Doğru bilinen yanlışlar ( Resmi ideolojinin tarih bilgisi )

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
Merhaba arkadaşlar bu konuda yine kendi tarihimizi ele alıcam . Ama öncelikle daha önce yapmadığım ve eksik kalan bir şey işe , kendimi tanıtmak ile konuya başlayacağım.
Ben tarihçi , yazar değilim. Gazeteci değilim. Araştırmacı yazar ( kendimce evet ama ) değilim. Okuyorum arkadaşlar merak ediyorum ve okuyorum bu kadar. Yani benim yazdığım bir sunum %100 doğru olacak diye bir kaide yok lakin bunun doğruluk veyahut yanlışlık kısmında da benim bir katkım yok. Ben hatıratları okurum gazete küpürlerini okurum mümkün mertebe dönemin yabancı komutanlarının veyahut liderlerinin hatırat ve demeçlerini okurum. Sonra en son gelirim bizimkiler ne yazmış diye bakarım ( %80 i İsmet İnönü dönemi resmi ideolojisidir yani siyasidir ) en sonunda da hangi tarafın kaynağı daha tutarlı ve farklı kaynaklardan kendisini teyit edebiliyor ona bakar onu doğru kabul eder onu baz alırım bu kadar. Benim metodum bu . Şimdi konuya geçelim
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tarihimiz de ilk kurulan siyasi partileri baz alacağım ve listeleyeceğim.

İttihat ve Terakki
1889 - İstanbul -
-Genel Başkanı-
Ali Rüştü
-Kurucu Üyeler-
İbrahim Temo, Abdullah Cevdet, İshak Sükûti, Mehmed Reşid, Hüseyinzade Ali
1889 - Paris şubsi -
-Genel Başkan-
Ahmed Rıza Bey
-Kurucu Üyeler-
Dr.İshak Sükûti, Abdullah Cevdet, Ethem Ruhi (Balkan), Tıbbiyeli Mustafa Ragıp, Esat, Mithat Şükrü (Bleda), Ahmet, Mizancı Murat, Tunalı Hilmi, Seraceddin, Dr. Hasan, Lütfi, Dr. Akil Muhtar (Özden), Nuri Ahmet, Reşit Beyler
1897, Kahire Şubesi
-Kurucu Üyeler-
İshak Sükûti, Tunalı Hilmi, Hoca Kadri, Salih Cemal, Ali Ziya, Ferit (Tek)
1908, - Selanik Şubesi -
-Genel Başkan-
Talat Bey (Paşa)
-Yöneticiler-
Hüseyin Kadri, Mithat Şükrü (Bleda), Hayri, Ahmet Rıza, Enver (Paşa), Habib, İpekli Hafız İbrahim Beyler

---------

Osmanlı Ahrar Fırkası
1908, - İstanbul -
-Kurucu Üyeler-
Nureddin Ferruh, Ahmet Fazlı, Kıbrıslı Tevfik, Nazım, Şevket, Celalettin Arif, Mahir Sait (Perde arkasından Prens Sabahaddin tarafından yönetildi.)

---------

Osmanlı Demokrat Fırkası (
Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap
)

1908, - İstanbul -
-Kurucu Üyeler-
İbrahim Naci, Giritli Ali, Fuat Şükrü, Dr.Rıza Abud, Pertev Tevfik, Yenişehirli Salih, Mustafa, Rıza, Dr.Abdullah Cevdet, Dr.İbrahim Temo (Temo , ittihat terrakkide 'ki )

---------

Fedakâran-ı Millet Cemiyeti
Ağustos 1908, - İstanbul -
1908 seçimlerine katılmadığı gibi 31 Mart Vakası’ndan sonra da siyasal hayattan çekilmiş ve kapanmıştır.

---------

Heyet-i Müttefika-i Osmaniye
17 Nisan 1909, İstanbul

Kısa sürede kapanan bir siyasi parti olmuştur.

