Empati yapabildiğimiz şeyler Psikolojiye göre mi yoksa DNA göre mi yapılıyor ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Onaylı Üye
8 HİZMET YILI
İnsan empati yapabilen bir canlıdır ama bu neye göre belirleniyor ? Bildiğiniz üzere en temel mantığı "Kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma" şeklindedir fakat bunu kendisi gibi bir Omurgalı/Memeli vb. gibi bir canlıya karşı yaparken hamamböceği, sinek vb. şeylere karşı empati duymaz veya çok nadirdir ve acısak bile ona yaptığımız en iyi davranış "Sakat bırakıp camdan aşağı atmak" olur. Bunun ben psikolojik değilde evrimsel süreçle bağdaştırıyorum, bunun hakkında yapılmış hiç bir makaleye de rastlamadım. Bende bu soruyu size yöneltmeye karar verdim. Ayrıca OSB tanısı konulan kişilerinde empatinin farklı çalışması veya az olması DNA göre olduğunun kanıtı değil midir ?

Burası Survivor burada her şey gerçek
Seçkin Üye
Ödüller
4
7 HİZMET YILI
İnsan empati yapabilen bir canlıdır ama bu neye göre belirleniyor ? Bildiğiniz üzere en temel mantığı "Kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma" şeklindedir fakat bunu kendisi gibi bir Omurgalı/Memeli vb. gibi bir canlıya karşı yaparken hamamböceği, sinek vb. şeylere karşı empati duymaz veya çok nadirdir ve acısak bile ona yaptığımız en iyi davranış "Sakat bırakıp camdan aşağı atmak" olur. Bunun ben psikolojik değilde evrimsel süreçle bağdaştırıyorum, bunun hakkında yapılmış hiç bir makaleye de rastlamadım. Bende bu soruyu size yöneltmeye karar verdim. Ayrıca OSB tanısı konulan kişilerinde empatinin farklı çalışması veya az olması DNA göre olduğunun kanıtı değil midir ?
herşey psikolojiye bakar bir böceği ezerken çirkin diye ezersin kendini onun yerine koyarsan ezmezsin konun biraz alakasız geldi ama neyse

oguzsasi asigi
Onaylı Üye
Ödüller
5
8 HİZMET YILI
OSB tanısı konmuş kişiler hakkında pek bir fikrim yok ama empati denilen şey zırvalıktan başka bir şey değildir. Kimse evlat acısını tam anlamıyla çekemez, kimse bir ayağa sahip olmamayı tadamaz, kimse engelli bir birey olmayı anlayamaz. Ancak insanoğlu her zaman evcil hayvanlara karşı olan empati duygusunu en üst düzeyde tutmayı başarmıştır. Kendimden de söyleyebilirim ki bir köpeğe yapılan işkenceyi gördüğümde bir insanınkinden daha fazla üzülüyorum, ancak bunun empatiyle alakası olmadığını düşünüyorum. Benim üzülmeme sebep olan şey o hayvanın hiç bir art niyet içeren duygusu olmaması ve kimseye zarar vermemesi. Ancak bu durum insanlar üstünde pek işe yaramıyor, yeni doğan bir bebeğe de çalışır, yaşlı bir insana da. Ancak empati diye bir şey olmadığının kanaatindeyim. Yalnızca popüler kültürde 'acıma' kelimesinin tarz bulmuş halidir.

Onaylı Üye
8 HİZMET YILI
herşey psikolojiye bakar bir böceği ezerken çirkin diye ezersin kendini onun yerine koyarsan ezmezsin konun biraz alakasız geldi ama neyse
Empatinin evrimsel süreçte kazandığımızı düşünürsek psikolojik değil gibi duruyor. Böceği çirkin diye ezmiyoruz. Evime giren kedi ile sineği düşünürsem sineği direk öldürürüm ama kediyi okşaya okşaya çıkarırım.

Seçkin Üye
Ödüller
4
7 HİZMET YILI
Şuan ki Bilimsel bilgiler doğrultusunda irade ne kesin dille var denilenebilir nede yok
ya bu mesajı yazmak için düşünmüyomusun kardeşim ?
bir örnek vereceğim belki o zaman düşündüğünü kanıtlayabilirim
sen yürürken bir köpek görürsen ateş çıkmış o yüzden duman dersin ancak köpek sadece duman der o kadar ateşi düşünmez
Arkadaş illa ısrar ediyor
İnsandan başka düşünüp yapabilen bir canlı mı varmıs ??
♥♥♥
ohh be kankam canımsın ya adama düşündüğünü kanıtlamaya çalışıyorum

☆☆Her oyun bir gün hileyi tadacaktır☆☆
Griffin Premium
Ödüller
23
8 HİZMET YILI
ya bu mesajı yazmak için düşünmüyomusun kardeşim ?
bir örnek vereceğim belki o zaman düşündüğünü kanıtlayabilirim
sen yürürken bir köpek görürsen ateş çıkmış o yüzden duman dersin ancak köpek sadece duman der o kadar ateşi düşünmez

ohh be kankam canımsın ya adama düşündüğünü kanıtlamaya çalışıyorum
Kendini başka canlı mı zannediyor anlamadım
Zaten konu okudum bana biraz alakasız gel gibi
♥️♥️♥️

Seçkin Üye
Ödüller
4
6 HİZMET YILI
Dostum evimiz karaböceklerle dolu sen benim yerimde olsan onları öldürmezmisin. her öldürmediğin gün dahada artıyor karaböcek ezmekle empatinin alakası yok

☆☆Her oyun bir gün hileyi tadacaktır☆☆
Griffin Premium
Ödüller
23
8 HİZMET YILI
Onaylı Üye
8 HİZMET YILI
Dostum evimiz karaböceklerle dolu sen benim yerimde olsan onları öldürmezmisin. her öldürmediğin gün dahada artıyor karaböcek ezmekle empatinin alakası yok
Eğer evinde o kadar sinek değilde kedi olsaydı terlikle pestili çıkana kadar vurur muydun ? Cevabını merak ettim

Seçkin Üye
Ödüller
4
7 HİZMET YILI
tamam biz birer hayvanız
Ama insanda düşünebilen bir varlık
Ben biraz daha kalırsan kısır döngüye girecem
Balkona hava almaya çıkıyorum düşüneceğim biraz kafamı dağıtmam lazım :D
♥♥♥
kanka bugün kaç kere girdin kısır döngüye en az 10 var bence :d

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...