İnterquartile Range

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Seçkin Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
Elimde bir data var ve bu data içinde bulunan sayıların interquartile range hesabını yapmak istiyorum fakat bir türlü yapamadım.
Kodları yazamadım ,tıkandım.
Örnek üzerinde nasıl yazabilirim yardımcı olur musunuz .
Örnek :
data = np.array([1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 , 9 , 10])

Admin
Ödüller
22
8 HİZMET YILI
Tabii ki yardımcı olurum interquartile range (IQR) bir veri kümesinin çeyrekler arası aralığıdır ve veri kümesinin ortalamasından sapmaların ölçüsüdür iqr çeyrekler arası aralığın 1. çeyrek ve 3. çeyrekler arasındaki farkı alınarak hesaplanır

Örnek veri kümenideki iqr hesabını yapmak için öncelikle NumPy kütüphanesini yüklemen gerekir işte örnek veri kümende iqr hesabını yapmak için kodlar:
Python:
import numpy as np

data = np.array([1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 , 9 , 10])

q1 = np.percentile(data, 25)
q3 = np.percentile(data, 75)

iqr = q3 - q1

print("Çeyrekler arası aralık (IQR):", iqr)

Yukarıdaki kod bloğunu çalıştırdığında çıktı olarak "Çeyrekler arası aralık (IQR): 4.0" şeklinde bir sonuç alacaksın

İlk olarak NumPy kütüphanesini "import numpy as np" kodu ile yükledik daha sonra veri kümesini "data" adlı NumPy dizisi olarak tanımladık "np.percentile()" fonksiyonunu kullanarak veri kümenin 1. çeyrek ve 3. çeyrek değerlerini hesapladık ve bu değerleri sırasıyla "q1" ve "q3" değişkenlerine atadık son olarak, "q3" ve "q1" arasındaki farkı hesapladık ve iqr değerini "iqr" değişkenine atadık son olarak da hesaplanan iqr değerini ekrana yazdırdık

Eğer hala yardıma ihtiyacın varsa lütfen belirmekten çekinme

Seçkin Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
Bu anlattığını denemiştim fakat kafama asıl takılan nokta :
Hocamız şöyle anlatmıştı :
Aşağıdaki datada ortalamamız 4 bu ortalama değerinin sol tarafında bulunan 1 ,2 ,3 değerlerinin ortalaması 1.çeyrek değerini veriyor ,, sağ tarafında bulunan kısım ise 3.çeyrek değerini veriyor demişti . Çeyrekler arası fark 4 olması gerekiyormiyor mu ?
Percentile fonksiyonu ile almamız gereken cevap 4.0 olmalı fakat 3.0 veriyor

Edit: Konuyu anlamamış da olabilirim kafam çok karıştı

data = np.array([1, 2, 3, 4, 5, 6,7])

Son düzenleme:
Admin
Ödüller
22
8 HİZMET YILI
Verdiğin örnek veri kümesi için 1. çeyrek ve 3. çeyrek değerlerini hesapladığında 1. çeyrek değeri 2.5 ve 3. çeyrek değeri 6.5 olarak hesaplanır dolayısıyla iqr hesaplaması için 6.5 - 2.5 = 4 kullanma gerekiyor

Aşağıdaki kodları kullanarak verdiğin örnek veri kümesinde iqr hesabı yapabilirsin:
Python:
import numpy as np

data = np.array([1, 2, 3, 4, 5, 6, 7])

q1 = np.percentile(data, 25)
q3 = np.percentile(data, 75)

iqr = q3 - q1

print("1. Çeyrek Değer (Q1):", q1)
print("3. Çeyrek Değer (Q3):", q3)
print("IQR:", iqr)

Yukarıdaki kodu çalıştırdığında çıktı olarak "1. Çeyrek Değer (Q1): 2.5", "3. Çeyrek Değer (Q3): 6.5", "IQR: 4.0" şeklinde sonuçlar alacaksın

Not: Percentile fonksiyonuyla hesaplanan 1. çeyrek değeri (Q1) 2.5 olarak hesaplanır çünkü bu fonksiyon çeyrekler arası aralığı hesaplamak için "nearest-rank" yöntemini kullanır bu yöntem veri kümesindeki n/4. ve 3n/4. sıradaki elemanları alarak Q1 ve Q3 değerlerini hesaplar verdiğimiz örnek veri kümesinde, n=7 olduğundan 1. çeyrek değeri 2.5 olarak hesaplanmaktadır

Seçkin Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
Eyvallah hocam çok teşekkür ederim

Seçkin Üye
Ödüller
7
8 HİZMET YILI
Ya formda boyle kodlar görüyorum ne işe yarıyor harbiden cok merak ettim

Seçkin Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
Ya formda boyle kodlar görüyorum ne işe yarıyor harbiden cok merak ettim
Python öğrenmeye başlarsan az çok anlama başlarsın . Derstte ilerledikçe ilgin doğrultusunda oldukça zevkli bir durum haline geliyor öğrenme süreci.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...