Darboğaz nasıl önlenir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Seçkin Üye
Ödüller
7
9 HİZMET YILI
Merhabalar, ben bilgisayarımda işlemci ağırlıklı çalışan bazı oyunlarda ekran kartı kullanımının çok az olmasından dolayı bir darboğaz problemi yaşıyorum. Aslında monitörümün çözünürlüğü 1080p olsaydı bu çoğunlukla ortadan kalkardı fakat 768p çözünürlükte oynayabiliyorum ve ekran kartından %100 verim almak yerine örneğin gta 5'te %30-40 arası bir verim alıyorum. Bunu çözünürlük arttırmadan nasıl yükseltebilirim?
Bu arada ekran kartım:gtx 1050 ti
işlemcim: ryzen 3 1200 (aslında uyumlular ama dediğim gibi çözünürlük her şeyi berbat ediyor)

Süper Üye
7 HİZMET YILI
Hocam bildiğim kadarıyla çözünürlük arttırmadan imkansız gibi duruyor, Çözünürlüğü arttırmak yerine düşürmeyi denediniz mi? 768 P yerine 1280x720'e çekmeyi denediniz mi?

Ultra Üye
Ödüller
11
8 HİZMET YILI
sanırsam grafik ayarlarını değiştirerek yani biri %40 biri %99 kullanıyorsa görüntü kalitesi veya çözünürlüğü artırıp azaltın.

Üye
Ödüller
7
8 HİZMET YILI
Merhaba , 12 yıllık sibernetik deneyimimde öğrendiklerim ve deneyimlerim ile bilgisayar donanımı konusunda uzman oldum diyebilirim. Darboğaz problemi GPU( ekran kartı ) ' nın CPU ( işlemci ) ' den daha güçlü olması sebebinden kaynaklanıyor ise, Oyun içi grafik ayarlarını fullemeniz , En yükseğe çekmeniz, VSync ayarınıda kapatmanız gereklidir. Sorun hala devam ediyorsa işlemciniz AMD Ryzen mimarisi olduğu için rahatça overclock yapıp darboğazı ortadan kaldırmanız söz konusu olabilir ( İşlemci fan hızı ve fan sesi bu işlemden sonra yüksek miktarda artacaktır ). Yada tam tersi ekran kartını downclock yaparak işlemciye denkleştirip ekran kartının bozulmamasını/ömrünü 3 ila 6 yıl kadar uzatabilirsiniz ( MSI Afterburner & Asus GPU Tweak II ) , Saygılarımı sunarım. Esenlikler..

Üye
5 HİZMET YILI
Kardeşim bunun için
Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap
adlı uygulamayı kullanabilirsin, tamamen resmidir.
(Yazının üstüne tıklayarak linke ulaşabilirsin)

Seçkin Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Birbirlerine denk getirecek şekilde o.c denemesi yapabilirsin eğerki sorun hala devam ediyorsa parça değişikliğine kadar yolu var çok aşırtma yoluna gitmeden dene

we all go to hell
Onaylı Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
olabildiğince bütün ayarları yükseğe çek gelişmiş ayarları bile yükseğe çekmeyi dene yani demek istediğim bütün yükü ekran kartına yükle. hala devam ediyorsa overclock yapmayı dene ama bu aklındakı son seçenek olsun diğer kişilerin önerilerinede bi göz at.

ÖLÜM ÖLÜM DEDİĞİN NEDİR Kİ GÜLÜM
Efsane Üye
Ödüller
19
10 HİZMET YILI
Ekran kartı ve işlemciyi doğru orantılı artırırsan kasma sorunun dan kurtulmuş olursun

Seçkin Üye
Ödüller
7
9 HİZMET YILI
Merhaba , 12 yıllık sibernetik deneyimimde öğrendiklerim ve deneyimlerim ile bilgisayar donanımı konusunda uzman oldum diyebilirim. Darboğaz problemi GPU( ekran kartı ) ' nın CPU ( işlemci ) ' den daha güçlü olması sebebinden kaynaklanıyor ise, Oyun içi grafik ayarlarını fullemeniz , En yükseğe çekmeniz, VSync ayarınıda kapatmanız gereklidir. Sorun hala devam ediyorsa işlemciniz AMD Ryzen mimarisi olduğu için rahatça overclock yapıp darboğazı ortadan kaldırmanız söz konusu olabilir ( İşlemci fan hızı ve fan sesi bu işlemden sonra yüksek miktarda artacaktır ). Yada tam tersi ekran kartını downclock yaparak işlemciye denkleştirip ekran kartının bozulmamasını/ömrünü 3 ila 6 yıl kadar uzatabilirsiniz ( MSI Afterburner & Asus GPU Tweak II ) , Saygılarımı sunarım. Esenlikler..
öneriniz için teşekkür ederim oyun grafik ayarlarını en yükseğe çekmeme rağmen ekran kartı kullanımında bir artış göremedim. Hatta fps bi tık daha kötü oldu diyebilirim. Overclock yapmayı çok isterdim fakat a320 anakarta sahip olduğumdan overclock yapamıyorum. A320 anakart ekran kartına downclock yapmama müsade eder mi ?

