Bir ülkenin para birimi neden değer kaybeder?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
Merhaba , uzmanı olmadığım ama çokça merak ettiğim bu konuyu var ise işin '' uzmanlarına '' veyahut o işin alakalı kişilerine danışmak istiyorum.
Ama öncelikle merakımı gidermek için baktığım şu konuyu sizlerle de paylaşayım

Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap

Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap

Finansal kelimesi sanki öylesine konuşmuş boş bir kelime gibi geldi ama neyse.

Efendim soru şu ; Bir ülkenin para birimi diğer ülke karşısında neden değer kaybeder . Ülkemizde dünden bu güne para birimini etkileyecek olan değişiklik nedir ? Diğer ülke tam olarak ne satıyor da veyahut neye satın almaya mecbur bırakıyor da parayı tam olarak ona harcıyoruz ?

Ve geçmişten bu güne benzer olaylar yaşanmış mıdır ? Yaşanmış ise öncesin de ve sonrasında gelişen olaylar nedir ? ( Değer kazanma veyahut kayıp etmek )

Moderatörün son düzenlenenleri:
Seçkin Üye
Ödüller
5
6 HİZMET YILI
Ya aslında şöyle bir şey diyeceğim; gelir seviyesi: ülkenin gelir ortalamasının diğer ülkelerden fazla olması, her döviz kuru için ülkenin ithalatını yükseltir. Arz değişmez, sabit kalırsa kur yükselir ve kurun yükselmesi ülkenin para biriminin değer kaybına yol açar.

Demem o ki: Bir ülkenin para biriminin patronu o ülkenin merkez bankası'dır. Merkez bankaları belirledikleri faiz politikalarıyla piyasaya yön verirler. Bunu ya sözlü yönlendirmelerle ya da piyasaya yapacakları çeşitli düzenlemelerle gerçekleştirirler. Siyasal iktidarın belirlediği ekonomik uygulamalar sonucunda piyasada oluşabilecek kur oynaklığını gidermek için belirledikleri faiz oranlarıyla ya piyasaya para verirler ya da piyasadan para çekerler. Yani paranın değerini belirlerler.

Özetle açıklamam gerekirse, para biriminin hangi seviyede olmasından ziyade ülke ekonomisinin ve siyasi yapısının güçlü olması gerekir.

Sevgiyle kal.

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
Ya aslında şöyle bir şey diyeceğim; gelir seviyesi: ülkenin gelir ortalamasının diğer ülkelerden fazla olması, her döviz kuru için ülkenin ithalatını yükseltir. Arz değişmez, sabit kalırsa kur yükselir ve kurun yükselmesi ülkenin para biriminin değer kaybına yol açar.

Demem o ki: Bir ülkenin para biriminin patronu o ülkenin merkez bankası'dır. Merkez bankaları belirledikleri faiz politikalarıyla piyasaya yön verirler. Bunu ya sözlü yönlendirmelerle ya da piyasaya yapacakları çeşitli düzenlemelerle gerçekleştirirler. Siyasal iktidarın belirlediği ekonomik uygulamalar sonucunda piyasada oluşabilecek kur oynaklığını gidermek için belirledikleri faiz oranlarıyla ya piyasaya para verirler ya da piyasadan para çekerler. Yani paranın değerini belirlerler.

Özetle açıklamam gerekirse, para biriminin hangi seviyede olmasından ziyade ülke ekonomisinin ve siyasi yapısının güçlü olması gerekir.

Sevgiyle kal.

Oldukca açıklayıcı ama kafamda ki soru işaretleri hala bir cevap bulamadı onlardan da bahsetmek istiyorum.

Diğer ülkeleri unutun bulunduğumuz ülke kendi madenini kendi yeme içme vs gibi ihtiyaçlarını karşılayamıyor mu? Bunları karşılayacak toprak maden vs bizde yok mu? Bilmiyorum sorumu sorabiliyor muyum ama şöyle diyelim biz sizinle komşuyuz sizin para biriminiz var bir de benim var. Ben neden yenmeyen içilmeyen tüketilmeyen bir kağıt parçası yüzünden ülkemin yeme içme giyim sağlık vs gibi konularında aile üyelerim daha fazla ücret ödemek daha fazla kağıt parçası vermek zorunda kalıyor? Mesela ben şu kanuna uyuz olurken " çiftçiler arasında tohum satışı yasaktır " bir de şu kanunu duydum şok oldum " bir üründen belirlenen miktar kadar üretebilirsiniz ( ekebilirsiniz ) " veyahut maden çıkarıcakken belirli dış ülkelerin izin verdiği adette ( sekiz falandı tam emin değilim bulup onu da atarım buraya ) kaynak araştırması kuyu kazması vs yapabiliyoruz. Ve çıkardığını işlemesi için dışarıya satıp gönderip işlenen malı geri satın alıyoruz. Wtf. Neden ya

Bal porsuğu
Seçkin Üye
Ödüller
5
6 HİZMET YILI
Oldukca açıklayıcı ama kafamda ki soru işaretleri hala bir cevap bulamadı onlardan da bahsetmek istiyorum.

