Onaylı Üye
- Katılım
- 7 Nis 2018
- Mesajlar
- 73
- Çözümler
- 1
- Tepki puanı
- 19
- Ödüller
- 5
- Yaş
- 25
Veritabanı Yönetim Sistemleri
Merhaba arkadaşlar ben Hackerist. Bugün sizlere kendimce Veritabanı nedir ve ne amaçlar ile kullanılır gibi temel nitelikten başlayarak bu sektörün en ince ayrıntılarına kadar seri şeklinde sizlerle paylaşacağım.Kendimden bahsedecek olursam şuan Organize Sanayi Başkanı'na ait üç farklı fabrikanın yazılım yöneticiliğini yapan bir bireyim. Sektörde IT / Yazılım Uzmanı / Sistem Uzmanı gibi alanlarda kendisini geliştirmiş birisiyim.
Konumuza gelecek olursak;
Veritabanı Nedir?
Veritabanı genellikle bir bilgisayar sisteminde elektronik olarak depolanan yapılandırılmış bilgi veya veriden oluşan düzenli bir koleksiyondur. Veritabanı genellikle bir veritabanı yönetim sistemi (DBMS) ile kontrol edilir. Veri ve DBMS ve aynı zamanda bunlarla ilişkili uygulama yazılımları bir araya getirildiğinde sıklıkla yalnızca veritabanı olarak kısaltılan veritabanı sistemi olarak ifade edilir.
Günümüzde operasyonda kullanılan en yaygın veritabanı türlerindeki veri genellikle işlemeyi ve veri sorgulamayı verimli hale getirmek üzere bir dizi tablodaki satırlarda ve sütunlarda modellenir. Böylece veri kolayca erişilebilir, yönetilebilir, değiştirilebilir, güncellenebilir, kontrol edilebilir ve organize edilebilir hale getirilir. Çoğu veritabanında veri yazma ve sorgulama için yapılandırılmış sorgu dili (SQL) kullanılır.
SQL Nedir?
SQL Verileri sorgulamak, değiştirmek ve tanımlamak, aynı zamanda erişim kontrolü sağlamak üzere neredeyse tüm ilişkisel veritabanlarında kullanılan bir programlama dilidir. SQL ilk olarak 1970’li yıllarda IBM’de geliştirilmiş ve daha sonra SQL ANSI standardı uygulanmış ve SQL IBM, Microsoft, Oracle gibi şirketlerden pek çok uzantının temelini atmıştır. SQL günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılsa da yeni programlama dilleri geliştirilmeye başlanıldı.
Veritabanı Yönetim Sistemi Nedir?
Veritabanları tipik olarak veritabanı yönetim sistemi (DBMS) olarak bilinen kapsamlı bir veritabanı yazılım programını gerektirir. DBMS, veritabanı ve son kullanıcıları ya da programlar arasında bir arayüz işlevi görerek kullanıcıların bilgilerin nasıl organize ve optimize edildiğini yönetmesine, bilgileri almasına ve güncellemesinde olanak sağlar. DBMS aynı zamanda veritabanlarına ilişkin gözetim ve kontrol faaliyetlerini kolaylaştırarak performans isleme, ince ayar ve yedekleme ve kurtarma gibi çeşitli yönetim operasyonlarının gerçekleştirilebilmesini sağlamaktadır.
DBMS’lere örnek olarak MySQL, Microsoft Access, Microsoft SQL Server, FileMaker Pro, Oracle Database ve dBASE örnek gösterilebilir.
Client-Server Mimarisi Nasıl Çalışır?
İstemci – Sunucu olarak da adlandırılan bu sistemde ağ içerisindeki her bilgisayar ya da işlemin (process); ya istemci (client) yada sunucu (server) olduğu mimaridir. İstemciler (Clients) bilgisayarlar üzerinde çalıştırılan uygulamalardır. İstemciler, sunuculardan dosya, cihazlar, işlemci gücü gibi konularda istemde bulunabilirler.
Sunucular ise ağ (network) kaynaklarını yöneten bilgisayarlardır. Fonksiyonlarına göre Dosya Sunucuları, Yazıcı Sunucuları, Ağ Sunucuları gibi farklı isimler alabilirler. Haberleşme ağları istemci ve sunucuları birbirlerine bağlayan iletişim devreleridir. Bu sayede server client arasında network oluşmaktadır.
İstemci – Sunucu hesaplama paradigmasına bakacak olursak istemci sunucu mimarisinin temel amacı, hesaplama kaynaklarının global olarak en iyi biçimde kullanılmasını sağlamaktır. Bu mimari içinde, istemciler sunucu üzerinde ya da istemci üzerinde yer alabilirler. Sunucular, veriyi depolamak ve korumak, ,istemciler gelen talepleri (request) işlemek gibi işlevleri üstlenirler. İstemciler, taleplerde bulunurlar, ayrıca masaüstü ortamında veriyi biçimlendirirler.
Bugünkü konum buraya kadardı arkadaşlar. Devamını gün içerisinde yada yarın paylaşacağım. Konularıma ulaşmak için Eğitim Serisi şeklinde aratma yaparak tüm konurları görebilir yada sadece SQL Eğitim Serisi 1 şeklinde aratma yaparak sadece SQL Serisinin devamının takibini sağlayabilirsiniz.
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.
Konuyu beğenmeniz durumunda yorum yaparak ve konu altında bulunan emojilere tıklayarak beni destekleyebilirsiniz.
Değerli yorumlarınızı ve görüşlerinizi beklemekteyim.
İyi Forumlar Dilerim. (CemoJR / Cemo#6622)
Değerli yorumlarınızı ve görüşlerinizi beklemekteyim.
İyi Forumlar Dilerim. (CemoJR / Cemo#6622)
Ekli dosyalar
Son düzenleme: