Format Sonrası Yapılması Gerekenler ve Optimizasyon (Daha Az Bellek Kullanımı ve Daha Fazla FPS)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
neither false nor fake
Emektar Üye
Ödüller
9
Sosyal
6 HİZMET YILI
Merhabalar, uyuyamiyorum ve yapacak bir sey bulamadim, insanlar faydalansin diye boyle bir konu acma geregi duydum. Cunku insanlar format sonrasi ne yapacaklarini bilmiyorlar, veya yanlis seyler yapiyorlar. Baslayalim o zaman. Eger custom ISO kullaniyor iseniz onun icin de bir kac seyden bahsedecegim.

FORMAT ONCESI
Eğer format atacak iseniz ve imkaniniz varsa, son sürüm Windows ISO ile kurmanizi oneriyorum. Kurulum yaptiktan sonra tekrardan update icin ugrasmamak icin soyluyorum. Custom ISO kuracaksaniz bile oncelikle normal windows kurmanizi oneririm, sebebine gelecegim.

FORMAT SONRASI
Formatimizi attik ve ne yapmamiz gerekli? Oncelikle Windows Update'in bizim icin suruculerimizi guncellemesini bekleyecegiz, suruculerin cogunu bu sekilde guncelleyebiliyorsunuz. Elle güncellemeniz gereken sürücüler killer ve chipset. Sürücülerin guncellenmesi icin asla ve asla 3. parti yazilim kullanmanizi onermem. Yanlis-hatali suruculer kurabiliyor. Ozellikle de IOBit yazilimlarindan kesinlikle uzak durmanizi oneririm.
Gelelim nasil killer ve chipset surucusunu guncelleyecegimize. Eğer AMD sistem kullaniyorsaniz Radeon Adrenalin sizin icin ekran karti surucusu yaninda chipsetleri de guncelleyim mi diye soruyor. Yine de Adrenalin indirmeden kurmak isterseniz Anakart üreticinizin sitesinden anakart modelinizi bulup oradan chipset surucunuzu indirebilirsiniz. Bunun aynisi Intel sistemler icin de gecerli. Killer surucusunu de yine anakart üreticisinin sitesinden ayni sekilde guncelleyeceksiniz. Bu sürecte soyledigim gibi AMD ekran kartina sahipseniz Radeon Adrenalin, NVIDIA ekran karti icin GeForce Experience kurmaniz lazim. Ekran karti sürücünüzü kurduktan sonra görüntü ayarlarindan ekran yenileme hizi (hertz) degistirmeyi unutmayin. Cok fazla kisi var 144hz+ monitor kullanip 60hz kullanan bu sebeple.

Sürücülerimizi güncelledik şimdi ne yapacağız? Öncelikle size önerim eğer kullaniyor iseniz Windows Store'a girip tum yerleşik uygulamalari güncellemeniz. Bunu atlayalim. Optimizasyona gecelim.

