Atatürk ve Neyzen Tevifk'in güzel bir hikayesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Uzman Üye
9 HİZMET YILI
Bilirsiniz ki Atatürk içki içmeyi severdi.Bir gün Neyzen Tevfik'in çok fazla içki içtiğini söylediler.Atatürk de bu söylentiyi duyar.Sonra bir gün Atamız,taşlama ustası Neyzen Tevfik’i Çankaya Köşkü’ne davet eder.Uzun uzun aşkla üflemiş Neyzen.Ardından sormuş Atatürk:

-Senin çok fazla içki içtiğini söylüyorlar; ne kadar içersin?

Neyzen Tevfik,“İki tane kiloluk rakı içerim” dedi.

“Nasıl içersiniz” diye sordu Atatürk.

“Canım ne isterse; susuz, mezesiz…”

Neyzen Tevfik’e iki kiloluk rakı geldi.

“İki kiloluk içerim ama böyle içmem” dedi Neyzen.Peki Nasıl içerdi?

Neyzen'in arzusu ile ortaya kocaman bir emaye kase geliyor, iki kiloluk rakıyı Neyzen kaseye boşaltıyor.Başını sokup lıkır lıkır içecek zannediyorlar.Fakat Neyzen'in isteği daha bitmemiştir, bir somun ekmek ve irice bir kaşık geliyor. Neyzen ekmeği lokma lokma koparıp kasedeki rakının içine bastırıyor.Lokmalar rakıyı iyice çektikten sonra çalakaşık yanaşıyor.
Yine anlatılanlara göre, Ata:

– Pes, pes, diye bağırarak ayağa fırlamış ve elleriyle yüzünü kapamış,ayrılırken de saygılarını sunmuştur.

Onaylı Üye
6 HİZMET YILI
ben bu hikayeyi daha değişik şekilde duymuştum ama bu da iyiymiş..

Uzman Üye
Ödüller
7
8 HİZMET YILI
eline sağlık canım kardeşim okuması zevkli oldu

Seçkin Üye
Ödüller
5
7 HİZMET YILI
Hatıratlarında böyle bir bilgi yok rivayetten ibaret hocam yinede teşekkürler.

Onaylı Üye
6 HİZMET YILI
Derler Ki
Paşam,Neyzen Tevfik'in çok içtiğini duyunca huzuruna çağırtır.Gidin ve bana Tevfik'i getirin der.Paşam'ın adamları bir koşu Tevfik'in kapısına varırlar.Kapıya vurular Neyzen kapıyı açar.Derler ki:Tevfik Paşam seni çağırıyor gelsinde o muhteşem ney sesiyle bize şeref versin hemde daha sonrasında oturur birşeyler içeriz.Tevfik gitmek istemez inat eder.Yapma etme derken götürürler bunu Paşam'ın huzuruna.Kısa bir ney taksiminden sonra Paşa artık birşeyler içelim der.Tevfik kabul etmez 'benim karnım aç'der.Tamam söyliyim sana birşeyler hazırlasınlar der Paşam,onuda istemez.Bana 1 kilo rakı,bir boş kase birazda ekmek ister,etraftakiler merakta beklemektedirler Neyzenin bu halini.Rakıyı kaseye doldurur ekmekleride ufak ufak kasenin içine böler ve kasedeki rakıyı çorba gibi içmeye başlar,rakısını bitirdikten sonra,Paşam benim karnım doydu şimdi içebiliriz der :)
Post automatically merged:

bide senden dinleyelim
yazmıştım uzun uzun ama silinmiş anlamadım :)

Son düzenleme:
Seçkin Üye
Ödüller
8
9 HİZMET YILI
Teşekkürler paylaşım için, zevkliydi

Onaylı Üye
6 HİZMET YILI
güzel bilgilendirme bende ufak bi ekleme yapayim:
bi gün neyzen elinde kiloluk rakiyla giderken doktoru mahzar osman ile karşılaşır doktoru rakıyı görünce çıkışır "o elindeki ne hani bırakmıştın içkiyi dök hemen hepsini" , neyzen "yarısı ibrahim calli'nin demis " mahzar osman yarısını dök o zaman deyince neyzen "ama üst yarısı onun ...."

Onaylı Üye
Ödüller
5
6 HİZMET YILI
güzel hikaye kaynak varsa görmek isterim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...