Griffin Premium
- Ödüller
- 10
Database Türkçesi " Veri tabanı " olan bu kelime gerçek hayatta ne işimize yarıyor? Haydi gelin hep beraber bunu öğrenelim.
Öncelikle temel olan birinci şey yani Veri, veri nedir?
Herhangi bir nesneye ait o nesneyi oluşturan birbiri ile ilişkili gerçeklerdir. Yani sizi tanımlayan bilgilerdir örnek olarak boyunuz kilonuz yaşınız bunlar birer adet veridir.
İkinci temel olan şey ise Veri Tabanı, peki veri tabanı nedir?
Veri tabanı verdiğim örneklerde ki bilgileri tanımlayarak depolayan sistematik bir koleksiyoncudur. Örnek olarak mesela bir forum siteniz var ve bu siteyi bir kişi üye oluyor o kişi üye olurken mail adresini şifresini kullanıcı adını giriyor ve ne oluyor veriler tanımlanıyor veriler otomatik olarak, veri tabanına depolanıyor.
Üçüncü temel olan şey de Veri Tabanı Yönetim Sistemi, peki veri tabanı yönetim sistemi nedir?
Veritabanı yönetim sistemi kullanıcıların veri tabanına erişmesini, verilerin gösterilmesini sağlayan programların genel adıdır. Ek olarak ta veri tabanına erişimi kontrol etmeye yardımcı olur.
Günlük hayatta sıkça gördüğümüz veya duyduğumuz şey olan önemi büyük olan SQL nedir?
İngilizcesi Structured Query Language olan türkçesi ise Yapılandırılmış Sorgulama Dili olan SQL aslında ilişkisel veritabanları ile uğraşmak için kullanılan standart bir dildir. SQL genel olarak programlama da veri tabanına veri eklemek, veri aramak, veri güncellemek, veri aramak gibi işlerde kullanılır. Örnek verecek olursak bir standart dil daha olan ilişkisel veri tabanı olarak kullanılan MySQL kısaca bir örnektir.
Son düzenleme: