyetinden yoksun insanlardır.Belli bir ahlaka sürüklemek değil, olması kesin şekilde gerekli olan ahlak budur. Ahlak doğuştan ve yetiştiğin çevreden gelir. "Komşuma sorun olarak geliyordur" zaten bahsettiğim de şu, aile tarafından bir çocuğa "ayak bileği görünen kadın namusuz","açık giyinen kadın namussuz" ahlak ve namusu bu şekilde dayatırsan, çocuk haliyle gelişimini sürdürene dek böyle bir ahlak sahibi olacak. "beraberliğinde kendi dışınızda gelişen şerlere karşı -cinsellik olmadığı sürece- ahlak ve namus anlayışınız devreye girmeyecek" bu cümleye en iyi örnek: sokakta el ele tutuşan, sarılan ve öpüşen çiftlere sözlü ya da fiziksel sataşan insanlardır. Ahlak ve namus anlayışınız cinsellikten ileriye gitmezse bu tabu asla yıkılmaz.
Cinsellikle bağdaştırılan bir ahlak olamaz, yoktur diyorum, evet. Bireysel ahlakın temelini atıyorsun ama burada şöyle bir şey var, kendince doğru görüp benimsediğin kurallar, kendi dışında ki fertler için de (toplumsal ahlak) uygun mu? Çünkü çok kez ters düşüp (toplumsal ahlak)la çatışabilirsin. Bu nedenle benim bahsettiğim ahlak anlayışı, bireysel ve toplumsal ahlak açısından çok her insanın uyması gereken ahlak anlayışıdır. Konuda verdiğim örnek ile anlayabilirsin, yine vereyim ama: Dışarıdakileri rahatsız etmeyecek düzeyde müzik dinlemek, yere çöp atmamak, insanların tercih, giyim ve içtiğine saygı duymak, yolda ki ambulans aracına yol vermek, zorbalık yapmamak gibi çeşitli örnekler ile uzata bilirim. Verdiğim örnekler de birer ahlaktır ve bunlara toplumsal ve bireysel ahlak demeden herkesin uyması gerekir. Senin temelini oluşturduğun ahlak anlayışını sorgulamıyorum, haddim değil, yanlış anlama.Reis senin dediğin şey şu oluyor ahlak gene aileden gelir ama sadece cinsellik olmamalı diyorsun sen, ama benim ahlak ve namus kavramım ailemden farklı bir şekilde ailemde ahlakı cinsellikten daha fazla şey olarak görüyor ama ben dahada ötesini görüyorum ve kendi ahlakımı oluşturuyorum belli bir ahlakı benimsemiyorum gördüklerimi tartıp düşünüyorum acaba bana göre doğrumudur veya değilmidir ona göre benimsiyorum ahlakımı, birinden gördüğü ahlakın kendi ahlakı olduğunu söleyen insanlar düşünme kabiliyetinden yoksun insanlardır.
tabiki dediğin doğru birşey toplum ahlakı insan içersinde yapılmalıdır ki diğer insanlara rahatsızlık vermemek için ama sorun şu ki bunu düşünemiyen insanlar var mesela kadın açık giyiniyor onun tercihi olduğu halde insanların buna laf sölemek zorunda hissetmeleri kendilerini eğer rahatsız oluyorsan o kişinin davranışından tavrından giyiminden o zaman görmezden gel yada kendi kendine kına benim yaptığım diğer insanları etkilemeyen davranışlar benim ve ahlakım arasındadır seni ilgilendirmeyen bir işe burnunu sokmamak lazım eğer o kişi acık giyinmek istiyorsa giyinir eğer dersen ahlakımı bozuyor o kişinin ahlakı ile alakalıdır acık giyinmeyi direk o yönde algılıyorsa o kişinin zihniyeti kısır ve kötüdür.Cinsellikle bağdaştırılan bir ahlak olamaz, yoktur diyorum, evet. Bireysel ahlakın temelini atıyorsun ama burada şöyle bir şey var, kendince doğru görüp benimsediğin kurallar, kendi dışında ki fertler için de (toplumsal ahlak) uygun mu? Çünkü çok kez ters düşüp (toplumsal ahlak)la çatışabilirsin. Bu nedenle benim bahsettiğim ahlak anlayışı, bireysel ve toplumsal ahlak açısından çok her insanın uyması gereken ahlak anlayışıdır. Konuda verdiğim örnek ile anlayabilirsin, yine vereyim ama: Dışarıdakileri rahatsız etmeyecek düzeyde müzik dinlemek, yere çöp atmamak, insanların tercih, giyim ve içtiğine saygı duymak, yolda ki ambulans aracına yol vermek, zorbalık yapmamak gibi çeşitli örnekler ile uzata bilirim. Verdiğim örnekler de birer ahlaktır ve bunlara toplumsal ve bireysel ahlak demeden herkesin uyması gerekir. Senin temelini oluşturduğun ahlak anlayışını sorgulamıyorum, haddim değil, yanlış anlama.
Yani Dostum kısacası "Saygı Mecburiyet Sevgi İse Hürriyettir"tabiki dediğin doğru birşey toplum ahlakı insan içersinde yapılmalıdır ki diğer insanlara rahatsızlık vermemek için ama sorun şu ki bunu düşünemiyen insanlar var mesela kadın açık giyiniyor onun tercihi olduğu halde insanların buna laf sölemek zorunda hissetmeleri kendilerini eğer rahatsız oluyorsan o kişinin davranışından tavrından giyiminden o zaman görmezden gel yada kendi kendine kına benim yaptığım diğer insanları etkilemeyen davranışlar benim ve ahlakım arasındadır seni ilgilendirmeyen bir işe burnunu sokmamak lazım eğer o kişi acık giyinmek istiyorsa giyinir eğer dersen ahlakımı bozuyor o kişinin ahlakı ile alakalıdır acık giyinmeyi direk o yönde algılıyorsa o kişinin zihniyeti kısır ve kötüdür.
sen beni anlamışsındır yani kendi ahlakımız ve toplum ahlakı arasındaki sınırı bilmeyen insanları için konuşuyorum
Anlıyorum, elbette. En büyük problemlerden biri de bu, başkalarının giyim ve kuşama burun sokmak. Kendi haddini bilmeden davranan, başı kapalı ya da açık giydiği için laf salatalığı yapan aciz insanlar.tabiki dediğin doğru birşey toplum ahlakı insan içersinde yapılmalıdır ki diğer insanlara rahatsızlık vermemek için ama sorun şu ki bunu düşünemiyen insanlar var mesela kadın açık giyiniyor onun tercihi olduğu halde insanların buna laf sölemek zorunda hissetmeleri kendilerini eğer rahatsız oluyorsan o kişinin davranışından tavrından giyiminden o zaman görmezden gel yada kendi kendine kına benim yaptığım diğer insanları etkilemeyen davranışlar benim ve ahlakım arasındadır seni ilgilendirmeyen bir işe burnunu sokmamak lazım eğer o kişi acık giyinmek istiyorsa giyinir eğer dersen ahlakımı bozuyor o kişinin ahlakı ile alakalıdır acık giyinmeyi direk o yönde algılıyorsa o kişinin zihniyeti kısır ve kötüdür.
sen beni anlamışsındır yani kendi ahlakımız ve toplum ahlakı arasındaki sınırı bilmeyen insanları için konuşuyorum
çok doğruAnlıyorum, elbette. En büyük problemlerden biri de bu, başkalarının giyim ve kuşama burun sokmak. Kendi haddini bilmeden davranan, başı kapalı ya da açık giydiği için laf salatalığı yapan aciz insanlar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?