---------

İttihad-ı Muhammedi Fırkası (Fırka-i Muhammediye)
5 Nisan 1909, İstanbul
-Kurucu ve Yöneticiler-
Süheyl Paşa, Mehmet Sadık, Mehmet Emin Hayreti, Ahmet Esat, Mehmet Emin, Hafız Mehmet Sabri, Şevket Efendi, Bediüzzaman Saidi Nursî, Hacı Hayri, Raşit, Ferik Rıza Paşa, Faruki Ömer, Şevki Efendi, Seyyid Müslim Penah, Refik, Muhammed Efgani, Ahmet Nazir, Ferik Hacı İzzet Paşa, Seyyid Abdullah El Haşimi El Mekki, İhsan, Hayri Abdullah Ziyaeddin, Şeyh Ali, Hacı Kazım, Hacı Mehmed, Tevfik Derviş Vahdeti

---------

İslahat-ı Esasiye-i Osmaniye Fırkası
1909,

Genel Başkan
Şerif Paşa
Kurucu üyeler
Mevlanzade Rıfat, Ali Kemal, Pertev, İzmirli Kemal Avni, Nihad Reşat (Belger)

---------

Mutedil Hürriyetperveran Fırkası
Kasım 1909, İstanbul
Fırkayı oluşturan 1908 seçimlerinde seçilmiş mebuslar Hürriyet ve İtilaf Fırkası’na katıldıklarından parti olarak hiçbir seçime katılmadan kapanmıştır.

---------

Ahali Fırkası
1910, İstanbul
Genel Başkan
Gümülcine Mebusu İsmail Bey
Kurucu Üyeler
Vasfi, Ferhad, Şevket, Ömer Lütfi, Zeynelabidin, Mustafa Sabri, Fevzi, Şükrü Bey

---------

Osmanlı Sosyalist Fırkası
1910,Paris Şubesi
Kurucu üyeler
Dr.Refik Nevzad Avni Kemal, Hoca Kadri, Fuat Nevzat, Memil Zeki

---------

Hürriyet ve İtilâf Fırkası
1911, İstanbul
Kurucu Üyeler

İsmail Hakkı Paşa, Dr.Dagavaryan, Mustafa Sabri, Abdülhamid Zöhravi, Müşir Fuat Paşa, Damat Ferit Paşa, Ferik Süleyman Paşa, Volçentrinli Hasan, Miralay Sadık, Dr. Rıza Nur, Tahir Hayrettin

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Liste bu şekilde ilerliyor
'' Ama biz okullar da böyle öğrenmedik ki yaaaaa '' diyen arkadaşım sen daha yabancı kaynaklardan hatıratları okumaya başlayınca o zaman göreceksin roman'ın geri kalanını :)

Umarım başka bir sunumumda sizlere ' Resmi ideoloji , Resmi kaynak ' nedir ne değildir bunları da anlatmaya çalışacağım , o zaman kafanızda bir şeyler oturacaktır.
Vakit ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim herkese iyi forumlar.​

Süper Üye
Ödüller
9
Sosyal
7 HİZMET YILI
Baya bilgilendirici bir konu olmuş, eline emeğine sağlık brom.

Seçkin Üye
Ödüller
2
4 HİZMET YILI
Ama biz okullar da böyle öğrenmedik ki yaaaaa o_O
Eline sağlık ufak bi genel kültür oldu en azından

☆☆Her oyun bir gün hileyi tadacaktır☆☆
Griffin Premium
Ödüller
23
8 HİZMET YILI
yarısına kadar okudum güzel bir içerik olmuş dostum ellerine sağlık

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
Ama biz okullar da böyle öğrenmedik ki yaaaaa o_O
Eline sağlık ufak bi genel kültür oldu en azından
:) efendim 5 jenerasyondan fazlasına yanlış bilgi aktarımı yapılmışsa bu ufak bir genel kültür değil çarpıcı bir bilgidir :) yorumunuz için teşekkür ederim iyi forumlar
yarısına kadar okudum güzel bir içerik olmuş dostum ellerine sağlık

