Dünya satranç şampiyonu Magnus Carlsen Hans Nieman'a Hile kullanıyor Demesi hakkındaki düşünceler ve yorumlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile
Süper Üye
Ödüller
11
Sosyal
9 HİZMET YILI
Öncelikle herkese iyi Forumlar.
Geçtiğimiz günler Champion Chess Tour turnuvasında Dünya şampiyonu Hans Nieman ile karşı karşıya geldi. Oyunun 3.hamlesinde Dünya şampiyonu oyundan çekilerek herkesi şok etmişti. Öncesinde de açıklamalarda bulunan Magnus net bir şekilde belli etmese de Hans ile karşılaşmasından 2 gün önce Twitter hesabında satranç ve hile ilgili bir video yayınlamıştı. Karşılaşmanın ardından Magnus 'Hans'ın oyunundan çok etkileniyorum sanırım mentörü ile gerçekten iyi çalışıyorlar dedi'. Açıklamaların ardından mentörünün 2006-2007 yıllarından satrançtan men edildiği ortaya çıktı.Nepomniachi ise 2 yıldır youtube kanalında video paylaşmazken bu turnuvanın ardından bir saatlik bir video yayınladı. Videonun özeti neden Hans Nieman hile olabilirdi. Grafikler ve kendi yorumlarıya mantıklı bir yaklaşım sergilemişti.

Onaylı Üye
Ödüller
4
6 HİZMET YILI
nasıl bir hile açıklar mısınız

Süper Üye
Ödüller
10
Sosyal
8 HİZMET YILI
Bakıldığında satranç bildiğim ve sevdiğim bir strateji oyunudur. Kuralları ise her karakterin belirli yerlere oynamasıdır. Karşı tarafı manüple etmek, yapacağı hamleleri önceden tahmin edip ona göre strateji izlemek bu oyunun doğasıdır. Bir hareketin satrançta hile olarak nitelendirilebilmesi için ya karşı tarafı zihin kontrolü ile kontrol etmek yada karakterin yapamayacağı bir hareketi yapıp bunu gizlemektir. İlk seçeneğin olamayacağını hepimiz kabul ediyorsak geriye tek bir şey kalıyor. Hans Nieman karşı tarafı zorlayacak ve cevap veremeyeceği bir taktik geliştirdi. Ki dediğim gibi bu oyunun doğasıdır. Eğer kişisel olarak karşı tarafı tehtid altında bırakmıyorsa oyun içerisinde yapılan hamleleri hile olarak görmüyorum.

Süper Üye
Ödüller
11
Sosyal
9 HİZMET YILI
Bakıldığında satranç bildiğim ve sevdiğim bir strateji oyunudur. Kuralları ise her karakterin belirli yerlere oynamasıdır. Karşı tarafı manüple etmek, yapacağı hamleleri önceden tahmin edip ona göre strateji izlemek bu oyunun doğasıdır. Bir hareketin satrançta hile olarak nitelendirilebilmesi için ya karşı tarafı zihin kontrolü ile kontrol etmek yada karakterin yapamayacağı bir hareketi yapıp bunu gizlemektir. İlk seçeneğin olamayacağını hepimiz kabul ediyorsak geriye tek bir şey kalıyor. Hans Nieman karşı tarafı zorlayacak ve cevap veremeyeceği bir taktik geliştirdi. Ki dediğim gibi bu oyunun doğasıdır. Eğer kişisel olarak karşı tarafı tehtid altında bırakmıyorsa oyun içerisinde yapılan hamleleri hile olarak görmüyorum.
Dedikdelirinde doğruluk payı var fakat olay bahsettiğin durumdan çok daha geniş kapsamlı şu anda hele ki Magnus bir açıklama yayinlamisken . Açıklamasında iki başlık dikkat çekti hiç bir koşul altında bir daha Hans Nieman ile oynamayacagim ve Hans izin verirsen neden ona hile dediğimi aciklarim . Bunu böyle demesi hukuki açından olmalı diye düşünüp elinde ses kaydı görüntü ve ya özel bir mesaj screenshot tarzı bir şey var ve bunu yayınlamak suç o yüzden her şey şuan Hans Nieman'in açıklamasına bakıyor
Post automatically merged:

Tam olarak neye dayanarak "Kesin" gözü ile hile diyebiliyorsun?
Yorum kasmak adına 😂

Süper Üye
Ödüller
10
Sosyal
8 HİZMET YILI
Dedikdelirinde doğruluk payı var fakat olay bahsettiğin durumdan çok daha geniş kapsamlı şu anda hele ki Magnus bir açıklama yayinlamisken . Açıklamasında iki başlık dikkat çekti hiç bir koşul altında bir daha Hans Nieman ile oynamayacagim ve Hans izin verirsen neden ona hile dediğimi aciklarim . Bunu böyle demesi hukuki açından olmalı diye düşünüp elinde ses kaydı görüntü ve ya özel bir mesaj screenshot tarzı bir şey var ve bunu yayınlamak suç o yüzden her şey şuan Hans Nieman'in açıklamasına bakıyor
Evet videoyu izledim ve nedendir emin değilim beni tatmin etmedi. Çünkü değerlendirdiğimde izlenen bir satranç maçında oyunla ilgili hile yapılamaz dürtüsü ağır basıyor. Bence oyun içerisinde yapılan bir hile söz konusu değil ama dediğin gibi oyunun dışında yapılan bir tehid vb. durum varsa işler değişir. Takip edip göreceğiz sanırım.

Yorum kasmak adına 😂
Lafı ağzımdan aldın dostum :D

Süper Üye
Ödüller
11
Sosyal
9 HİZMET YILI
Evet videoyu izledim ve nedendir emin değilim beni tatmin etmedi. Çünkü değerlendirdiğimde izlenen bir satranç maçında oyunla ilgili hile yapılamaz dürtüsü ağır basıyor. Bence oyun içerisinde yapılan bir hile söz konusu değil ama dediğin gibi oyunun dışında yapılan bir tehid vb. durum varsa işler değişir. Takip edip göreceğiz sanırım.

Lafı ağzımdan aldın dostum :D
Kendi kişisel düşüncem Hans Nieman'ın hile yaptığı fakat açıklama yaparsa ve sadece kariyerimi kirletmelerine izin vermeyeceğim tarzı konusursa emin olacağım.

Onaylı Üye
Ödüller
1
3 HİZMET YILI
nasıl bir hile açıklar mısınız
maç günü makatına titreşimli bir şeyler monte ettiği söyleniyor bu sayede mors alfabesiyle hangi hamleleri yapması gerektiğini aktarıyorlarmış yapay zekadan yardım alarak
Post automatically merged:

carlsen diyorsa doğrudur bu arada adam ilk defa birisini hile kullanmakla suçluyor

Onaylı Üye
Ödüller
5
Sosyal
4 HİZMET YILI
Hans Nieman oynıyışı çok farklıydı özellikle son zamanlarda. bazı haraketleri gerçekten soru işareti bırakıo

Süper Üye
Ödüller
11
Sosyal
9 HİZMET YILI
Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
Çıkıp ben hile ile oynayanı da yenebilirim deme fırsatını tepmiş. Hakkıdır. Ama henüz kanıtlanmamış olması da ayrı bir mevzu. Oyundan ziyade olayın magazinsel tarafı ilgi çekici. Umarım işin sonu kafes dövüşüne gider :D

Benim naciz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır
Onaylı Üye
Ödüller
3
5 HİZMET YILI
Hile derken ??

Hileyi sormuştum cevap alamadım

Seçkin Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
bu yorum bana mantıklı geldi ne gibi hile yapılabilir ki zaten santrançta

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...