Ipler hakkında daha detaylı içeriklerini bekliyorum gayet güzel.Class Nasıl Değiştirilir ve Ayarları Nasıl Olmalıdır?
Öncelikle IP Class’larının hangi başlangıç adresini alması gerektiğini bilmemiz gerekiyor.
Önceki konularda IP Adreslerinin hangi class’da hangi amaçla kullanıldığına değinmiştik. Örnekler gösterirken farklı IP adresleri yazarak örnekler gösterdik. Fakat IP Address Class’larının belirli bir standart da olması zorunludur. Yapı oluştururken bu otoritere dikkat etmemiz gerekmektedir. Yukarıdaki tabloda hangi Class IP adresi kullanacaksak tabloya göre seçim yapmalıyız.
Class Start Address A 10.0.0.0 B 172.16.0.0 C 192.168.0.0
Eğer bu tabloya göre seçim yapmaz isek cihazlar yerel ağ üzerinde yine birbirleri ile iletişim kurabilir ve dosya aktarımı yapabilir fakat dış ağa çıkmak istedikleri zaman otoritere uyulmadığı için WAN (Wide Area Network) ile iletişim kuramazlar.
Dış IP Adresleri ile Yerel Ağ IP Adreslerinin birbirinden farklı olduğunu unutmayınız. Sizlerin modemi WAN üzerinden IP Alırken rastgele bir IP Adresi alabilir (IPS Tarafından Tanımlanan Kayıt Altına Alınan Genel İnternet Çıkışı) fakat iş yerel ağ kısmına geldiği zaman belirli bir DHCP kurallarına ve belirli bir otoritere uymak zorundayız.
Öncelikle IP Class konusunda bir netlik kazanmak istemekteyim. Dilediğiniz zaman evinizde bulunan Local IP Class grubunu nasıl değiştirebileceğinizi sizlere göstermek istiyorum.
Öncelikle başlat ekranına "CMD" yazarak Komut Satırına geçiş yapmamız gerekli.
Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap
Açılan ekrana “ipconfig” yazarak mevcut ağ hattınız ile ilgili bilgi alımı sağlamamız gerekmekte.
Gerekli sorguyu çalıştırdığımız zaman ise karşımıza birden fazla sonuç çıkmakta. Bu sonuçlar sizin bilgisayarınıza daha önce kurmuş olduğunuz farklı uygulamalar, yazılımlar tarafından sanal Ethernet kartı olarak tanımlanmış ve bu tanımlanan Ethernet kartına rastgele yada belirli bir düzene göre IP ataması yapılmış olabilir.
Çıkan ekranda genelde kablolu bağlantı için Ethernet Adapter Ethernet: kısmı adı altındaki bilgiler bizleri ilgilendirmekte. Kablosuz için Wi-Fi Adapter yada Kablosuz Adapter şeklinde çıkmaktadır.
Burada Default Gateway yada Varsayılan ağ geçici kısmıyla ilgilenmekteyiz. Bizim varsayılan ağ geçidimiz 192.168.1.1 (Bu değer sizlerde 192.168.2.1 – 192.168.0.1 – 10.0.0.1 şeklinde farklılıklar gösterebilir)
Sırada bu aldığımız varsayılan ağ geçidini tarayıcımızda bulunan URL kısmına girerek Modem ya da Router panel ekranına ulaşım sağlayabiliriz. Unutmayın ilk ekrana giriş yaptığınız zaman sizden bir şifre isteyecektir. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi modeminizin arkasında yazan Arayüz Kullanıcı Adı ve Şifre kısmından öğrenebilirsiniz. Genelde kullanıcı adınız admin şifreniz ise “ttnet” , “turktelekom” , “türktelekom” , “admin” , “password” , “12345” , “123456” , “.” ya da boş karakter olabilir.
Bu giriş ekranında şifrenizi beş kere hatalı girmeniz durumunda sistem beş dakika yada on dakika bir süreliğine güvenlik nedeni ile giriş yapmayı devre dışı bırakabilir. Bu yüzden en garanti çözüm modeminizin arkadasındaki bu değerleri kontrol etmektir.
Oturum açma işlemini tamamladıktan sonra yan panelde veya üst panelde bulunan kısımdan DHCP sunucu kısmı adı altında LAN Ayarları sekmesinden gerekli düzenlemeleri yapmaya başlayabiliriz.
IP Adresi: Router yada Modemimizin alacağı ana değerdir. (1 verilmesi şiddetle tavsiye edilir)
Alt Ağ Maskesi: Alt ağ maskesi genellikle sabittir. Seçim yapacağınız Class Sınıfına göre aşağıdaki tablodan değeri öğrenebilirsiniz.
Class A 255.0.0.0 Class B 255.255.0.0 Class C 255.255.255.0
IGMP Snooping: IGMP Snooping, IGMP ağ trafiğini dinleme protokolüdür. IGMP Snooping, isminden de anlaşıldığı gibi ikinci katman ve üçüncü katman arasındaki host ve routerlar arasındaki konuşma iznini veren protokoldür. Bir switchte yada routera bağlanıldığı zaman bağlı hostlar arasındaki tüm IGMP paketlerini analiz eder ve bunları gözetlememize olanak sağlar.
İkinci IP: İkincil IP adresi genel Çift Class kullanılmak için aktif edilen bir bölümdür. Farklı Classlarda bulunan cihazların birbirleri arasındaki köprü görevini üstlenir ve tüm cihazların sorunsuz bir şekilde dış ağa çıkmalarına olanak sağlar.
