Çıldırmalık Overclock Sorusu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
x86-x64 Assembly
Kurucu
Ödüller
11
10 HİZMET YILI
Arkadaşlar son günlerce overclock üzerine baya kafa yoruyorum sebep o hıza ulaştığında aldığın tatmin duygusu diyebilirim.
Benim işlemcim i7 6700k ve tam bir voltaj canavarı niye böyle diyorum çünkü kendisinin 4.6 ghz hızda çalışması için 1.455 voltaj çekmesi gerekiyor.

1618211177420.png

Bende bu konuyu araştırdım herkes bu voltajın tehlikeli olduğunu falan belirtmiş bende ne alaka diye araştırmalarımı sürdürürken bu arkadaşların bios ayarlarından bir özelliği aktif ettiklerini farkettim.

"Cpu Vcore Loadline Calibration(LLC)" (Default : Auto)

Arkadaş sen bu özelliği aktif edipte (yükseltip) karşıma benim işlemcim 1.35 voltajta çalışıyor diye çıkamazsın. Sen farkında olmadan zaten işlemcine yüksek voltajı vermiş oluyorsun.
Bu ayar işlemciye verilen voltajın ne kadar üstüne çıkabileceğini belirtiyor.
Bunu açtıktan sonra 1.35 voltaj veriyorum bakıyorum mavi ekran yok stabillik var nasıl oluyor bu diye bakarken işlemcimin 1.46-1.47 voltaj falan çektiğini görüyorum.

Şimdi konu başlığında belirttiğim gibi çıldırmalık overclock sorusu :

Sizce cpu vcore loadline calibration özelliğini yükseltip cpu voltajını düşürmek mi daha iyi ?

Cpu voltajını yükseltip cpu vcore loadline calibration özelliğini düşürmek mi daha iyi ?

Süper Üye
Ödüller
9
7 HİZMET YILI
voltajı fazla verirsin yok o olur bu olur diyenlerin çoğu oc yapmamış anakartı h110 olan kişilerdir oc yaptığında stabillik varsa hiç bir sıkıntı yoktur msi afterburner yükle vardır zaten sıcaklık değerleri darboğazı falan izle bir sıkıntı olursa eski haline getir yoksa bi zararı olmaz

Üye
5 HİZMET YILI
Yüksek voltaj değerleri ile işlemcin hem daha çok güç çeker hemde daha çok ısınır. Isı değerleri 80 dereceyi geçmiyorsa bir sorun yoktur. Voltajı fazla verip CVL özelliğini düşürebilirsin. OCCT ile işlemcine Stress testi yapmanı öneririm.

sudo apt get install NEWLIFE
Süper Üye
Ödüller
9
Sosyal
8 HİZMET YILI
İşlemci ısı sıcaklığına çok dikkat etmelisin eğer çok ısınırsa lehimlerde erime yapabilir bunun tamiri hem çok zordur hemde yapan nadir bulunur.
Bu arada baktığımda zaten default olarak 4.0 ghz veren bir cihaz TDP değeri 91W olarak belirtilmiş bunun ısınması pek hoş olmaz :D

Sorduğun soruya gelecek olursak bana kalırsa sadece voltaj yükseltme yapmalısın.

Onaylı Üye
Ödüller
5
7 HİZMET YILI
güzel bır soğutucun varsa sıkıntı olmaz.

Onaylı Üye
Ödüller
2
6 HİZMET YILI
Aslında ikiside mantıklı. Hangisinde ısı değerleri daha sağlıklıysa onda devam et. Ve tabi aslında en önemlisi de soğutma sistemin. OC yapacaksan bunu kaldiracak bir soğutma sistemine de ihtiyacın var.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...