ATATÜRK 'ün Futbol ile Alakalı bir Anısı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨🟨
Ultra Üye
Ödüller
9
8 HİZMET YILI
55.jpg

Atamızın bu anısı Ali Kılıç ya da bilinen adıyla Kılıç Ali 'nin oğlu olan, O zamanın ünlü futbolcusu Gündüz Kılıç Hürriyet gazetesinde yayınlanan bir Röportajında şunları anlatmıştır.

Atatürk yakın arkadaşı Kılıç Ali ’nin evine bir ziyaret için uğradığında, evde başka kimse bulunmadığı için Gündüz Kılıç tarafından ağırlanmıştı. Bundan sonrasını rahmetli Gündüz Kılıç’tan nakledelim.

“Atatürk şerbetini yudumlarken ‘gel şöyle otur da seninle konuşalım biraz’ dedi ve bana karşısındaki koltuğu gösterdi. Oturdum, ama inanın içimin yağları eridi. İşin asıl zor tarafının bundan sonra başlayacağını hissediyordum. Çünkü Atatürk’ün özellikle gençlere değişik zekâ soruları sorarak onları imtihan etmekten pek hoşlandığını biliyordum. Utanma korkusu bütün benliğimi sarmıştı. Fakat çok şükür sorduğu soru korktuğum türden olmadı. O sıralarda milli futbol takımımız halk evleri takımı adı altında Rusya’da 5–6 maç yapmıştı. Maçların çoğunda fena sonuçlar alınmıştı. Yaşımın pek genç olmasına rağmen, ben de kadroya alınmıştım. Ülkesinde olup biten her şeyle ilgilenen Atatürk’ün Rusya yenilgileri de gözünden kaçmamıştı. İlk sorusu ‘neden yenildiniz?’ Oldu. Kem küm ederek bir şeyler söylemeye çalıştım. Atatürk pek üstelemeden ikinci sorusunu sordu. ‘Peki, bu yenilgiler seni çok üzdü mü?’ Dedi.

Son derece üzüldüğümü anlatmaya çalışırken, bir el hareketiyle beni susturup kendi konuştu;
‘Dünyada yenilmeyen kimse, yenilmeyen ordu, yenilmeyen takım, yenilmeyen kumandan yoktur. Yenildikten sonra üzülmek normaldir, bu üzüntü insanın yürek gücünü yok edecek, onu çökertecek seviyeye varmamalıdır.
Yenilen hemen toparlanmalı, kendini yeneni yenmek için olanca gücüyle, azmiyle çalışmalıdır’ dedi. Sonra futbolun nasıl oynandığını anlatmamı istedi. Hemen kâğıt kalem aldım, oyun sahasını çizerek o zamanki deyimiyle, ‘müdafileri, muavinleri ve muhacimleri’ yerlerine yerleştirip onların görevlerini ve ana kurallarıyla hedeflerini anlattım. Atatürk, ‘yahu desene bizim harp oyunları gibi, sizin iş de strateji bilgisi ve kurmay kafası ister’ diye önemser önemser başını salladı.”

Rahmetli Gündüz Kılıç ’ın Hürriyete verdiği röportajdaki bu anısı , Atatürk’ün futbol hakkındaki düşündüklerini bize öğretmesi bakımından değer ve önem taşıyor.

Kaynak: Atatürk ve Unutulmaz Anıları, Ahmet Gürel, Bülent Türker, Nisan 2009​

Seçkin Üye
Ödüller
4
6 HİZMET YILI
Ne guzel söylemiş yenilmeyecek bir takim kisi vs yoktur , uzulebilirsiniz ama parcalanacak kadar değil..

Banlı Üye
6 HİZMET YILI
bu konuları okumak ciddne cok zevkli liderimizi daha iyi tanımalıyz

Banlı Üye
6 HİZMET YILI
bu tarz paylaşımların devamını yapacağım ama kaynakda zorlanıyorum bulduklarım paylaşılmış.

Banlı Üye
6 HİZMET YILI
seni özellikle takip edeceğim kardeşim güzel paylaşım

Seçkin Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
Güzel paylaşımlar yapıyorsun teşekkürler.

Süper Üye
Ödüller
5
7 HİZMET YILI
Yenilen hemen toparlanmalı, kendini yeneni yenmek için olanca gücüyle, azmiyle çalışmalıdır’
Ata'mı bu günlere getiren azmi.
İyiki varsın Atam.
ellerine sağlık konu için :)
İyi forumlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...