Bilgisayar Topluyorum Yardım Edin Lütfen :D

Uzman Üye
Ödüller
8
9 HİZMET YILI
Merhabalar,ben şu anda güncel olarak KPSS ye hazırlanıyorum.İleriye dönük sağlam bir bilgisayar toplamak istiyorum.Taksit taksit parça almaya başladım.Fakat bir yerde tıkanacağım ve yardıma ihtiyacım olacak bu yüzden şimdiden konu açmak istedim.
Çok zam geleceği için ekran kartı ve ramı direkt olarak aldım.Ekran kartını atandığım zaman güncellerim diye düşünerek MSI RTX 3050 VENUS aldım.RAM olarak ise Kingston 16GB 1x1 5200 mhz DDR5 olarak seçtim.(Atandığım zaman tekrar alırım yükseltirim diye düşündüm.)
Şimdi 1 ay 2 ay sonra nasipse yine 10-15 bin tllik parça alacağım.İleriye dönük sağlam bir oyuncu bilgisayarı hedefliyorum.Sağlam dediysem de fiyat olarak şuan abartıya kaçamam yatırım geliri ile geçiniyorum.Güzel bir DDR5 anakart (hem performanslı hem de ucuz),güzelde bir işlemci (kesinlikle am5 işlemcilerden birisi..) önerisi yapabilirseniz çok sevinirim.
Bir de güncelde ekran kartını i5 6.nesil pcme taktım oyunlarda bazen yırtılma bazen de drop oluyor işlemcidendir diye düşünüyorum da nasıl çözeriz ?
Şimdiden teşekkür eder iyi günler dilerim.

Onaylı Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Merhaba hocam, öncelikle KPSS sürecinde başarılar dilerim umarım gönlüne göre olur 🙏

Şimdi mevzuya gelecek olursak, RTX 3050’yi 6. nesil i5’e taktığın için drop ve yırtılma yaşaman çok normal. O işlemciler artık yeni ekran kartlarına zayıf kalıyor. Büyük ihtimalle darboğaz yapıyor. Geçici olarak fps sabitleyebilirsin, v-sync açabilirsin ama net çözüm platformu değiştirmek.

AM5’e geçme düşüncen bence çok mantıklı. İleriye dönük olsun diyorsan en mantıklı işlemci Ryzen 5 7600 olur. Hem güçlü hem uzun süre götürür. Bütçe biraz sıkarsa 7500F de olur, performans olarak çok yakın zaten.

Anakart tarafında abartmaya gerek yok. B650 bir anakart işini fazlasıyla görür. MSI Pro B650M ya da Asus Prime B650M tarzı modeller gayet yeterli. X670’e şu an para vermeye gerek yok bence.

RAM’i tek 16 almışsın ama AM5 sistemlerde dual channel daha verimli çalışıyor. İleride bir tane daha aynısından alıp 2x16 yaparsan çok daha iyi olur. Mümkün olursa 6000 MHz daha tatlı olur ama şimdilik 5200 de iş görür.

Bence sıradaki 10-15k bütçeyle işlemci + anakartı hallet. Ekran kartı şimdilik idare eder. Atanınca zaten ekran kartını güncellersin, AM5 platform seni uzun süre taşır.

Özetle darboğaz yaşıyorsun, çözüm işlemci/platform değişimi. 7600 + B650 gayet temiz bir kombin olur.

Hayırlısı olsun hocam 👍