Diğer ülkeleri unutun bulunduğumuz ülke kendi madenini kendi yeme içme vs gibi ihtiyaçlarını karşılayamıyor mu? Bunları karşılayacak toprak maden vs bizde yok mu? Bilmiyorum sorumu sorabiliyor muyum ama şöyle diyelim biz sizinle komşuyuz sizin para biriminiz var bir de benim var. Ben neden yenmeyen içilmeyen tüketilmeyen bir kağıt parçası yüzünden ülkemin yeme içme giyim sağlık vs gibi konularında aile üyelerim daha fazla ücret ödemek daha fazla kağıt parçası vermek zorunda kalıyor? Mesela ben şu kanuna uyuz olurken " çiftçiler arasında tohum satışı yasaktır " bir de şu kanunu duydum şok oldum " bir üründen belirlenen miktar kadar üretebilirsiniz ( ekebilirsiniz ) " veyahut maden çıkarıcakken belirli dış ülkelerin izin verdiği adette ( sekiz falandı tam emin değilim bulup onu da atarım buraya ) kaynak araştırması kuyu kazması vs yapabiliyoruz. Ve çıkardığını işlemesi için dışarıya satıp gönderip işlenen malı geri satın alıyoruz. Wtf. Neden ya :D
Kankam yüz yıllardır atalarımızında dahil oldugu bu süreci sana kısaca anlatmak istiyorum. Senin sordugun sorular çok basit sorular o kadar basit ki iki kelimeyle anlatırım, ' arz talep' ilişkisi, mesela sende bir kalem var bende 2 silgi var sana, bana kalemini sat diyorum sende yarısını satarım diyorsun, yarısını alıyorum sana 1 silgi veriyorum sen o kalemle o kadar cok yanlış yazı yazıyorsun ki silgiyi bitirmek zorunda kalıyorsun, tekrar silgi için bana geliyorsun silgi istemeye bende sana silgiyi satıyorum tekrardan ama senin kullandığın silginin tozlarını istiyorum, o tozlardan kendime yetecek kadar silgi yapmıs oluyorum, sana silgi satmıs olıyorum, ve senden kalem almış oluyorum. Böyle düşün her şey sana daha basit gelecektir dostum, bu örnegi vermek için çok düşündüm anlarsın umarım :) :D

Несмотря на предателей, я все еще стою.
Co - Admin
Ödüller
21
8 HİZMET YILI
Buna birçok etken sıralanabilir. Öncelikle basit etken tamamen dışa bağlılık diyebiliriz. Sonrasında da Merkez Bankası tarafından alınan yanlış kararlar, basılan karşılıksız paralar hepsi bir para biriminin değer kaybetmesine sebep olabilir.

Özgür Demirtaş hocayı dinleyebilirsin, o kanalında yeterince bu tarz açıklama içeren videolar çekiyor. Kendisi ekonomi ve finans uzmanı, gayet de akıcı bir konuşması var. Dinlerken sıkılmazsın.

Uzman Üye
Ödüller
8
7 HİZMET YILI
ihracat yerine ithalat yapılması başlıca nedenlerinden biridir benim görüşümce

Süper Üye
Ödüller
10
10 HİZMET YILI
üretim olmazsa, ülkeye para girişi olmaz, bu da olmazsa hazır olan paran erir ve değer kaybetmeye başlar

Onaylı Üye
Ödüller
8
9 HİZMET YILI
bir projeyi kendi paran kendi sermayen ile yapmazsan bir malı ithal ederken kendi paranı kullanmazsan paran değer kaybeder

Süper Üye
Ödüller
10
10 HİZMET YILI
özgür demirtaş kaç defa bunu anlattı ama gel gör ki başımızdakiler kendini ekonomist gördüler