:( söylemeseydiniz keşke kalbim kırıldı :) yada bir dahakine sonuna ekleyeceğim şeyleri ortasına bi yere mi koysam belki çoğu insan sizin gibi sıkılıp yarısında bırakıyor :/ ama haklısınız ben yazarken tamamını yazmadım erindim ve yoruldum sizde haklısınız

☆☆Her oyun bir gün hileyi tadacaktır☆☆
Griffin Premium
Ödüller
23
8 HİZMET YILI
:( söylemeseydiniz keşke kalbim kırıldı :) yada bir dahakine sonuna ekleyeceğim şeyleri ortasına bi yere mi koysam belki çoğu insan sizin gibi sıkılıp yarısında bırakıyor :/ ama haklısınız ben yazarken tamamını yazmadım erindim ve yoruldum sizde haklısınız
kalbin kırılmasın dostum şimdi ikinciye baştan sona adam gibi okudum.
:peepoNice:

Twitch Wakery
Süper Üye
Ödüller
8
Sosyal
9 HİZMET YILI
böyle içirikleri paylaşmanda fayda var, arada canım sıkılınca gelir tarih okurum.

𐱅 𐰇 𐰼 𐰰
Ultra Üye
Ödüller
8
6 HİZMET YILI
Böyle bilgilendirmeli içeriklerin devamını diliyorum. Elinize sağlık hocam.

assembly so hard please help me
Donator
Ödüller
14
9 HİZMET YILI
Güzel hazırlanmış bir konu elinize sağlık.

T
Süper Üye
Ödüller
10
7 HİZMET YILI
dediğin doğru yabancı kaynaklar ne yazmış onları okumak lazım

Onaylı Üye
Ödüller
3
4 HİZMET YILI
Fazlasıyla iyi bir konu olmuş tebrik ederim.

Süper Üye
Ödüller
10
Sosyal
8 HİZMET YILI
Baştan sona okudum paylaşım için teşekkürler, fakat tarih bilgim gerçekten hiç iyi değil ya :D Bakalım aklımızda tutup arkadaş ortamında millete satabilecek miyiz :D

Süper Üye
Ödüller
8
7 HİZMET YILI
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler bilgileri aldığınız yerlerin kaynağını belirtmeniz sizin için daha sağlıklı olur diye düşünüyorum

Banlı Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
eline sağlık knkım bi gözden geçirmek lazım

tr1p
Süper Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Tarihten gelen çoğu bilgiye inanamıyorum neden bilmiyorum ama hiç inandırıcı gelmiyor

Elbet bir gün buluşacağız
Süper Üye
Ödüller
7
8 HİZMET YILI
Eline sağlık, çok güzel konu

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
~
Banlı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
dediğin doğru yabancı kaynaklar ne yazmış onları okumak lazım
Aynen öyle efendim
Fazlasıyla iyi bir konu olmuş tebrik ederim.
Teşekkür ederim diğer konularda görüşmek üzere
Baştan sona okudum paylaşım için teşekkürler, fakat tarih bilgim gerçekten hiç iyi değil ya :D Bakalım aklımızda tutup arkadaş ortamında millete satabilecek miyiz :D
:) rica ederim. Aklınız da şunu tutmanız yeterli ; '' Türkiye'de çok partili dönem, 1945 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) dışında ikinci bir partinin -Nuri Demirağ liderliğindeki Millî Kalkınma Partisi (MKP)- kurularak 1946 genel seçimlerine çok partili sistemle gidilmesi ile başlamıştır. '' Bu internet çöplüğünde dolaşan yanlış bilgi . Diğer yanlış bilgi ise okul kitaplarımızda Cumhuriyetin ilanından sonra çok partili sisteme geçildiğidir yanılmıyorsam bi 10 yıl veya daha uzun tek parti dönemi hüküm sürmüştür açılan diğer partiler ya kapatılmıştır yada kurucuları tarafından lağvedilmiştir. Çok partili sisteme Osmanlı döneminde geçilmiştir şimdilik bu kadar spoiler yeter kalanını sunum yapmayı düşünüyorum o konuda görüşmek üzere efendim :)
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler bilgileri aldığınız yerlerin kaynağını belirtmeniz sizin için daha sağlıklı olur diye düşünüyorum
Sizin yorumunuzu okuyunca çok üzüldüm eklemediğim için normalde hiç huyum değildir yazının uzunluğundan ve gecenin geç vaktinden unutmuşum hatırlatmanız için çooooook teşekkür ederim
eline sağlık knkım bi gözden geçirmek lazım
bu yarısı bile değil size bol şans :)
teşekkürler bilgi içinç
rica ederim efendim diğer konularda görüşmek üzere
Tarihten gelen çoğu bilgiye inanamıyorum neden bilmiyorum ama hiç inandırıcı gelmiyor
Nasıl yani tam olarak ? Tarihten gelen yani değiştirilmiştir gibisine mi yoksa çok şaşırtıcı oldukları için mi lütfen bu yorumu cevaplar mısınız cevabınızı çok merak ediyorum efendim
Eline sağlık, çok güzel konu
Rica ederim efendim diğer konualrda görüşmek üzere

