Lesson 1 - Temel Linux Giriş seviyesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Why

Ma name is enough
Süper Üye
Ödüller
10
9 HİZMET YILI
bunun dersini de gördüm geçen sene gerçekten çok işinize yarıyor arkadaşlar videolu anlatım da olsaydı yanında tadından yenmezdi özellikle de ilgisi alakası olanlar için çok güzel bir eğitim olacak eline sağlık devamını bekliyoruzz
Merhaba,

Gerekli kemik kadro oturduktan ve daha ofansif eğitimlere geçildiğinde videolu anlatımlara dönüş yapılacak. Şimdilik e-kitap şeklinde eğitimlere devam ediyorum.

Bu akşam ikinci bölüm yayımlanmış olur.

İyi forumlar.

Üye
Ödüller
1
3 HİZMET YILI
hep öğrenmek istemiştim
Post automatically merged:

çok iyi

Süper Üye
Ödüller
10
10 HİZMET YILI
bu konu basit olmuş fakat ilerki konularda güzel olacağını düşünüyorum, ellerine sağlık

Seçkin Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Herkese Merhaba,

Bahsetmiş olduğum eğitim serisine bugün itibari ile başlıyoruz.
Önümüzdeki vakitlerde daha detaylı, videolu, gruplaşarak daha belirgin işlemler de yapacağız. Ancak şimdilik tam kemik kitleyi oluşturup kimin ne kadar ileri gidebileceğini görebilmek adına yazılı paylaşımlarla devam ediyor olacağız.

Hazırsanız artık Temel Linux Eğitimimize başlayarak yavaş yavaş Siber Güvenliğe geçiş yapalım.

SİBER GÜVENLİĞE GİRİŞ

Önce Terminal Komutları ile başlayalım işlemlerimize;

Linux üzerinde sıklıkla kullandığımız bazı komutlar mevcut.
Pwd, cd, ls, mkdir, touch vb.

Şimdi bunları detaylı bir şekilde açıklayalım ve nasıl kullanacağımızı öğrenelim.

PWD : Bu komut hangi dizinde olduğumuzu anlamamıza yardımcı olan bir komuttur. Konum genellikle " / " -kesme- işareti ile başlar. Bunun sebebi bir dizin içerisindeki bulunan diğer dizinleri ya da dosyaları belirtmek için " / " sembolü kullanırız.

CD : Linux dosya sisteminde gezinmek için genellikle "cd" komutunu kullanırız ve eğitim boyunca da kullanıyor olacağız. Diyelim /home/name/Documents dizinindeyiz ve Documents'in alt dizinindeki Music dosyasına gitmek istiyoruz. Bu işlemi yapabilmek için "cd" komutunu kullanırız. "cd Music" yazarak belirttiğimiz dizine erişebiliriz.

"cd" komutu için bazı kullanımları da beraberinde söylemekte fayda var.

Bunlar;

cd .. (iki nokta) = Bir üst dizine (geriye) götürme işlemi yapmaktadır.
cd = "cd" komutu salt (yalnız) kullanıldığında direkt olarak ana klasöre görür yani /home dosyasına.
cd - = Bu komut bir önceki dizine gitmemize olanak tanır.

NOT : Linux kabuğu (shell) Büyük/Küçük harf duyarlılığına SAHİPTİR. Bundan dolay dizin ismi yazarken ismin tüm ifadelerini doğru şekilde yazdığınızdan emin olmanız gerekir.

LS : "ls" komutu bir dizinin içerisinde bulunan dosyaları, klasörleri görmemizi sağlar. Yani o konumu listeler.

"ls" komutu için de bazı kullanımlar mevcut.

Bunlar;

ls -R = Bu komut alt dizinde olan tüm dosyaları da hesaba katarak listeleme yapar.
ls -a = Bu komut ise gizli olan dosyaları da beraberinde gösterir. ( İsmi "." ile başlayanlar gizli dosyalardır)
ls -al = Bu komut izinler, sahiplik, boyut gibi ayrıntılı bilgileri sunarak listeleme yapar.

MKDİR : Bu komutumuz yeni bir dizin oluşturmak için varlığını sürdürür. Yeni dizinler oluşturmak için kullanırız.

Örnek verecek olursak;

mkdir Music, Music adında yeni bir dizin (dosya) oluşturacaktır.

Ekstra "mkdir" komutları;

Herhangi başka bir dizin içerisinde yeni bir dizin oluşturma işlemi gerçekleştirebilmek için < mkdir Music/newdoc > benzeri bir komut yazabiliriz.