1.Oncelikle güç modumuzu yüksek performansa alalim. Bunu bilmeyen yoktur zaten. Hizli baslatmayi da kapatin.
2.Görev yoneticisine girip baslangic uygulamalarindan ihtiyac olmayanlari kapali hale getirin. Bu sistemin acilma hizini etkiler.
3.Arama cubuguna arkaplan uygulamalari yazip hepsini kapatalim. Bunun onemli bir yeri var.
4.Arama cubuguna Hizmetler yazip gereksiz hizmetleri kapatalim. Asagidaki listeden yararlanabilirsiniz.​
  • Akıllı Kart: Devre Dışı​
  • Akıllı Kart Cihaz Numaralandırması Hizmeti: Devre Dışı​
  • Akıllı Kart Kaldırma İlkesi: Devre Dışı​
  • AllJoyn Yönlendirici Hizmeti: Devre Dışı (Cihazın çevredeki cihazlar ile iletişim kurmasını sağlar)​
  • Bağlı Kullanıcı Deneyimleri ve Telemetrisi: Devre Dışı (Telemetri hizmetini kapatır )​
  • BranchCache: Devre Dışı (Yerel alt ağladaki eşlerden gelen veriyi önbelleğe alır. Ağdaki bilgisayar ile iletişim kurmayacaksanız kapatın.)​
  • Coğrafi Konum Hizmeti: Devre Dışı​
  • Cüzdan Hizmeti: Devre Dışı​
  • Dağıtılmış Bağlantı İzleme İstemcisi: Devre Dışı (Ağdaki bilgisayarlar üzerinde NTFS bağlantısını korur. Ağdaki bilgisayar ile iletişim kurmayacaksanız kapatın)​
  • Diagnostic Execution Service: Devre Dışı (Telemetri hizmeti)​
  • Dokunmatik Klavyeyi ve El Yazısı Paneli Hizmeti: Devre Dışı​
  • Internet Bağlantısı Paylaşımı (ICS): Devre Dışı (Mobil Etkin nokta hizmeti için gerekli)​
  • IP Yardımcısı: Devre Dışı​
  • Microsoft ® Diagnostics Hub'ı Standart Toplayıcı Hizmeti: Devre Dışı (Telemetri hizmeti)​
  • Microsoft Store Yükleme Hizmeti: Devre Dışı (Microsoft Store'u kullanıyorsanız bu hizmeti ellemeyin.)
  • Otomatik Saat Dilimi Güncelleştirici: Devre Dışı​
  • Perakende Gösteri Hizmeti: Devre Dışı​
  • Program Uyumluluk Yardımcısı Hizmeti: Devre Dışı​
  • Resim Alma Olayları: Devre Dışı​
  • TCP/IP NetBIOS yardımcısı: Devre Dışı​
  • Telefon: Devre Dışı​
  • Telefon Hizmeti: Devre Dışı​
  • Uzak Kayıt Defteri: Devre Dışı​
  • Uzak Masaüstü Hizmetleri: Devre Dışı​
  • Uzak Masaüstü hizmetleri kullanıcı modu Bağlantı Noktası Yeniden Yönlendiricisi: Devre Dışı​
  • Uzak masaüstü yapılandırması: Devre Dışı​
  • Uzamsal Veri Hizmeti: Devre Dışı (Karma Gerçeklik)​
  • Windows Algılama Benzetimi Hizmeti: Devre Dışı (Karma Gerçeklik)​
  • Windows Algılama Hizmeti: Devre Dışı (Karma Gerçeklik)​
  • Windows Biyometrik hizmeti: Devre Dışı​
  • Windows Hata raporlama hizmeti: Devre Dışı​
  • Windows Insider hizmeti: Devre Dışı​
  • Windows Kamera Çerçeve Sunucusu: Devre Dışı​
  • Windows Kamera Çerçeve Sunucusu İzleyicisi: Devre Dışı​
  • Windows Mixed Reality OpenXR Service: Devre Dışı (Karma Gerçeklik)​
  • Windows Mobil Etkin Nokta Hizmeti: Devre Dışı​
  • Windows Resim Alma (WIA): Devre Dışı​
  • Windows Yedekleme: Devre Dışı​
  • Yazdırma Birikticisi: Devre Dışı​
  • Çevrimdışı Dosyalar: Devre Dışı​
  • Ödeme ve NFC/SE Yöneticisi: Devre Dışı​
  • Önerilen Sorun Giderme Hizmeti: Devre Dışı​
  • İkincil oturum açma: Devre Dışı​
  • İndirilen Haritalar yöneticisi: Devre Dışı​

5. Telemetri hizmetlerini kapatmak. win+r yapip gpedit.msc yazip acalim. Bilgisayar Yapılandırması -> Yönetim Şablonları -> Windows Bileşenleri -> Veri Koleksiyonu ve Önizleme Sürümleri konumundan Tanılama Verileri adli hizmete tiklayip kapali hale getirelim.
6.Eğer ihtiyaciniz yoksa Windows Update kapatmak. Yine arama cubuguna hizmetler yazip Windows Update adli hizmeti devredisi birakabilirsiniz.
7.XBox GameBar kaldirmak icin Powershell'i yonetici olarak calistirip
Kod:
Get-AppxPackage -AllUsers Microsoft.XboxGamingOverlay | Remove-AppxPackage
yapistiriyoruz.