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
Öncelikle tüm yorumları okudum önerdiğiniz gibi Özgür Demirtaş ı izleyeceğim ama öncelikle lütfen kimseleri yada kimi tarafları kırıcı sözlere mahal vermeyin nolur efendi efendi konuşup dağılalım :) hem kendi başınızı hem beni yakmayın güzel site bura :D

Tamam bak ne güzel üretimden vs bahsetmişsiniz merak ettiğim şey de tam olarak bu . Bir devlet teşfik yolu ile yada kendisi bir adam koyarak ( bir sembol olarka bir yoksa tonlarca koymalı ) neden üretim yapmaz ? mesela şuan zeytin yağı mı ülkende kıtlık çekiyor bas tarlaları ayçiçek ile zeytin ağaçları ile. Fındıkta dışarıya ithalat yapıyoruz bunda da bu kıvama gel. Veyahut bazı meyveleri yurt dışına gönderiyoruz Çin gini ülkelere daha fazlasını üret.

Bu sadece bizim için geçerli değil diğer ülkelerinde buna benzer şeyler yapmamaları beni çok düşündürüyor dünya da insan nüfusu çok ve yemek gibi şeyler her gün her an tüketilen bir şey iken neden değerlendirilmiyor anlamıyorum.

Süper Üye
Ödüller
10
10 HİZMET YILI
Öncelikle tüm yorumları okudum önerdiğiniz gibi Özgür Demirtaş ı izleyeceğim ama öncelikle lütfen kimseleri yada kimi tarafları kırıcı sözlere mahal vermeyin nolur efendi efendi konuşup dağılalım :) hem kendi başınızı hem beni yakmayın güzel site bura :D

Tamam bak ne güzel üretimden vs bahsetmişsiniz merak ettiğim şey de tam olarak bu . Bir devlet teşfik yolu ile yada kendisi bir adam koyarak ( bir sembol olarka bir yoksa tonlarca koymalı ) neden üretim yapmaz ? mesela şuan zeytin yağı mı ülkende kıtlık çekiyor bas tarlaları ayçiçek ile zeytin ağaçları ile. Fındıkta dışarıya ithalat yapıyoruz bunda da bu kıvama gel. Veyahut bazı meyveleri yurt dışına gönderiyoruz Çin gini ülkelere daha fazlasını üret.

Bu sadece bizim için geçerli değil diğer ülkelerinde buna benzer şeyler yapmamaları beni çok düşündürüyor dünya da insan nüfusu çok ve yemek gibi şeyler her gün her an tüketilen bir şey iken neden değerlendirilmiyor anlamıyorum.
şöyle söyleyeyim ustam hazır daha çok işlerine geliyor ondan dolayı

Seçkin Üye
Ödüller
2
4 HİZMET YILI
reel faiz, sabit kur, devalüasyon, revalüasyon, enflasyon, döviz daha detaylı açıklamama gerek var mı

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
reel faiz, sabit kur, devalüasyon, revalüasyon, enflasyon, döviz daha detaylı açıklamama gerek var mı
:) zaten aklım burada saydıklarının bir çoğunu kabul etmiyor . Daha doğrusu en azından dışarıya satmayı geçtim kendine yememeyi anlamıyorum. veya sağlamasını yapalım ithal ettiğimiz mal artık neyse bunu bize satan ülke bunu önce kendi nüfusuna yetiriyorda mı satıyor bir bizim mi mağbadımız açıkta anlamıyorum lanet olsun :D

Seçkin Üye
Ödüller
2
4 HİZMET YILI
biz burada kendimizi yırtsak da birilerinin çıkıp başa geleceğinde bizim için neler yapacağını söylemesi gerekir
çok umutsuz seçimlerde de pek bir şey değişeceğini zannetmiyorum
:) zaten aklım burada saydıklarının bir çoğunu kabul etmiyor . Daha doğrusu en azından dışarıya satmayı geçtim kendine yememeyi anlamıyorum. veya sağlamasını yapalım ithal ettiğimiz mal artık neyse bunu bize satan ülke bunu önce kendi nüfusuna yetiriyorda mı satıyor bir bizim mi mağbadımız açıkta anlamıyorum lanet olsun :D
insanlığın değer kaybetmesiyle doğru orantılı... eğitimin sıfırlanması, hukukun sıfırlanması, sağlığın sıfırlanması, teknolojinin sıfırlanması, bilimin sıfırlanması, vb... ne bekliyorduk ki....

tr1p
Süper Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Aşırı iyi ve seviyeli bir gönderi olmuş elinize kolunuza sağlık bilgilendirmeler için teşekkürler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...