Atatürk Neden Uçağa Binmezdi ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Zihnim bu şehirden bu devirden çok uzakta
Uzman Üye
9 HİZMET YILI
Bilmediğim ve okurken de çok ilgimi çeken bir yazı oldu, teşekkür ediyorum.

live together die alone
Süper Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Atam keşke daha uzun süreler yaşasaydı❤️

Seçkin Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
Bilgilendirici bir paylaşım olmuş öğrenmiş olduk teşekkür ederim.

Uzman Üye
7 HİZMET YILI
allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun teşşekürler eline sağlık paylaştıgın için dostum

Üye
6 HİZMET YILI
Merhaba dostlar bugün Ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK 'ün neden uçağa binmeyi tercih etmediğiyle ilgili bir yazı paylaşacağım.

Ekli dosyayı görüntüle 40688

Atatürk neden uçağa binmezdi ? Atamız genelde yurt gezilerini daima deniz ve kara araçlarıyla yapardı. Onun uçağa bindiğine dair herhangi bir kayıt yoktur. Sadi Borak (Gazeteci-yazar (D. 1911, İstanbul - Ö. 27 Ocak 1997 ) 1965’teki bir yazısında, Celal Erikan ’ın “Komutan Atatürk” (İlk Yayınlanma Tarihi: 1964) isimli kitabından bir alıntı yapmış ve konuyla ilgili bilgi vermiştir:

Tarihimiz 29 Ekim 1934… Cumhuriyetin 11. dönüm yılı Ankara ’da Ordu Evinde kutlanmaktadır. Bu vesileyle verilen baloya Atatürk de gelmiştir. Komşumuz Irak Hava Kuvvetleri’ne bağlı subaylar da balonun konuklarıdır.
Atamız, hava subaylarıyla o gece yaptığı konuşmada bir hatırasını anlatıyor. ve Diyor ki:

“1910 yılındaydı. Ali Rıza Paşa (Askeri komutan 1860 - 1932 ) ile birlikte Fransa ’daki Picardie manevralarına ( 1910 yilinda
Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap
'da yapilan bir tatbikat ) davet edilmiştik. Manevra sonunda, daha çocukluk çağında olan uçaklarla gösteriler yapıldı. Bundan sonra, manevraya katılan yabancı subaylardan isteyenlerin bu uçaklara bindirileceği bildirildi. Ben de hemen uçaklardan birine doğru yöneliyordum ki Ali Rıza Paşa bileğimden tuttu ve : “Bilmediğin aş ya karın ağrıtır ya baş” diye beni uyardı. Uçağa benim yerime bir başka ülkeden bir subay bindi. Bu uçak havada bir dönüş yaptıktan sonra düşüp yere çakıldı. Ölümden kurtulmuştum.”

Atatürk’ün bizzat anlattığı bu anıdan anlıyoruz ki, Picardie manevralarında binmek istediği, ancak Son anda Ali Rıza Paşa 'nın uyarısıyla binmekten vazgeçmesi ve bineceği uçağın yere düşüp parçalanması, Atamızın psikolojisinde derin bir etki yapmıştır.

İşte Atatürk’ün uçağa binmemesinin sebebini bu olayın etkisinden dolayı olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynaklar: Türk Hava Kurumu Web sitesi, Hayat Tarih Mecmuası, Mayıs 1965; Yeni Tarih Dünyası Ocak 1954

Aynı zamanda Barış Özkök’ün bu yazısı 17 Şubat 2008 tarihinde Akşam Gazetesi ’nde yayımlandı.
tebrikler eline sağlık

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...