8.HPET Kapatacagiz. HPET stabilite icin sistemi kisitlayan bir hizmet diyebiliriz. Oncelikle CMD yonetici olarak calistirip bcdedit /set useplatformclock false yapistiralim. Bundan sonra ise Aygit Yoneticisine girip Yuksek Duyarlikli Olay Süreolceri adli aygiti kapatalim. BIOS'unuzdan da bu ayari kapatin.

Bunlarin disinda soyle bir oneride bulunacagim. Ekran karti surucunuzu firmanin uygulamasindan kurmak yerine NVCleanInstall uygulamasi ile debloated bicimde kurup MSI Utility Tool kullanmak. Coktan ekran karti surucusu kurduysaniz DDU ile kaldirip bunu yapabilirsiniz. Daha yuksek performans almaniza yarayabilir.
Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap

CUSTOM ISO KULLANANLAR ICIN
Eğer custom ISO kullaniyor iseniz size yukarida oncelikle normal windows kurmanizi onermistim. Sebebine gelirsek daha yeni yeni gelistirilen Amewizard'i onerecegim. Boylece hem akilda kalan güvenlik endiseleri kalkiyor, hem de custom iso kurarkan yasanilan hatalar ve stabilite sorunlarina cozum oluyor. Normal Windows kurup Amewizard uygulamasindan kurmak istediğiniz platformun sitesinden o ISOnun playbook versiyonunu indirip kurmaniz yeterli. Bu yontem daha saglikli onermek istedim.

UYGULAMA ONERISI
Eger elle tek tek her sey ile ugrasmak istemezseniz WindowsToolbox adli bir uygulama onermekteyim. Buradan bir kac tikla her seyi halledebilirsiniz.

Bu kadardi dostlar. Can sikintimi gidermis oldum azicik da olsa birisine yardimci olduysa ne mutlu bana.

Son düzenleme:
Üye
2 HİZMET YILI
Yardımlarınız için teşekkürler

Onaylı Üye
Ödüller
1
3 HİZMET YILI
bios ayarları içinde bi konu açarmısınız rica etsem

Uzman Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
Benim Önerim hizmetlerin kapatılması vs. doğrudur ama sürüm için windows 10 ltsc dir çok az güncelleme alıyor ve hiçbir microsoft uygulaması bulunmayan (store) dahil ama store uygulaması github gibi sitelerden kurabilirsiniz en stabil çalışan versiyon

Uzman Üye
Ödüller
10
10 HİZMET YILI
Ellerine sağlık, önerim ghostspectre customunu kurmaktır, güvenlikle alakalı bir problemde yaşamadım, 2 seneye yakın kullanıyorum. Türlü türlü hesaplara gir çık yaptım, maddi değeri yüksek steam hesapları vs sorun yaşamadım.

neither false nor fake
Emektar Üye
Ödüller
9
Sosyal
6 HİZMET YILI
Evet ltsc ben de oneririm.
Post automatically merged:

hic kullanmadim aklimda ancak. revios ggos kullandim suana kadar ve ikisinden de cok memnunum.

Seçkin Üye
Ödüller
2
Sosyal
3 HİZMET YILI
eline sağlık faydalı bir konu

Onaylı Üye
Ödüller
5
7 HİZMET YILI
rehber iyi ama çok fazla gereksiz şey var. 1050 ti veya üstü bi sistemi olanlar bunları yapsada yapmasada bir şey değişmez performanslarında.

Ultra Üye
Ödüller
5
Sosyal
4 HİZMET YILI
12400F ve 3060ti var sistemimde o kadar güzel anlatmışsın ki benim bile yapasım geldi

Onaylı Üye
2 HİZMET YILI
gercekten uzun uzun yazilmis dogru bi konu emeginize saglik.

Onaylı Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
eline emeğine sağlık hocam güzel anltmışsın

Admin
Ödüller
22
8 HİZMET YILI
Teşekkür ederim birkaçını yaptıktan sonra unlostfps'e döndü pc

Üye
2 HİZMET YILI
Konuyu evereste kadar taşımış
Post automatically merged:

OLSUN AMA ÇOK İYİ ANLATMIŞ

Son düzenleme:
WARZONE
Seçkin Üye
Ödüller
3
Sosyal
5 HİZMET YILI
en azından format için para harcamıcam bundan sonra

Seçkin Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
Bookmarkladım. Format atarken bayağı işime yarar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...