1876 Kânûn-ı Esâsî

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
Merhaba arkadaşlar buraya Osmanlı devletinin Kânûn-ı Esâsî ' ni bırakıyorum meraklıları için
* Kânûn-ı Esâsî

7 zilhicce 1293 (1876)
Memaliki Devleti Osmaniye​

MADDE 1.- Devleti Osmaniye memalik ve kıtaatı hazırayı ve eyalatı mümtazeyi muhtevi ve yekvücud olmağla hiç bir zamanda hiç bir sebeble tefrik kabul etmez.
MADDE 2.- Devleti Osmaniyenin payıtahtı İstanbul şehridir ve şehri mezkurun sair bilâdı osmaniyeden ayru olarak bir gûne imtiyaz ve muafiyeti yoktur.
MADDE 3.- Saltanatı seniyei osmaniye hilâfeti kübrayı islâmiyeyi haiz olarak sülalei âli Osmandan usulü kadimesi veçhile ekber evlada aittir.
MADDE 4.- Zatı hazireti padişahi hasbel hilâfe dini islâmın hamisi ve bilcümle tebeai osmaniyenin hükümdar ve padişahıdır.
MADDE 5.- Zatı hazireti Padişahinin nefsi hümayunu mukaddes ve gayri mesuldür.
MADDE 6.- Sülalei âli osmanın hukuku hürriye ve emval ve emlâki zatiye ve madâmelhayat tahsisatı maliyeleri tekafülü umumi tahdındadır.
MADDE 7.- Vükelanın azil ve nasbı ve rütbe menasıp tevcihi ve nişan itası ve eyalâtı mümtazenin şeraiti imtiyaziyelerine tevfikan icrayı tevcihatı ve meskûkat darbı ve hutbelerde namının zikri ve düveli ecnebiye ile muahedat akdi ve harb ve sulh ilânı ve kuvvei berriye ve bahriyenin kumandası ve harekatı askeriye ve ahkâmı şeriye ve kanuniyenin icrası ve devairi idarenin muamelatına müteallik nizamnamelerin tanzimi ve mücazaatı kanuniyenin tahfifi veya affı ve meclisi umuminin akt ve tatili ve ledeliktiza heyeti mebusanın azası yeniden intihap olunmak şartile feshi hukuku mukaddesei Padişahi cümlesindendir.

Lütfen maddeleri okur iken yan taraftan google' i açıp kelimelerin anlamlarına bakınız :)
200 e yakın madde bulunmakta ve bölüm bölüm ayrılmış vaziyette hepsini yazıp gözlerinizi yormak ve vaktinizi almak istemedim ama meraklıları için link bırakıyorum ' anayasa.gov.tr/tr/mevzuat/onceki-anayasalar/1876-kânûn-i-esâsî/

Buraya kadar okuyup vakit ayırdığınız için teşekkürler.​

its not fair i found love
Süper Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
böyle şeylere ilgim var teşekkür ederim devamını beklerim

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
:) Öyle sanıyorum ki dil anlaşılmadığı için ilgi görmemiş konu.
Yukarıda görmüş olduğunuz kanunlar ecdadın kurmuş olduğu ideolojiyi , dini ve bunları içinde barındıran toprakları dışarıya tanıtmaktadır. :) sağlık olsun efendim demek ki latinize edilmiş tarih daha çok hoşumuza gidiyor :)

Uzman Üye
Ödüller
5
6 HİZMET YILI
Böyle şeyleri okumak bilgilenmek hoşuma gidiyor teşekkür ederim

Süper Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
bu tarz konulara ilgiliyim ama düzgün anlatım bulamıyordum artık buldum denilebilir :D

Bal porsuğu
Seçkin Üye
Ödüller
5
6 HİZMET YILI
Maddeleri okurken kendi cahilliğimden utandım sürekli google bilmedigim kelimelere baktım çoğunuda bilmiyormuşum, merak uyandırıcı konular bunlar hoşuma gitti :D

𝘪𝘤𝘦𝘺 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘦𝘺
Seçkin Üye
Ödüller
2
Sosyal
4 HİZMET YILI
Yararlı makale teşekkürler

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
Maddeleri okurken kendi cahilliğimden utandım sürekli google bilmedigim kelimelere baktım çoğunuda bilmiyormuşum, merak uyandırıcı konular bunlar hoşuma gitti :D
Utanmamız gereken okuduğumuzu anlamamak değil efendim. Bunun bizim tarihimize ait olması ama tarihimiz de yer almaması :) Çok severiz biz haremleri sarayları çekiştirmeyi çok severiz geçmiş 100 yılımızı övmeyi ama öncesinde ki tarihi yerlere gömmeyi :) oysaki birisi sağ kolumuzsa diğeri sol kolumuz ama işte hayırlısı ya belki bir gün Türk milleti de tümüyle geçmişini tarihini kabul eder

Süper Üye
Ödüller
5
6 HİZMET YILI
Eyvallah reis emeğine sağlık tarih meraklısı birisi olarak bu tarz kaynakları okumayı seviyorum

hayal kırıklığı
Süper Üye
Ödüller
4
6 HİZMET YILI
çok açıklayıcı olmuş kanun u esasinin ince maddelerini celal şengör hoca çok güzel anlatıyor detaylı olarak meraklısı olanlar bakabilir

Ultra Üye
Ödüller
10
7 HİZMET YILI
Bu tarz şeyler ilgi alanım ve çok güzel olmuş

Süper Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Bilgilendirme ve devamını okumamız adına bıraktığın link için teşekkürler dostum.

Hand Of The God
Ultra Üye
Ödüller
9
7 HİZMET YILI
tarıhımızı ogrenmek guzel elıne saglık hcam

Onaylı Üye
Ödüller
5
8 HİZMET YILI
tarih konuları mutlu ediyor teşekkürler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...