Hocam, AMD'den kesinlikle uzak dur derim. Isınma sorunları olsun, günlük yaşantı da stabil çalışmama olsun, Allah'ın cezası bir firma yani. Ne işlemcileri ne de ekran kartları kimse tarafından tavsiye edilmez. Eğer diyorsan, benim iki sistemim var. Biri günlük, biri oyun için o zaman oyun setupuna alabilirsin. Günlük kullanımda AMD olunca çabuk sorun yaratıyor.
Artık ezbere konuşmasanız diyorum. RX 500 serisinin alınmasını ben de tavsiye etmem fakat bu AMD'yi kötü yapmıyor. AMD'nin güncel kartlarının ve işlemcilerinin tercih edilmesi gerekiyor. Eski model AMD işlemciler ve ekran kartlarının, Intel işlemcilere ve NVIDIA kartlara nazaran sorun çıkarma olasılığı daha yüksek. Burada önemli olan, arkadaşın işlemcisinin ne olduğunun ve RX 470'i kaç TL'ye bulduğudur. Bunu hiçbiriniz sormamışsınız, ben sorayım: Kartı kaç TL'ye buldunuz ve işlemciniz nedir? Bir de kart ikinci el mi?
Neden öyle konuştuğumu anlatayım: Ben lisedeyken yaklaşık 4 sene önce masaüstü toplamak istemiştim, harçlığımdan gıdım gıdım biriktirerek Ryzen 5 2600 almıştım. Gerisini ailem tamamlama sözü vermişti ve o dönemin en yeni bileşenlerini topladık kasaya hatta elimde Power Supply olmasına rağmen güvenemeyip overclocklu RX 590'ım için yeni Power Supply almıştım. İşin komik yanı şu ki yaklaşık 1-1,5 yıl içinde kasanın tüm performansı yok oldu ve ben o dönemde harcadığım 5 bin TL para ile totomun üstüne oturup kaldım. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş hesabı, AMD benim için bir kara kuyu ve kimsenin içine düşmesini istemem.
Anlıyorum da RX 500 serisi kronik sorunlu zaten. Kendim de kabul ediyorum. Fiyatı uygunsa ve temiz kullanılmışsa bir fırsat verilebilir de RX 500 serisi, zamanında mining için kullanıldı diye hatırlıyorum. Temiz olanını bulmak, bayağı zor olacaktır.
Ben toplarken işlemci de ekran kartı da 0'dı hatta piyasaya sürüleli 5 ay olmuştu veya olmamıştı. Yeni açtığım, en güncel ve son nesil olan parçaların, beni 1 senede geride bırakması içime oturdu artık. O yüzden AMD ne kadar açıklama yaparsa yapsın -NVIDIA'yı ikiye katlamadığı sürece- açık fikirli olma konusu benim için zor.