Seçkin Üye
Ödüller
4
7 HİZMET YILI
Darboğazı önlemek için ya parça değişiceksin yada OC yapacaksın onun içinde güçlü bir doğutu alıp Mak performansı elde edebilirsiniz

Üye
Ödüller
7
8 HİZMET YILI
öneriniz için teşekkür ederim oyun grafik ayarlarını en yükseğe çekmeme rağmen ekran kartı kullanımında bir artış göremedim. Hatta fps bi tık daha kötü oldu diyebilirim. Overclock yapmayı çok isterdim fakat a320 anakarta sahip olduğumdan overclock yapamıyorum. A320 anakart ekran kartına downclock yapmama müsade eder mi ?
En yükseğe çektiğin zaman kasma yaşıyorsan ve hala darboğaz yapıyorsa ekran kartı işlemci arasındaki anakart köprüsünde problem var demektir, yada yazılımsal olarak ekran kartı driverini yanlış yüklemişsin demektir yada işletim sistemin windows 10 pro olmadığı için yazılımsal olarak bir donanım ivme hatası meydana gelmiş olabilir. Hatta ve hatta Eth virüsü yemiş olabilirsin ( Virüs stealh modda çalışır ve sisteme bulaştıktan sonra ekran kartının %50 sini çaktırmadan kullanarak virüs sahibine etherium kazar ) Sen en iyisi güzel bir Windows 10 pro ya fotmatla pcyi driverleri güncel olarak indir problem hala devam ediyorsada yeni bir işlemci al problem hala çözülmezse anakartı değiştirmen gerekebilir

Seçkin Üye
Ödüller
7
9 HİZMET YILI
En yükseğe çektiğin zaman kasma yaşıyorsan ve hala darboğaz yapıyorsa ekran kartı işlemci arasındaki anakart köprüsünde problem var demektir, yada yazılımsal olarak ekran kartı driverini yanlış yüklemişsin demektir yada işletim sistemin windows 10 pro olmadığı için yazılımsal olarak bir donanım ivme hatası meydana gelmiş olabilir. Hatta ve hatta Eth virüsü yemiş olabilirsin ( Virüs stealh modda çalışır ve sisteme bulaştıktan sonra ekran kartının %50 sini çaktırmadan kullanarak virüs sahibine etherium kazar ) Sen en iyisi güzel bir Windows 10 pro ya fotmatla pcyi driverleri güncel olarak indir problem hala devam ediyorsada yeni bir işlemci al problem hala çözülmezse anakartı değiştirmen gerekebilir
iki sorum olacaktı,
a320 anakarta sahip olduğum için overclock yapamıyorum demiştim ve şunuda eklemek istiyorum ryzen 3 1200 işlemcide internetten özelliklerine baktığımda turbo ile 3.4ghz'e çıkabiliyormuş ama ben işlemciye ne kadar yük bindirsemde işlemcimin normal frekansı olan 3.1'den yukarı çıkmadığını gördüm. acaba anakartım turbo modu aktif etmesini engelliyor olabilir mi, biostan baktığımda turbo mod için iki seçenek var disabled ve auto. zaten auto seçili ama bir türlü etkin olmuyor.
ikinci sorum bilgisayarım windows 10 pro 1909 sürümünde olduğu için format yerine cihazı sıfırla desem aynı işlevi yerine getirirmiyim ?

Üye
Ödüller
7
8 HİZMET YILI
iki sorum olacaktı,
a320 anakarta sahip olduğum için overclock yapamıyorum demiştim ve şunuda eklemek istiyorum ryzen 3 1200 işlemcide internetten özelliklerine baktığımda turbo ile 3.4ghz'e çıkabiliyormuş ama ben işlemciye ne kadar yük bindirsemde işlemcimin normal frekansı olan 3.1'den yukarı çıkmadığını gördüm. acaba anakartım turbo modu aktif etmesini engelliyor olabilir mi, biostan baktığımda turbo mod için iki seçenek var disabled ve auto. zaten auto seçili ama bir türlü etkin olmuyor.
ikinci sorum bilgisayarım windows 10 pro 1909 sürümünde olduğu için format yerine cihazı sıfırla desem aynı işlevi yerine getirirmiyim ?
Cihazı sıfırlasanda olur daha sonra nvidia driver sitesine giderek ekran kartının driverini indirip kurmalısın ( genelde 300-500 mb arası bir .exe dosyası olur bu )

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...