- Moderatör
𐱅𐰇𐰼𐰚
Süper Moderator
Çin'in Xpeng'i, Didi'nin Akıllı Elektrikli Araç Birimini 744 Milyon Dolara Satın Alacak
Çinli elektrikli otomobil şirketi Xpeng, Didi'nin akıllı elektrikli araç birimini, 744 milyon dolar değerindeki bir anlaşmayla satın alacağını ve iki şirketin stratejik bir ortaklık kuracaklarını duyurdu. Xpeng'in hisseleri Pazartesi günü yaklaşık %13 oranında yükseldi. Bu anlaşma kapsamında Xpeng, gelecek yıl MONA adını taşıyan yeni bir marka altında A sınıfı bir modeli piyasaya sürmeyi planlıyor; bu adım, aracın 20,000 dolarlık fiyat segmentine hitap ederek kitle pazarında genişlemeyi amaçlıyor. Xpeng, "MONA Projesi"nin şirketin üretim ve satış büyümesini hızlandıracağını ve daha büyük ölçek ekonomilerine ulaşmada yardımcı olacağını belirtti. Bu anlaşma, Çin'in EV endüstrisindeki yavaşlayan talep ve fazla üretim kapasitesi gibi faktörlerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşiyor. Bu durum, Didi gibi yeni oyuncuların pazara girmesini zorlaştırmıştır. Akıllı telefon üreticisi Xiaomi, Elektrikli araç üretimi yapma planlarını ilk duyurduktan sonra bu yönde düzenleyici onay almayı yakın zamanda başarabilmişti.
Didi, "hareketlilik pazarına erişim sağlama" konusundaki desteği ile lansmanı destekleyeceğini ve iki şirketin pazarlama, finansal ve sigorta gibi bir dizi alanda stratejik işbirliği yapacaklarını açıkladı. Şarj altyapısı, otonom taksi hizmeti (robotaksi) ve uluslararası pazar geliştirme gibi diğer potansiyel işbirliği alanları da bulunmaktadır. Didi, 2025 yılına kadar hizmete sunmayı planladığı robotaksi hizmetini hayata geçirmek için Çinli otomobil üreticileri ile işbirliği yapmaktadır. Anlaşma kapsamında Didi, üretim ve satış hedefleri gerçekleştirildikçe Xpeng hisselerinin yaklaşık %3.25'ini alacak. 744 milyon dolarlık muhtemel anlaşma değeri, kilometre taşı bazlı ödemeleri içermektedir.