[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Mavi Ekran Hatası Neden Olur?[/FONT]
Mavi ekran hatası, genelde bir programın sistem ile uyum sağlayamamasından kaynaklanır. Bunun yanında donanım arızalarından kaynaklanma olasılığı da çok yüksektir. Veya donanım ve yazılım arasındaki bağlantının sorunlu olması da buna sebep olabilir. Şimdi madde madde çözümleri açıklıyorum. Bunları uyguladıktan sonra mavi ekran almanız çok zor.
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Mavi Ekran Hatası Nasıl Çözülür?[/FONT]
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif] Virüs taraması yapın[/FONT]
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Windows’u Güncelleyin
[/FONT]
Çoğu kullanıcı zaman zaman program yükler ama hiçbir zaman kaldırmaz. Bu şekilde onlarca belki de yüzlerce büyüklü küçüklü program birikir. Bu durum bilgisayarın yavaşlamasına sebep olabileceği gibi, aşırı donanım kullanımından dolayı mavi ekran hatasına da sebep olabilir.
Denetim Masası\Tüm Denetim Masası Öğeleri\Programlar ve Özellikler yolunu izleyerek programlarınızın tam listesine ulaşabilirsiniz.
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Öneri
Gereksiz programları kaldırma konusunda Revo Uninstaller Pro programını öneriyorum. Programı kaldırdıktan sonra ardında bıraktığı kalıntıları ve çöp dosyaları da silebilme özelliğine sahip. Buradan indirebilirsiniz. http://www.revouninstaller.com/download-professional-version.php[/FONT]
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Sabit Diskinizi Test Edin[/FONT]
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]RAM Testi Yapın[/FONT]
Bellek tanılaması yapılırken bilgisayarınızın kapanması gerekecek. Onun için kaydedilmeyen verilerinizi vb. kaydetmelisiniz.
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Donanımları Kontrol Edin[/FONT]
Donanımlarınızın sıcaklığının aşırı artması durumunda donanım geçici olarak çalışmayabilir. Veya da Windows, herhangi bir tehlikeyi veya yanmaya kadar gidebilecek durumları önlemek için donanımın çalışmasını sonlandırabilir. Bu durumda aşırı ısınmaya sebep olabilecek 3 ihtimal var:
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Uyarı
Kesinlike ıslak mendille temizleme veya yıkama gibi bir hataya düşmeyin. Fanınızı tamamen bozabilirsiniz.[/FONT]
Ayrıca işlemci sıcaklığınızı öğrenebileceğiniz CPU-Z isimli bir program var.
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Hatayı Analiz Edin[/FONT]
Mavi ekranda verilen hata kodunu bilmek işinize yarayacaktır. Bu kodu vererek internette çeşitli forumlardan veya sitelerden yardım alabilirsiniz. Ancak sz değiştirmediğiniz sürece bilgisayarınız, mavi ekran verdikten birkaç saniye sonra yeniden başlar. Bu süre zarfında hata kodunu göremeyebilirsiniz. Ekranın açık kalmasını sağlayalım.
Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları’na girin.
Gelişmiş sekmesine tıklayın. Başlangıç ve Kurtarma altındaki Ayarları tıklayın.
Sistem Hatası altındaki “Otomatik olarak yeniden başlat” işaretini kaldırın.
Artık bilgisayarınız yeniden başlamayacak ve en azından mavi ekran üzerinde hata mesajını görebileceksiniz.
“Sorun şu dosyadan …. Kaynaklandı” dosyanın adını not alın.
“STOP:” Hata kodunu bir yere not alın.
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Son Çare: Format[/FONT]
Yukarıdaki yöntemleri uygulamanıza rağmen sorun çözülmedi mi? O zaman yedeklemenizi yapıp format atmanız gerekecek. Format atmayı ayrıntılı anlatmaya gerek duymadım. İnternette basit bir araştırma ile kolayca format atabilirsiniz.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> UMARIM İŞİNİZE YARAR >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Mavi ekran hatası, genelde bir programın sistem ile uyum sağlayamamasından kaynaklanır. Bunun yanında donanım arızalarından kaynaklanma olasılığı da çok yüksektir. Veya donanım ve yazılım arasındaki bağlantının sorunlu olması da buna sebep olabilir. Şimdi madde madde çözümleri açıklıyorum. Bunları uyguladıktan sonra mavi ekran almanız çok zor.
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Mavi Ekran Hatası Nasıl Çözülür?[/FONT]
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif] Virüs taraması yapın[/FONT]
- Sistemin derinlerinde bulunan virüsler, mavi ekran hatasına sebep olabilir. Çoğu virüs, şifre çalmak ve verilerinizi çalmak için yazılsa da, bilgisayarlara ciddi manada zarar vermek için oluşturulan virüsler de var. Bundan dolayı antivirüs programınızı güncelledikten sonra Tam Tarama yapmalısınız. Tam tarama işlemi genelde saatler sürer. Her ne kadar uzun sürse de mavi ekran hatalarından kurtulmak için bunu yapmamız gerek.