Uzman Üye
Ödüller
3
4 HİZMET YILI
Merhaba arkadaşlar bu konuda yine kendi tarihimizi ele alıcam . Ama öncelikle daha önce yapmadığım ve eksik kalan bir şey işe , kendimi tanıtmak ile konuya başlayacağım.
Ben tarihçi , yazar değilim. Gazeteci değilim. Araştırmacı yazar ( kendimce evet ama ) değilim. Okuyorum arkadaşlar merak ediyorum ve okuyorum bu kadar. Yani benim yazdığım bir sunum %100 doğru olacak diye bir kaide yok lakin bunun doğruluk veyahut yanlışlık kısmında da benim bir katkım yok. Ben hatıratları okurum gazete küpürlerini okurum mümkün mertebe dönemin yabancı komutanlarının veyahut liderlerinin hatırat ve demeçlerini okurum. Sonra en son gelirim bizimkiler ne yazmış diye bakarım ( %80 i İsmet İnönü dönemi resmi ideolojisidir yani siyasidir ) en sonunda da hangi tarafın kaynağı daha tutarlı ve farklı kaynaklardan kendisini teyit edebiliyor ona bakar onu doğru kabul eder onu baz alırım bu kadar. Benim metodum bu . Şimdi konuya geçelim
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tarihimiz de ilk kurulan siyasi partileri baz alacağım ve listeleyeceğim.

İttihat ve Terakki
1889 - İstanbul -
-Genel Başkanı-
Ali Rüştü
-Kurucu Üyeler-
İbrahim Temo, Abdullah Cevdet, İshak Sükûti, Mehmed Reşid, Hüseyinzade Ali
1889 - Paris şubsi -
-Genel Başkan-
Ahmed Rıza Bey
-Kurucu Üyeler-
Dr.İshak Sükûti, Abdullah Cevdet, Ethem Ruhi (Balkan), Tıbbiyeli Mustafa Ragıp, Esat, Mithat Şükrü (Bleda), Ahmet, Mizancı Murat, Tunalı Hilmi, Seraceddin, Dr. Hasan, Lütfi, Dr. Akil Muhtar (Özden), Nuri Ahmet, Reşit Beyler
1897, Kahire Şubesi
-Kurucu Üyeler-
İshak Sükûti, Tunalı Hilmi, Hoca Kadri, Salih Cemal, Ali Ziya, Ferit (Tek)
1908, - Selanik Şubesi -
-Genel Başkan-
Talat Bey (Paşa)
-Yöneticiler-
Hüseyin Kadri, Mithat Şükrü (Bleda), Hayri, Ahmet Rıza, Enver (Paşa), Habib, İpekli Hafız İbrahim Beyler

---------

Osmanlı Ahrar Fırkası
1908, - İstanbul -
-Kurucu Üyeler-
Nureddin Ferruh, Ahmet Fazlı, Kıbrıslı Tevfik, Nazım, Şevket, Celalettin Arif, Mahir Sait (Perde arkasından Prens Sabahaddin tarafından yönetildi.)

