Herkese merhaba arkadaşlar ben Emre. Ege üniversitesi Bilgisayar Programcılığı öğrencisiyim ve bölümümde python dilini kullanıyoruz. Bu konuyu sadece talep olup olmayacağını görmek için açıyorum, eğer talep olursa yani en azından 2 kişi bu konuyu takip ederse sizlerle derste gördüğüm basitten zora doğru giden tüm kod türlerini, döngüleri ve yapıları paylaşacağım. Feedback'lerinizi bekliyorum.
(Konunun renkli olma amacı kodların işlevlerini daha kolay anlatabilmek ve daha anlaşılabilir hale getirebilmek.)
Her programcının yazdığı ilk kod satırları ile konuyu başlatmak isterim. =)
begin
Write('Merhaba Memory Hackers!');
readln;
end.
Her satırdan sonra ; koymayı unutmuyoruz lakin Else'den önce koyulmaz =)
Buradaki end.'den önceki readln;' in görevi programı her hangi bir tuşa basana dek açık tutmak.
Eğer ilgilenen olursa çok renkli ve öğretici bir konu olacağından şüpheniz olmasın.
Eminim bu dili bilen arkadaşlarımız vardır ama benim amacım bilmeyenleri bir konu altında toplamak. Tüm devam sürecindeki paylaşımlarımı bu mesajı editleyerek yapacağım.
Edit1: Algoritma Nedir?
Basit tanım: Belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.
Geniş tanım: Verilen herhangi bir sorunun çözümüne ulaşmak için uygulanması gerekli adımların hiç
bir yoruma yer vermeksizin açık, düzenli ve sıralı bir şekilde söz ve yazı ile ifadesidir.
PROBLEM ÇÖZME SIRASI
1) Problemi anlama (Understanding, Analyzing),
2) Bir çözüm yolu geliştirme (Designing),
3) Algoritma ve program yazma (Writing),
4) Tekrar tekrar test etme (Reviewing)
Örnek:
1.BAŞLA
2.Yerinden kalk!
3.Yönün tahtaya doğru mu?
Hayırsa tahtaya dön !
Evetse 4. adıma git!
4.Tahtaya doğru yürü !
5.Tahtaya geldin mi?
Hayırsa 4.adıma git !
Evetse 6. adıma git !
6.Kalemi al
7.Adını yaz
8.BİTİR
//Tüm programlarımızda başla ve bitir olmak zorunda, hatta bazı durumlarda 1'den fazla begin - end. kullanabiliyoruz.
VERİ ÇEŞİTLERİ
Tam Sayı Veri Tipleri
Ondalık Veri Tipleri
Boolean: Herkesin bildiği 2 temel mantıksal değeri vardır. 1(true) ve 0(false) şeklinde, sabit ve değişkenler boolean ile ifade edilebilir.
Char: Kısaca tek bir metinsel karakteri gösterebilecek veri tipidir. Örneğin ('A').
String: 1-255 karakter uzunluğuna kadar alfasayısal verilerin ifadesinde kullanılan alfasayısal veri tipidir. Örneğin ('Ahmet').
Bİr sonraki editte programlamaya giriş yapacağız. İyi forumlar!