ATATÜRK VE BOZKURT

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Seçkin Üye
Katılım
30 Mar 2016
Mesajlar
332
Tepki puanı
0
Yaş
32
10 HİZMET YILI
v5kzvA.jpg


Ataturk’ün istegi ile ünlü ressam İBRAHİM ÇALLI Tarafından Yapılan ERGENEKON 1 adlı tablo
Atatürk’e hediye edilen Bozkurt heykeli.
Ağustos 1926 gecesi Türkiye’nin ”Bozkurt” adlı yolcu gemisi, Fransız ”Lotus” gemisi ile Ege Denizi’nde çarpışır. Bozkurt gemisi batar ve 8 Türk denizcisi boğularak ölür. Ertesi gün, İstanbul’a gelen Lotus gemisinin kaptanı tutuklanır ve Türk mahkemelerince 80 gün hapis cezasına çarptırılır. Lotus gemisinin kaptanının karşı çıkışları sonucu dava, Lahey Sürekli Adalet Divanı’na intikal eder.
Lahey Sürekli Adalet Divanı, 7 Eylül 1927’de, Türkiye’nin hukuka aykırı davranmadığına karar verir. Bu kararla birlikte ”Geminin adı ve Türk milletinin milli simgesi, Türk özgürlük ve bağımsızlığının timsali olmasından ötürü”, Türk heyetine, Atatürk’e verilmek üzere tunçtan bir Bozkurt heykeli armağan edilir. Bu davadan dolayı, dönemin adalet bakanı Mahmut Esat’a, Atatürk tarafından Bozkurt soyadı verilmiştir.


bozkurt1.jpg


bozkurt.jpg


Hatta küçük izcilere yavrukurt ismini bizzat kendisi taktı. Hakkında yazılan bazı kitaplarda kendisinden Bozkurt olarak bahsedildiğini biliyoruz…Bu belgelerden biri de aşağıda Ankara Ulus’ta bulunan Atatürk heykelinin kaidesindeki bozkurt başı dır.


bozkurt2.jpg


TBMM hükümetinin 23 Ocak 1922 tarihinde Mustafa Kemal Paşanın emriyle bastırdığı ilk pulda Bozkurt resmi vardır.DEVLET ARMASI SEÇİLEN BOZKURT


1925 yılında Türkiye Cumhuriyeti Maarif Vekaleti, Türkiye Cumhuriyeti devlet armasının yapılması için Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle bir yarışma açmıştır. Bu yarışmanın sonunda Namık İsmail’in bozkurtlu arması birinci seçilmiştir. Fakat yarışmaya katılan armalar yeterince görkemli olmadığından kullanılmamışlardır.

bozkurt8.jpg


Başbuğ Atatürk Türk Milletinin Simgesi Olması Sebebiyle Kahramanlar Diyarı Kahramanmaraş Şehrimize Türk Bayrağını Tutan Bozkurt Heykeli Yaptırmıştır. Bu Heykel Atatürkün Vefatından Sonra Cumhurbaşkanı Olan İsmet İnönü Tarafından Yıktırılmıştır.İsmet İnönü Atatürkün Yaptırdığı Ankara Ulus Taki Bozkurt Heykellerini Yıktırmıştır

bozkurt5.jpg


İstanbul Dârülfünun meşale tutan Bozkurt amblemi aynı zamanda yayın organı olan derginin kapağı (Bugünkü adıyla İstanbul Üniversitesi)


bozkurt9.jpg


1935 yılında Atatürk ün emri ile çıkarılan “Bozkurt” markalı Türk Tekel Sigarası

bozkurt4.jpg


bozkurt3.jpg
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst