Hocam geçenlerde internette gördüm demir eksikliği boy uzamasında sorun teşkil ediyor diyorlar bu adölesan döneminden bahsetmişsiniz baktığımda 10-19 yaşlar arası yazıyor ve 12-13 yaşlarımda yalandan bir kan testi vermiştim ve kanımdaki demir standartların bayağı altında çıkmıştı, adölesan dönemindede vücut çokca demire ihtiyaç duyuyormuş demir eksikliği bende hâlâ var bu süreçten sonra demir seviyem standart değerlere ulaşsa da boyum uzamaz mı acaba internette bilgi bulamadımBelki yaşadığınız şehirde öyle denk geliyordur ama ben çok fazla uzun görmüyorum sokaklarda. Adölesan dönemi boyunca boyunuz uzamaya devam eder bu da bir erkek için 10-19 yaş arası dönemdir. İstisnalar olabilmekle birlikte genelde 19 yaşından sonra boyunuz neredeyse hiç uzamaz. Testosteron hormonunuzla boyunuzun uzamasının bir alakası yoktur, boy uzamasını sağlayan Growth Hormon yani Somatotropin'dir. KZZnci1337'nin de dediği gibi endokrinolog gerekli hormon kontrollerini yaptıktan sonra bir tedaviye başlayabilir. Ayrıca ailenizde boy ortalaması bu kadar yüksekken sizin boyunuzun daha kısa olması skolyoz gibi bir omurga eğriliğinin göstergesi olabilir. Genelde skolyoz ameliyatından sonra 3-5 santimetre boy uzaması görülür. Bu da ortopedi uzmanının alanına girer.
Demir ile boy uzamasının bağlantısını hiç duymamıştım. Daha çok kalsiyum ve magnezyum ile alakalı diye biliyorum ama şu yüzden öyle yazmış olabilirler, aneminin en yaygın hali demir eksikliği anemisidir ve demir eksikliği anemisi de çok yüksek oranda adölesan döneminde malabsorbsiyon nedeniyle görülür. Adölesan döneminde demir ihtiyacı çok fazla artar, bu doğru ve genelde bunu karşılayabilecek kadar iyi beslenmeyiz. Yani demir eksikliğinin sebebinin çoğunlukla yetersiz/sağlıksız beslenmeden kaynaklandığını düşünürsek bu kişilerde kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ve vitaminler de yetersiz miktarda olacağından kısa boy görülmesi normaldir diyebiliriz. Diğer soru için de şunu söyleyebilirim, boy uzamasını sağlayan epifiz plağı kemiklerin epifiz ve diyafiz kısımları arasında bulunan kıkırdak bir yapıdır. Bu yapı genelde 20 yaşına gelindiğinde tamamen kemikleşir ve artık uzaması ortopedik ameliyat haricinde mümkün değildir. Yani demir seviyeniz standart değerlere ulaşsa da uzamaz. Yine de dediğim gibi her zaman istisnalar vardır. Her insanın kemik gelişimi aynı yaşta sonlanmayabilir.Hocam geçenlerde internette gördüm demir eksikliği boy uzamasında sorun teşkil ediyor diyorlar bu adölesan döneminden bahsetmişsiniz baktığımda 10-19 yaşlar arası yazıyor ve 12-13 yaşlarımda yalandan bir kan testi vermiştim ve kanımdaki demir standartların bayağı altında çıkmıştı, adölesan dönemindede vücut çokca demire ihtiyaç duyuyormuş demir eksikliği bende hâlâ var bu süreçten sonra demir seviyem standart değerlere ulaşsa da boyum uzamaz mı acaba internette bilgi bulamadım
Bu arada arkadaşlar yorumlar için teşekkürler, boyumu zaten kafaya takmıyorum 1.78 ideal bir boy ama bazende 1.82-83 olsam kıyafetler tam istediğim gibi oturur diyebiliyorum
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?