DHCP Sunucu: Bir bilgisayar yada bir cihaz bulunduğu ortamdaki ağa bağlandıktan sonra IP Adresi alabilmek için bir çağrıda bulunur. Ortamda aktif olan bir DHCP sunucusu var ise mevcut havuz üzerinden boşta bulunan bir IP adresini bu cihaza tanımlaması konusunda bir paket gönderir ve bu cihaz boşta olan bir IP Adresini otomatik olarak alır. Tabi bunu aldığı sırada Varsayılan Ağ Geçidi – DNS Kaydı – Alt Ağ Maskesi gibi değerleri de otomatik olarak atamasını sağlar. Eğer cihazların tümüne manuel IP atanmak isteniyor ise bu değer devre dışı bırakılarak ağa bağlanılan cihaz doğru Classda IP Değerini manuel girmezse cihaz 169.254.x.x üzerinden rasgele bir IP Kiralar ve ağ ortamında iletişim sağlayamaz. Cihazlar arası bilgi alışverişinde bulunamaz.
Başlangıç IP Adresi: Başlangıç IP Adresi DHCP Sunucusu aktif iken Class Pool’da bulunan IP’ler üzerinden otomatik atama değerlerinin kaçla kaç arasında olması gerektiğini belirme konusunda bizlere olanak sağlar. Örneğin Class A üzerinde otomatik IP Adresinin tanımlama işleminin birden itibaren değil de elliden sonra başlamasını istiyor isek başlangıç olarak 10.0.0.50 değerini atayabiliriz. Bu durumda ağa bağlanan ilk cihaz için 10.0.0.50 IP Adresi kiralanacaktır ve cihaz kapanmadığı sürece o cihazda kalacaktır.
Bitiş IP Adresi: Başlangıç IP Adresinde olduğu gibi DHCP tarafından atanan otomatik IP Adreslerinin hangi aralıkta olacağına karar vermemizi sağlamaktadır.
Kira Süresi: Kiralanmış olan bir IP adresinin DHCP sunucundan ayrıldıktan kaç dakika sonra tekrar IP Pool’a aktarılacağını belirleyen faktördür. Daha açıklayıcı olmak istersek bilgisayarımız 192.168.1.110 adresini kiralamış olsun. Bu adres biz bilgisayarı kapattıktan bir saat sonra tekrar boş olarak kabul edilir ve uygunluk sırasına göre açılan ilk cihaza tanımlanır. Bu tanımlama başlangıçtan başlayarak bitişe doğru doğrusal bir düzlemde ilerlemektedir.
Ağ Geçidi: Varsayılan iletişimi doğru bir şekilde sağlayabilmek ve Class Sınıfımızı tanımlamak için gerekli olan adrestir. Ayrıca networklerin birbirinde ayrıldığı nokta da diyebiliriz. Çünkü 192.168.1.1 ağ geçidi ile 192.168.2.1 farklı bir Network ID değerine sahiptir ve o ağa bağlı olan cihazların birbirleri ile iletişim kurması için aynı Network ID değerine sahip olması gerekmektedir. (Network ID ve Host ID değerleri hakkında Eğitim Serisi 1.2 üzerinde detaylı bilgiler mevcuttur. Arama kısmına Eğitim Serisi 1.2 yazarak ulaşabilirsiniz)
Varsayılan Domain: Bununla ilgili ilerleyen eğitim serilerinde detaylı bir paylaşım sağlayacağım için şuan kafa karışıklığı yapmaması adına geçiyorum.
DNS Sunucusu: Bir diğer kavram olan DNS sunucusu ise, site isimlerini IP adresine yönlendiren bir veri tabanına sahip bilgisayar sunucusudur. Dünya üzerinde var olan DNS sunucularının çoğu internet servis sağlayıcılarına aittir ve sağlayıcılar, sahip oldukları bu sunucuları sadece müşterilerine açar. Fakat yine de bazı şirketler ücretsiz olarak DNS sunucuları sağlamaktadırlar. Bunlara Google (8.8.8.8 – 8.8.4.4), CloudFlare (1.1.1.1 – 1.1.0.0) örnek verilebilir.
İkincil DNS Sunucusu: İlk girmiş olduğumuz DNS sunucusunun yanıt vermesi çok uzun sürer veya yanıt veremez duruma geçmesi durumunda internete olan erişimimizin kopmaması için tanımlanan yedek DNS Sunucusudur. (Not : İlk DNS Sunucusuna Google İkinci DNS sunucusuna CloudFlare yada farklı bir DNS sunucusu girebiliriz)
Class B bir IP Bloğuna geçmek istersek bu değerler için örnek bir ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.
Peki Class B Kullanmak bizlere ne gibi bir yarar sağlar diye soracak olursak;
Mevcutta gelen modemlerimiz genellikle Class C IP Adres Bloğunda gelirler. Bu durumda biz modemimize maksimum 254 adet cihaz bağlayabiliriz. Fakat Class B bir IP Adres Bloğuna geçtiğimiz zaman bu değer 65.000 adet cihaza çıkmaktadır.
Değerli yorumlarınızı ve görüşlerinizi beklemekteyim.
Bu konudaki eğitim serimiz de burada bitmiş bulunmakta.
Bir sonraki eğitim serisinde görüşmek dileğiyle.
Daha önceki eğitim serilerine ulaşmak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz yada arama kısmına eğitim ismini yazabilirsiniz.
Eğitim Serisi 1.1 - IP Adresleri --> TIKLA VE KONUYA GİT
Eğitim Serisi 1.2 - IP Adresleri ve Sınıfları --> TIKLA VE KONUYA GİT
İyi Forumlar Dilerim. (CemoJR / Cemo#6622)