Dil bölümü

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Onaylı Üye
Ödüller
3
5 HİZMET YILI
Yabancı dil puanıyla seçilen üniversiteler ve bölümler hakkında birkaç kelam etmek istiyorum. Bu bir tercih rehberliği veya tavsiye değildir; sadece genel kanının aksine kendi fikirlerimi paylaşmak istiyorum.
Öncelikle, idealleri olan bir öğrencinin 11. sınıftan (hatta 10. sınıfta başlayanı da gördüm) itibaren YDT sınavına düzgün bir şekilde çalışarak 80/80 veya 80/79 yapmaması neredeyse imkânsızdır veya çok çok düşüktür. Bu sonucun nihai olduğunu söylemiyorum, ancak derece yapanların deneyimlerine dayanarak bu sonucun çok olası olduğunu düşünüyorum.
Bunu göz önünde bulundurduktan sonra, sadece TYT Türkçe ve Sosyal'e çalışan bir öğrencinin, Türkçe'den 35 doğru 5 yanlış ve Sosyal'den 17 doğru 3 yanlış yaparak, Fen ve Matematikte ise 2 doğru 0 yanlış yapması durumunda yaklaşık 7500 sıralama elde edebileceğini belirtmek isterim. Bu, Gazi Üniversitesi için yeterli bir puandır. Çoğu insan TYT'ye odaklanılması gerektiğini söylüyor, ancak fikrimce Türkçe ve Sosyal dışında başka bir derse bakmadan da güzel üniversitelere yerleşmek mümkün. Sayıları kafadan veriyorum, ancak Matematikten 10 net yapıldığı bir senaryoda neredeyse 4 bin sıralaması elde edilir, bu da ODTÜ için yeterlidir. Yani bence TYT bahsedildiği kadar belirleyici değildir.
Öğretmenlik diğer mesleklerden farklıdır. Bu yüzden 2 binlik bir üniversiteden veya 10 binlik bir üniversiteden mezun olsanız da atamanızı belirleyen KPSS'dir. Tabii ki prestij gibi faktörler önemlidir, ancak günün sonunda öğretmen olmak isteyen biri için fazla bir önemi yoktur. Diğer meslek grupları için de aşırı farklı bir sonuca varmak mümkün değildir.
TYT'nin asıl belirleyici olduğunu savunan kişiler, İngilizce bilen sayısalcıların dil puanında ilk 1000'e kadar girdiğini iddia ediyorlar. Evet, bu doğru olabilir, ancak bu kişiler YDT'den 75-80 net yaparak bu derecelere ulaşmıyorlar, çoğu TYT matematiğin arttırdığı puanla, 60-70 net ile derece yapıyor. Dil öğrencilerinin YDT'yi fullediği takdirde, matematikten 0 net yapsa dahi yeterince Türkçe ve Sosyal ve Fen çalışarak benzer derecelere ulaşabilirler.
Asıl sorun burada ortaya çıkıyor: Matematikten 0 net yaparak umutsuzluğa düşen çok öğrenci gördüm. Derece yapmak için matematik şart değil. Örneğin, 10 net fen bile matematiğin eksikliğini telafi edebilir. Bu nedenle, matematikte yetersiz olduğunu düşünen öğrencilerin umutsuzluğa kapılmamaları gerekiyor. TYT'de iyi bir Türkçe ve Sosyal performansı, matematikteki eksiklikleri büyük ölçüde dengeleyebilir.
Karşı çıkanlar puan hesaplama motorlarına benzer verileri girebilirler, en ama en kötü senaryoda matematikten eksi net yapıldığında, YDT ve Türkçe'si belirli bir seviyede olan bir öğrenci Selçuk, Çukurova, Dokuz Eylül gibi üniversitelerde okuyabilir. Yine öğretmenlik bazında, fazla fark eden bir şey yok.

Arkanda
Ultra Üye
Ödüller
7
4 HİZMET YILI
dersler arasında denge kurabilme açısından faydalı bir bakış açısı.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...