- Sorun çıkaran sürücüleri kaldırma
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Windows’u Güncelleyin
[/FONT]
- Windows hepimizin bildiği üzere her ne kadar iyi bir işletim sistemi olsa da hatalarla dolu. Microsoft, zaman zaman güncellemeler yayınlayarak bu hataları kapatır. Onun için Windows Update’i açıp tüm güncellemeleri yüklemelisiniz.
- Windows’un güncellenmesi de güncellenmemesi de sorun olabiliyor. Windows sorunlu bir işletim sistemi demiştik. Mavi ekran aldığınız ilk tarihi hatırlamaya çalışın. O tarihten itibaren yüklediğiniz güncellemeleri kaldırmayı deneyin. Her güncelleme her zaman bilgisayarınıza yaramayabilir.
Çoğu kullanıcı zaman zaman program yükler ama hiçbir zaman kaldırmaz. Bu şekilde onlarca belki de yüzlerce büyüklü küçüklü program birikir. Bu durum bilgisayarın yavaşlamasına sebep olabileceği gibi, aşırı donanım kullanımından dolayı mavi ekran hatasına da sebep olabilir.
Denetim Masası\Tüm Denetim Masası Öğeleri\Programlar ve Özellikler yolunu izleyerek programlarınızın tam listesine ulaşabilirsiniz.
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Öneri
Gereksiz programları kaldırma konusunda Revo Uninstaller Pro programını öneriyorum. Programı kaldırdıktan sonra ardında bıraktığı kalıntıları ve çöp dosyaları da silebilme özelliğine sahip. Buradan indirebilirsiniz. http://www.revouninstaller.com/download-professional-version.php[/FONT]
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Sabit Diskinizi Test Edin[/FONT]
- Sabit disklerde BadSector dediğimiz olay çok tehlikelidir. Ve mavi ekran hatasına neden olabilir. BadSector, hard disklerde ortaya çıkabilen ciddi bir sorun. Hard diskinizdeki hataları giderebilmeniz için çok iyi bir program var.
- Onu İndirebilirsiniz.
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]RAM Testi Yapın[/FONT]
- Bilgisayarınızın RAM (geçici hafıza) aygıtında sorun olabilir. Arama kısmını açın ve Windows Bellek Tanılama yazın.
Bellek tanılaması yapılırken bilgisayarınızın kapanması gerekecek. Onun için kaydedilmeyen verilerinizi vb. kaydetmelisiniz.
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Donanımları Kontrol Edin[/FONT]
- Bilgisayarınızın kasasını açın ve kabloları sıkılaştırın. Mavi ekran hatasına, tam yerleştirilmemiş bir kablo veya donanım sebep oluyor olabilir.
Donanımlarınızın sıcaklığının aşırı artması durumunda donanım geçici olarak çalışmayabilir. Veya da Windows, herhangi bir tehlikeyi veya yanmaya kadar gidebilecek durumları önlemek için donanımın çalışmasını sonlandırabilir. Bu durumda aşırı ısınmaya sebep olabilecek 3 ihtimal var:
- Çalıştırılan oyun veya programın donanımı zorlamasından kaynaklanabilir.
- Donanımın yerleşiminde hata olabilir. Başka bir aygıtla gereğinden fazla yakın yerleştirilmiş olabilir.
- Fan çalışma hızı yetersiz olabilir.
- Fanınızı Temizleyin
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Uyarı
Kesinlike ıslak mendille temizleme veya yıkama gibi bir hataya düşmeyin. Fanınızı tamamen bozabilirsiniz.[/FONT]
Ayrıca işlemci sıcaklığınızı öğrenebileceğiniz CPU-Z isimli bir program var.
Bağlantıları görmek için lütfen
Giriş Yap
indirebilirsiniz.[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Hatayı Analiz Edin[/FONT]
Mavi ekranda verilen hata kodunu bilmek işinize yarayacaktır. Bu kodu vererek internette çeşitli forumlardan veya sitelerden yardım alabilirsiniz. Ancak sz değiştirmediğiniz sürece bilgisayarınız, mavi ekran verdikten birkaç saniye sonra yeniden başlar. Bu süre zarfında hata kodunu göremeyebilirsiniz. Ekranın açık kalmasını sağlayalım.
Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları’na girin.
Gelişmiş sekmesine tıklayın. Başlangıç ve Kurtarma altındaki Ayarları tıklayın.
Sistem Hatası altındaki “Otomatik olarak yeniden başlat” işaretini kaldırın.
Artık bilgisayarınız yeniden başlamayacak ve en azından mavi ekran üzerinde hata mesajını görebileceksiniz.
“Sorun şu dosyadan …. Kaynaklandı” dosyanın adını not alın.
“STOP:” Hata kodunu bir yere not alın.
[font='Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif]Son Çare: Format[/FONT]
Yukarıdaki yöntemleri uygulamanıza rağmen sorun çözülmedi mi? O zaman yedeklemenizi yapıp format atmanız gerekecek. Format atmayı ayrıntılı anlatmaya gerek duymadım. İnternette basit bir araştırma ile kolayca format atabilirsiniz.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> UMARIM İŞİNİZE YARAR >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>