Günümüz İnternet Dünyası’nda SEO Analizi ne işe yarar ve nasıl yapılır?

• Moderatör

SEO analizi ne işe yarar, nasıl yapılır konusuna girmeden önce bir konuya değinmeliyiz: SEO yapacaksanız, SEO analizi zorunludur. Neden bu kadar net ifade ediyoruz? Çünkü bırakın SEO’yu, hayatımızda değiştirmek ve geliştirmek istediğimiz her şeyde, önce ne durumda olduğumuzu bilmemiz gerekir. Dil kursları seviye tespit sınavı yapar, usta önce bir arızayı anlar sonra tamire girişir. Doktor önce teşhis koyar. Bam teli şudur: Neredeyiz, nereye varmak istiyoruz? İşte bundan dolayı, SEO analizi olmazsa olmazdır. Analiz yapılmadan girişilen SEO çalışması, boş yere zaman ve para harcamaktan başka bir şey değildir.

Bir internet sitesinin detaylı olarak incelenerek hız, kod, rakip siteler, içerik ve diğer yönlerden incelenmesi işlemine SEO analizi , denir. Analiz sürecinde kullanılan araçlar; Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs, Beam Us Up, Copyscape, Barracuda Penguin Tool ve Title Tag Pixel Width Checker gibi uygulamalarıdır. Piyasadaki bunlara benzer sayısız araç, uzman kişiler tarafından kullanılarak site analiz edilmelidir.

Doğru yapılmış SEO analizi, sitenize ve sayfalarınıza aldığınız trafik ile ilgili geniş kapsamlı ve detaylı bilgiler vermelidir. Detaylı bir SEO analiz raporunda,

• Rakip sitelerin bağlantılarının tespit edilmesi
  • Kod yapısı incelemesi
  • Sektörel inceleme
  • Rakip sitelerin içerik kalitesi
  • Rakip sitelerin anahtar kelime sıralama incelemesi
  • Web sitenizin anahtar kelime sıralaması
  • Dönüşüm oranı yüksek anahtar kelimelerin tespiti(Önemli olan, bir anahtar kelimede başarı sağlamak değil, size müşteri veya iş olarak dönecek anahtar kelimede başarı sağlamaktır. Bunlar, dönüşüm oranı yüksek kelimelerdir. Sitenizin ziyaretçisinin yüksek olması yeterli değildir. Fayda sağlayacak anahtar kelime, başarının anahtarıdır.)
  • Sitenize ait backlink profili incelemesi
  • Sosyal medya analizi
  • İçerik optimizasyonu
  • Cezalı ve filtreli sayfaların belirlenmesi
  • Google, Yandex, Bing kalite politikalarına uyumlaştırma.
  • Site spam riski analizi.
SEO analizi konusunda tecrübe sahibi kurumsal firmalar, analizin hem bir projenin başında, hem de her bir basamağına başlarken yapılması gerektiğini savunur. Bu basamaklar, web sitesinin yapısına ve değişkenlerine göre farklılık gösterir.

BirSEO analizi web sitesinin nasıl performans gösterdiğini bize gösterir. Ancak şunu hatırlatmakta yarar var: Küçük ölçekli bir siteniz varsa SEO analizini çok detaylı yapmayabilirsiniz. Çok detaylı bir SEO analizi yapmanız durumunda, ufak detaylara takılıp daha önemli olan büyük sorunları ve geliştirme fırsatlarını atlama riskiniz olur. Öte yandan, orta veya büyük ölçekli bir siteniz varsa SEO analizi hiç olmadığı kadar büyük önem kazanıyor. Trafiğinizin azaldığını fark ettiğiniz anda yeni SEO analizine başlamalı, sorunun köküne zaman kaybetmeden inilmeli ve sorun çözülmelidir. Doğru iş akışı ve kontrol mekanizması, SEO çalışmasından sonra devamlı trafik kontrolü ve değişiklikler karşısında hızlı aksiyon alımıdır.

Bu hata çokça yapıldığı için tekrarlamakta fayda görüyoruz: Sadece SEO analizi yapmış olmak için SEO analizi yapmak zaman ve para kaybıdır. Eğer bütçeniz kısıtlıysa SEO analiziniz kapsamını daraltabilirsiniz. Kapsamı dar olsa da, iyi yapılmış SEO sonuç vermeye başlayacaktır. Analizden işe yarayan sonuçlar çıkarmanız ise en önemlisidir.

Özet olarak, kaliteli ve doğru bir SEO analizini, işi bilen (eğitimli ve tecrübeli) bir SEO uzmanının danışmanlığında yapmak çok faydalı bir yatırım olacaktır.

Onaylı Üye
Ödüller
3
3 HİZMET YILI
Kurumsal bir web sitesi olan ya da online alışveriş sitesi açarak e-ticaret yapan her marka belirli dijital pazarlama stratejileri ile hedef kitlelerinde yer alan kişilere ulaşmayı amaçlar.

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
Hocam teşekkür ederim faydalı oldu, blog sitemde dikkate alacağım.

Onaylı Üye
Ödüller
4
3 HİZMET YILI
Teşekkür ederim yararlı bir bilgi, kendim için kullanmaya çalışacağım

Sen benim geceme ışık yayan yıldız gibisin
Süper Üye
Ödüller
1
4 HİZMET YILI
Teşekkür ederim yararlı bir bilgi

☾☆ Mustafa Kemal ATATÜRK ☆☽
Ultra Üye
Ödüller
8
7 HİZMET YILI
sayenizde dropshipping ve seo hakkında epey bilgiye eriştim.

non skeet user
Uzman Üye
Ödüller
6
7 HİZMET YILI
ilk önce teşekkürler bilgilendirici ve yararlı bi bilgi elbet bir gün işimize yarar

Onaylı Üye
3 HİZMET YILI
bir kere rakip kaynaklı bilgiler edinmek başlı başına bir servet bilgilendirici ve yararlı teşekkürler

Ultra Üye
Ödüller
10
Sosyal
9 HİZMET YILI
Yararlı bir paylaşım eyw bu bilgiyi kullanacagım işime yarar

wosmnn
Süper Üye
Ödüller
6
7 HİZMET YILI
Forum sayesinde inanılmaz bilgiler öğreniyorum umarım ileride işime yarar eyvallah hocam

Onaylı Üye
Ödüller
1
3 HİZMET YILI
dropshipping ve seo hakkında bilgiye eriştim.

Onaylı Üye
Ödüller
5
8 HİZMET YILI
gerçekten ya 2017 den berı memoryhackers ile içli dışlıyım fakat sadece hile kullanıp çıkardım sonradan forumlara göz atıyım dedim internette arayıp bulamadıgım hersey hakkında yavaş yavaş bilgi sahibi olmaya başladım

Uzman Üye
Ödüller
1
3 HİZMET YILI
net issue

Seçkin Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
efsane konular elnıze saglık sızlerle nıce yıllara

Seçkin Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI

Seçkin Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
Hocam teşekkür ederim faydalı oldu, blog sitemde dikkate alacağım.
Post automatically merged:

Süper Üye
Ödüller
5
4 HİZMET YILI
teşekkürler bilgiler için seo hakıkında bilgiler edındım

Onaylı Üye
Ödüller
3
3 HİZMET YILI
seo analizin nasıl yapıldığını öğrendim teşekkürler yararlı