---------

Osmanlı Demokrat Fırkası (
)

1908, - İstanbul -
-Kurucu Üyeler-
İbrahim Naci, Giritli Ali, Fuat Şükrü, Dr.Rıza Abud, Pertev Tevfik, Yenişehirli Salih, Mustafa, Rıza, Dr.Abdullah Cevdet, Dr.İbrahim Temo (Temo , ittihat terrakkide 'ki )

---------

Fedakâran-ı Millet Cemiyeti
Ağustos 1908, - İstanbul -
1908 seçimlerine katılmadığı gibi 31 Mart Vakası’ndan sonra da siyasal hayattan çekilmiş ve kapanmıştır.

---------

Heyet-i Müttefika-i Osmaniye
17 Nisan 1909, İstanbul

Kısa sürede kapanan bir siyasi parti olmuştur.

---------

İttihad-ı Muhammedi Fırkası (Fırka-i Muhammediye)
5 Nisan 1909, İstanbul
-Kurucu ve Yöneticiler-
Süheyl Paşa, Mehmet Sadık, Mehmet Emin Hayreti, Ahmet Esat, Mehmet Emin, Hafız Mehmet Sabri, Şevket Efendi, Bediüzzaman Saidi Nursî, Hacı Hayri, Raşit, Ferik Rıza Paşa, Faruki Ömer, Şevki Efendi, Seyyid Müslim Penah, Refik, Muhammed Efgani, Ahmet Nazir, Ferik Hacı İzzet Paşa, Seyyid Abdullah El Haşimi El Mekki, İhsan, Hayri Abdullah Ziyaeddin, Şeyh Ali, Hacı Kazım, Hacı Mehmed, Tevfik Derviş Vahdeti

---------

İslahat-ı Esasiye-i Osmaniye Fırkası
1909,

Genel Başkan
Şerif Paşa
Kurucu üyeler
Mevlanzade Rıfat, Ali Kemal, Pertev, İzmirli Kemal Avni, Nihad Reşat (Belger)

---------

Mutedil Hürriyetperveran Fırkası
Kasım 1909, İstanbul
Fırkayı oluşturan 1908 seçimlerinde seçilmiş mebuslar Hürriyet ve İtilaf Fırkası’na katıldıklarından parti olarak hiçbir seçime katılmadan kapanmıştır.

---------

Ahali Fırkası
1910, İstanbul
Genel Başkan
Gümülcine Mebusu İsmail Bey
Kurucu Üyeler
Vasfi, Ferhad, Şevket, Ömer Lütfi, Zeynelabidin, Mustafa Sabri, Fevzi, Şükrü Bey

---------

Osmanlı Sosyalist Fırkası
1910,Paris Şubesi
Kurucu üyeler
Dr.Refik Nevzad Avni Kemal, Hoca Kadri, Fuat Nevzat, Memil Zeki

---------

Hürriyet ve İtilâf Fırkası
1911, İstanbul
Kurucu Üyeler

İsmail Hakkı Paşa, Dr.Dagavaryan, Mustafa Sabri, Abdülhamid Zöhravi, Müşir Fuat Paşa, Damat Ferit Paşa, Ferik Süleyman Paşa, Volçentrinli Hasan, Miralay Sadık, Dr. Rıza Nur, Tahir Hayrettin

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Liste bu şekilde ilerliyor
'' Ama biz okullar da böyle öğrenmedik ki yaaaaa '' diyen arkadaşım sen daha yabancı kaynaklardan hatıratları okumaya başlayınca o zaman göreceksin roman'ın geri kalanını :)

Umarım başka bir sunumumda sizlere ' Resmi ideoloji , Resmi kaynak ' nedir ne değildir bunları da anlatmaya çalışacağım , o zaman kafanızda bir şeyler oturacaktır.
Vakit ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim herkese iyi forumlar.​
cok akıcıdıydı yeminle 10 sayfa yazsan okurdum :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...