Arkadaş basit bir şey istemiş herkes arduino devrelerden bahsetmiş. Hayatınızda hiç kullandınız mı acaba ? Dostum soruna gelince bir elektrik elektronik müh olarak söyleyeyim seçebileceğin çok çeşit lamba piyasada zaten yok.
Eski tip yanmayla çalışan lambalardan uzak durman senin için tasarruf demek. Ama eğer yakacağın lambalar kümes sıcaklığına etki etsin diyorsan eski tip yanmalı lambulleri tercih edebilirsin. O tür lambüller ışığı açığa çıkartırken etrafa ısı yayar. Şuan günümüzde genellikle kapı üstlerinde aydınlatıcı olarak kullanılırlar. Benim sıcaklıkla ilgili bir derdim yok diyorsan led lamba tak kafan rahat olsun. Ek olarak kapasitörle bataryayla pille vb uğraşma 5-6 tane güneş pil hücresi al zaten sana yeter. Geceleri ışık otomatik yansın istiyorsan arduino ile uğraşmana gerek yok. Bir tane xor kapısı al. Bir tane de kapasitör al. Güneş pili sabahları kapasitörü doldurur. Şimdi kapasitörün çıkışını xor kapısının birinci girişine ver. Güneş pilinin çıkışı kapasitedeydi, bir tane daha çıkış alıp onu da xor kapısının ikinci girişine ver. Xorun çıkışını da direk lambaya ver.Bu sayede akşam olduğunda lamba otomatik olarak yanar.
Çünkü xor kapısı iki girişin değerini karşılaştırır. Bir girişte gerilim varsa 1 yoksa 0 olur diye düşün.
Güneş pilinden kapının 1.girişine vermiştin, sabahları 1. Girişin değeri 1 olucak. Güneş pili kapasitörü dolduruyordu, kapasitenin çıkışını da ikinci girişe vermiştin, sabahları güneş pilinden gerilim kapasitöre, kapasitörden de xor kapısının ikinci inputuna gideceğinden 2. Girişin değeri de 1 olucak. Xor kapısı eğer iki girişin değeri aynıysa çalışmaz. Bu yüzden sabahları lamban yanmaz. Akşam oluğunda güneş pili gerilim üretemeyeceğinden 1.girişin değeri 0 olur. Ama kapasitör dolu olduğundan 2.girişe gerilim gider ve 1 olur. İki giriş farklı olduğundan xor kapısı çalışır ve kapasitedeki gerilim çok ama çok az kayıpla xor kapısının çıkışına yani ampüle gider. Umarım anlamışsındır. Bir elektrikçiye git adama söyle direk yapar sana bunu 10 tl bile almaz