Herhangi iki dizin arasında kalacak şekilde yeni bir dizin oluşturmak istiyorsak ise "p" parametresini kullanırız.
ÖR: mkdir -p Music/2022/NewDoc komutu ile Music ve NewDoc dizinlerinin arasında 2022 adında yeni bir dizin oluşturma işlemi gerçekleştirir.

TOUCH : Bu komut, Terminal üzerinde yeni bir dosya oluşturmamızı sağlar.
ÖR: Documents dizini altında Ahmet adlı bir .txt dosyası oluşturmak için.

touch/home/name/Documents/ahmet.txt yazmamız yeterli olacaktır.

Aklınıza gelebilecek her türlü dosya uzantısı ile oluşum sağlayabilirsiniz. (Jpeg, html, txt vb.)

Bunun yani sıra Terminal üzerinden bazı Taşıma İşlemleri gerçekleştiririz.
Şimdi diyeceksiniz ki kesme, kopyalama işlemlerini ben gider dosyalar üzerinde de mouse'i sağ tık yapar hallederim :) Evet, bu doğru. Ancak bizim temel amacımız "Terminal'i" sağ elimiz gibi kullanabilmek. Bu yüzden tüm işlemlerimizi Terminal üzerinden yapmayı bilmek zorundayız.

Taşıma İşemleri;

Bir Klasörün içerisindeki dosyayı bir yerden başka bir yere taşımak için kullanılan iki komut var.

Kopyalama ve Kesme işlemi;

Kopyalama İşlemi : "Copy" yani Kopyalama ifadesinden gelir ve "cp" komutunu kullanarak işlem yaparız.

Kesme İşlemi : "Move" yani Kesme ifadesi, keserek dosyayı bir yerden başka bir yere taşır. Bunun için ise "mv" komutunu kullanarak işlem yaparız.

Bu işlemler nasıl yapılır?

Yapmak istenilen işlemin ilk önce komutu yazılır. Ardından işlem yapılacak dosyanın yolu seçilir. Daha sonra nereye, hangi dosyaya gitmesini istiyorsak o klasörün yolunu seçeriz.

ÖR: cp Ahmet.txt/Documents Ahmet.txt

Aynı işlem kesme ve kopyalama için de kullanılır.

Eğer yapmak istediğimiz işlem bir "Silme" işlemi ise bunun için "rm" komutunu, yani Remove komutunu kullanırız. Bu işlem düz kullanımda KLASÖR değil sadece DOSYA silebilir.

ÖR: rm Ahmet.txt.

Eğer klasör silme işlemi yapmak istersek "rm" komutunun parametresi olan "-r" ifadesini kullanmalıyız.

ÖR : rm -r Documents

Yarın ki konumuz Paket Yöneticileri, Root/Kali Kullanıcıları, Önyükleme araçları, Detaylı Terminal Komutları.

Şimdiden yerini ayır ve Kali'ni kur. Seni bekliyor olacağım...

İyi forumlar!
Eline emeğine sağlık bu seri çok ilgimi çekti takipteyim

İnsanı Öldürmeyen Şey Tuhaflaştırır
Seçkin Üye
Ödüller
10
9 HİZMET YILI
düşündüğümden daha meşakkatli linux

Süper Üye
Ödüller
5
4 HİZMET YILI
Kısa ve öz anlatım paylaşım icin teşekkürler

Uzman Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
0 dan başlayıp yapılmak icin cok tesekkürler bu bilgiler icin

Süper Üye
Ödüller
5
3 HİZMET YILI
Bilgilendirme için teşekkürler, elinize sağlık.

Ultra Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
teşekkürler, yakın bir zamanda linux indirmeyi düşünüyordum.

Ultra Üye
Ödüller
8
6 HİZMET YILI
Lesson 1'den önce Lesson 2'yi okudum keşke daha erken görseydim :D :)

Onaylı Üye
Ödüller
3
4 HİZMET YILI
Elinize sağlık çok yararlı bi paylaşım olmuş

☾☆ Mustafa Kemal ATATÜRK ☆☽
Ultra Üye
Ödüller
8
7 HİZMET YILI
Yararlı konu için teşekkür ederiz emeğinize sağlık

Ultra Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Gerçekten çok güzel bir paylaşım. Eline emeğine sağlık. Teşekkür ederiz

Onaylı Üye
Ödüller
6
7 HİZMET YILI
Hep siber güvenliğe bir yerden başlamak istemiştim. Bu konu da benim için bir adım oldu. Teşviklendim
Post automatically merged:

Hep siber güvenliğe bir yerden başlamak istemiştim. Bu konu da benim için bir adım oldu. Teşviklendim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...