Onaylı Üye
ders 1;https://memoryhackers.org/konular/c-ogretici-konu-baslangic.140714/
ders 2;https://memoryhackers.org/konular/c-ogretici-ders-2-baslangic.140747/
konunun devamı niteliğindedir. İki gündür sınavlarım olduğu için konulara devam edemedim.
Arkadaşlar bugün mantıksal ve matematiksel operatörlerden bahsedicem. Konu önemli ama lise 1 matematik konusu olduğu için detaylara girmeyeceğim anlamayanların eskilere gidip bir mantık konusunu gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
3)
Bunlar mantıksal operatörlerdi. 1 ve 0 mantığı makine dilinde her şeydir. (Bilgisayarda bir makinedir.) Bu yüzden bunları iyice anlamak önemli..He ne işimize mi yarayacaklar if ,else if,else bloklarında ve diğer döngü çeşitlerinde bilgisayara birşey doğruysa yap yada doğru değilse yap yada yapma şeklinde komutlar vereceğiz (ileriki derslerde ).
4)
Bir sonraki derste if else bloklarını ve döngüleri görmeye çalışacağız. Ve hemen peşine fonksiyon anlatmayı düşünüyorum bu mantıksal ve matematiksel operatorleri main fonksiyonunun içinde kullanmak(hard coded) pek hoş görülmez doğrusu bunları fonksiyonlar içinde kullanıp oluşturduğumuz fonksiyonları main fonksiyonu içinde çağırmak daha doğrudur. Maalesef video çekemiyorum arkadaşlar yorumlarda belirtiyorsunuz imkanlarım izin vermemekte.Ancak anlaşılmayan konularda yorumlarda belirtirseniz yardımcı olmaya çalışacağım .
Devamı gelmesi için beğenilerinizi ve yorumlarınızı eksik etmeyin arkadaşlar
**Alıntı Değildir**
edit: saçma sapan yorumları raporluyorum arkadaşlar hile kullanabilmek adına saçma sapan şeyler yazıp sinirimi bozmayın emek veriyoruz.
ders 2;https://memoryhackers.org/konular/c-ogretici-ders-2-baslangic.140747/
konunun devamı niteliğindedir. İki gündür sınavlarım olduğu için konulara devam edemedim.
Arkadaşlar bugün mantıksal ve matematiksel operatörlerden bahsedicem. Konu önemli ama lise 1 matematik konusu olduğu için detaylara girmeyeceğim anlamayanların eskilere gidip bir mantık konusunu gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
3)
C++:
#include <iostream>
using namespace std;
int main(){
/*ilk dersimizde bool veri tipinden bahsetmiştik bool dediğimiz şey doğru(1) yada yanlış(0) olarak
sadece iki farklı değere sahiptir. Mantıksal operatörlerin kullanımı burda devreye giriyor.
başlıca mantıksal operatörler >,<,<=,>=,!,==,&&,|| diyebiliriz */
//hızlı bir şekilde birkaçını kullanalım.
bool x;
x=(5<3);// burada 3 sayısı 5ten küçük olduğu için x değişkenimiz 0 yani false olur.konsolda görmek için daha önce öğrendiğimiz cout ile bastırabiliriz
cout<<x<<endl;
bool y;
y=(7>4);//tahmin edebilceğiniz gibi 1 bastıracağız görelim
cout<<y<<endl;
bool z;
z=(5 < 6)&&(3<5);//&& ve operatörüdür iki önermemizde doğru olacağı için z değerinin true yani 1 olduğunu görebiliriz.
cout<<z<<endl;
// evet arkadaşlar hepsi için tek tek örnek yazmayacağım birazda size bırakalım == operatörünün anlamı eğer eşitmi acaba diye sorar
//mesela bool için y= (5==5) 5 5 e denktir dolayısıyla y değeri 1 olur yani true :)
//||(veya) &&(ve)operatorudur mantıkta neyse buradada odur herhangi iki karşılaştırmayı aynı anda kullanabilmek için vardırlar dediğim gibi biraz matematik çalışın size zahmet :)
//! karşılaştırma operatörlerinin başına gelerek onun değilini aldırır == eşitse 1 olur diye çalışırken != eşit değilse 1 olur diye çalışır büyüktür küçüktür içinde aynı şey geçerli;
return 0;
}
Bunlar mantıksal operatörlerdi. 1 ve 0 mantığı makine dilinde her şeydir. (Bilgisayarda bir makinedir.) Bu yüzden bunları iyice anlamak önemli..He ne işimize mi yarayacaklar if ,else if,else bloklarında ve diğer döngü çeşitlerinde bilgisayara birşey doğruysa yap yada doğru değilse yap yada yapma şeklinde komutlar vereceğiz (ileriki derslerde ).
4)
C++:
#include <iostream>
using namespace std;
int main(){
/*evet arkadaşlar hepinizin hesap makinesi gördüğünü düşünüyorum +,-,/ nedir olarak anlatmayacağım bunları biliyorsunuz farklı olarak çarpma işlemi * işaretiyle
mod alma işlemide % işaretiyle yapılıyor*/
int x,y,z,t;
x=4+7;// önce eşittir yazıyoruz arkadaşlar sonra işlemi yapıyoruz buna dikkat edelim ve mantıksal operatorlerdeki == ile buradaki ='i karıştırmamak gerekli biri soru soruyor buradaki iş yapıyor :)
cout<<x<<endl;//x değişkenimizi bastırdığımızda değerin ne olacağını adımız gibi biliyoruz yazmıyorum bile :)
y=3*2;//3*2 yapacağız yani anlatmıyorum geçiyorum
cout<<y<<endl;
z=15%4;//% işareti mod aldırır arkadaşlar mod nedir diye sormayın lütfen reporlarım google amcaya yazın öğrenin biraz kazanılan bilgi bedava verilenden daha zor unutuluyormuş :)
cout<<z<<endl;
t=5;// burada farklı birşey göstermek için başlangıç değeri verdim.
t++;// bu t yi bir artır sonra t ye eşitle demek bu işlem için t++ veya t+=1 veya t=t+1 hepsi aynı anlama gelmekte arkadaşlar -- içinde aynı şeyler geçerli
cout<<t<<endl;//t nin değerini 1 artırılmış olarak 6 göreceğiz :)
return 0;
}
Bir sonraki derste if else bloklarını ve döngüleri görmeye çalışacağız. Ve hemen peşine fonksiyon anlatmayı düşünüyorum bu mantıksal ve matematiksel operatorleri main fonksiyonunun içinde kullanmak(hard coded) pek hoş görülmez doğrusu bunları fonksiyonlar içinde kullanıp oluşturduğumuz fonksiyonları main fonksiyonu içinde çağırmak daha doğrudur. Maalesef video çekemiyorum arkadaşlar yorumlarda belirtiyorsunuz imkanlarım izin vermemekte.Ancak anlaşılmayan konularda yorumlarda belirtirseniz yardımcı olmaya çalışacağım .
Devamı gelmesi için beğenilerinizi ve yorumlarınızı eksik etmeyin arkadaşlar
**Alıntı Değildir**
edit: saçma sapan yorumları raporluyorum arkadaşlar hile kullanabilmek adına saçma sapan şeyler yazıp sinirimi bozmayın emek veriyoruz.