The sea does not like to be restrained.
Emektar Üye
Geoffrey Hinton, "Yapay Zeka'nın Tanrısı" olarak da bilinen isim, geliştirmeye yardımcı olduğu teknolojinin ne kadar akıllı hale geldiği konusunda endişeleri olduğunu CNN'e anlattı.
Hinton, Salı günü CNN muhabiri Jake Tapper'a verdiği röportajda, "Ben sadece bir bilim insanıyım ve bu şeylerin bizi aşan derecede akıllı hale geldiğini fark ettim" dedi. "Bu şeylerin üzerimizde kontrol sahibi olmasını nasıl durdurabileceğimize ciddi şekilde endişelenmemiz gerektiğini söylemek istiyorum."
Hinton'ın yaptığı öncü çalışmalar, bugün birçok ürünü güçlendiren yapay zeka sistemlerinin temelini oluşturuyor. Pazartesi günü, on yıldır çalıştığı Google'daki görevinden ayrılarak teknolojiyle ilgili büyüyen endişelerini açıkça dile getirmesiyle manşetlere çıktı.
New York Times'a verdiği Pazartesi günkü bir röportajda, teknolojinin işleri ortadan kaldırma potansiyelinden ve birçok insanın "artık neyin gerçek olduğunu bilemeyeceği" bir dünya yaratma tehlikesinden endişe duyduğunu söyledi. Ayrıca, beklenenden çok daha hızlı bir ilerleme hızına işaret etti.
Hinton, Salı günü Tapper'a yaptığı açıklamada, "Eğer bizden çok daha akıllı hale gelirse, manipülasyon konusunda çok başarılı olacak çünkü bunu bizden öğrenecek ve daha az zeki bir şeyin daha zeki bir şeyi kontrol ettiği çok az örnek var" dedi.
"Programlamayı biliyor, bu yüzden ona koyduğumuz kısıtlamaları aşmanın yollarını bulacak. İnsanları istediğini yapmaya manipüle etmek için yöntemler geliştirecek."
Hinton, yapay zeka hakkında endişelerini dile getiren tek teknoloji lideri değil. Mart ayında birçok topluluk üyesi, "toplum ve insanlık için derin riskler" nedeniyle en güçlü yapay zeka sistemlerinin en az altı ay boyunca eğitimini durdurma çağrısında bulunan bir mektuba imza attı.