[font=tahoma, verdana, geneva, lucida,]
Bağlantıları görmek için lütfen
Giriş Yap
[/FONT]İşletim Sistemleri her cep telefonunun olmazsa olmaz yapı taşlarındandır. Her cihazda donanımı yöneten, kullanıcıların üzerinde işlem yapmasını sağlayan Kullanıcı Arayüzü’ne sahip bir İşletim Sistemi bulunmaktadır. İşletim Sistemleri donanımın temel yöneticisi konumunda olduğu için cihazın çalışma hızı ve donanım özellikleri üzerinde büyük etkiye sahiptirler. Son yıllarda telefon üreticilerinin izlediği yenilikçi politikalar Cep Telefonlarının çok farklı bir noktaya taşınmasını sağladı. Önceleri sadece görüşme ve mesajlaşma için kullanılan telefonlar Akıllı Telefonların hızlı çıkışıyla birer bilgisayar halini aldı.
Donanım yapısının karmaşıklaşmaya başlaması, cep telefonlarında sabit mantıklı işlemcilerden vaz geçilmesine ve çok yönlü işlemcilerin kullanılmaya başlanmasına neden olurken bu durum da yazılımın karmaşıklaşmaya başlamasını tetikledi. Application yani “Uygulama” anlayışının ilgi görmesi bu süreci hızlandırdı. Gelinen noktada Apple ve Blackberry kendi işletim sistemlerini geliştirmeyi tercih ederken Samsung, HTC, LG, Sony (Ericson), Huawei, Trident, Alcatel, Poly, Reeder, Acer, Motorola, Dell, General Mobile gibi önde gelen diğer markalar Android işletim sistemini destekledi.
ANDROİD İŞLETİM SİSTEMİ
Android tamamen açık kaynaklı bir yazılım olduğundan bilgi sahibi olan herkese kendine özgün yazılımlar geliştirme olanağı sundu. Apple’nin iOS işletim sistemide benzer şekilde çalışmakta ancak başka cep telefonlarında kullanılamamaktadır. Android farklı markalar adı altında faaliyet gösteriyor olsada genel itibariyle yer yüzünde en çok kullanıcı sayısına sahip İşletim Sistemidir. Bu kullanıcı çeşitliliği Uygulama sektöründe zenginlik ve çok yönlülük olarak kendini göstermektedir. Her nekadar Apple ve Samsung arasında dişe diş bir mücadele sürüyor gibi gözüksede mücadele sadece donanım boyutundadır. Apple firmasının uykularını kaçıran asıl faktör Android İşletim sistemidir. Öyle ki donanım ve yazılım alanında savaş sürdürmesi gereken Apple karşısında sadece donanıma odaklanmış geniş bir rakip kitle vardır. İşin yazılım boyutu ile Google tarafından geliştirilen Android ilgilenmektedir. Son dönemde kendine özel işletim sistemi kullanan Apple ve Blackberry hisselerindeki ciddi düşüş ve Android cihazların popülerliğindeki artış Android işletim sisteminin hızlı çıkışının önümüzdeki dönemde de devam edeceğine işaret etmektedir. Son sürümü 4.2.2 Jely Been olan Android için Google Play Store üzerinden binlerce ücretsiz ve ücretli uygulama edinilebilir. İnternet sitemizde sunulan bütün Android cihazlar Google Play Store yüklü olarak gönderilir. Tek yapmanız gereken kullanacağınız uygulamaya karar vermektir.
JAVA İŞLETİM SİSTEMİ
Java İşletim Sistemi, Sun Microsystems tarafından geliştirilen bir başka mobil işletim sistemidir. Temelde hedeflenen daha basit bir geliştirme dili ve bu sayede daha çok uygulama geliştiricisi tarafından desteklenmek olarak açıklanmaktadır. Ancak pratikte henüz Java’nın bunu başardığını söylemek mümkün değildir. Java kolay ve kullanışlı yazılım yapısı hedefini tutturmuş olsada beklediği gibi uygulama geliştiricilerinin yoğun ilgisini görememiştir. Uzmanlar ileride Java’nın önde gelen işletim sistemleri arasında yer alacağını savunsada bunun kısa vadede gerçekleşmesi mümkün gözükmemektedir. Bu nedenlerden ötürü Java’nın olanakları Android’e nazaran çok daha kısıtlıdır. Androide nazaran çok daha basit bir yapıya sahip bu işletim sisteminin gereksinimleri ve üretimi de daha düşük maliyetlidir. Bu düşük maliyet fiyatlarada olumlu olarak yansımaktadır.Bazı internet sitelerinin bu aşamada dürüst davranmayarak Java işletim sistemi kullanan ürünleri Android gibi gösterdiği ve kullanıcıların daha ucuz olması sebebi ile bu ürünlere yönlenerek mağdur edildiğini üzülerek gözlemliyoruz.
Çift çekirdek işlemcili Android bir cep telefonuna 169 Lira karşılığında sahip olmanız olanaksızdır. Böyle bir fiyat sunuluyorsa cihaz Java İşletim sistemine sahiptir ve Java işletim sistemine sahip cihazların Wi-Fi Direct, Google Play Store gibi temel özellikleri karşılamıyor olması kullanıcıları hayal kırıklığına uğratmaktadır.
169 Liraya televizyon kanallarında android görünümü verilerek satılan telefonlara kanmayın sakın!
( :