Gelmiş geçmiş en zeki padişah - Fatih Sultan Mehmet Han

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Onaylı Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
Hepimiz, Fatih'i Istanbulu fethetmesi hayatının seferlerde geçmesiyle tanırız değil mi? Şahi topları, babasının ona 12 yaşındayken tahtı bırakması ve aralarındaki mektuplaşma vesaire. Ben bu konuda Fatih'in çok daha farklı ve en önemli yönünden bahsedeceğim. Pek çok akademisyen Tarihçi bu noktaya dikkat çeker aslında ama ben öğretmenlerimizin çok küçük bir kısmının değindiğini gördüm.
Bahsedeceğimiz yön, Fatih'in hayranlık verici zekası ve entellektüleliği. Aslında neredeyse tüm Osmanlı Padişahları küçüklüğünden itibaren inanılmaz bir eğitime tabii tutulur, geleceğin padişah adayları oldukları için. Fatih'de bu durum aynı o da aynı eğitime tabii tutuluyor ve hatta babası II. Murad Han asi ve yaramaz bir çocuk olan Mehmed için özel olarak dönemin en heybetli ve sert alimlerinden olan Molla Gürani'yi Mehmed'in eğitimi için tayin etmiştir. Fakat dediğimiz gibi Mehmed'in bir farklılığı vardı. O bir biliminsanı'nın özelliklerini taşıyordu, aşırı meraklıydı öğrenmeye istekliydi (bunda hocasının etkisi olduğu söylenir) küçük Şehzade için batılı hocalarda tutulmuştu, ve onlardan biriyle arkadaş olup Latince öğrenmeye başlamıştı. Bu dönemde o kadar çok bilgi ile dolup taştıki doğuştan gelen zekasıyla beraber gelecekte bir devleti İmparatorluk haline getirecek, çağ açıp çağ kapatacak bir hükümdar, biliminsanı , sanatsever haline gelecek ve tarih yazacaktı. II. Mehmed'in bu yönünü en iyi anlatan bir kaç olay vardır;

Padişah, Istanbula girilmeden önce askerlerine tam 3 günlük yağma izni vermişti belirli kısıtlamalar getirerek, daha sonra yağma devam ederken Ayasofya'nın mozaiklerini incelemeye gider entellektüel padişah. Hemen yanıbaşında bir askerin mozaikleri kırdığını ve yağmaladığını görür. Buna sinirlenen Fatih, tüm yağmayı durdurma emrini verir. Sanata, kültürel miraslara bu kadar önem veren padişah reaya ve ulema arasında dinsiz olarak bile anılmaya başlanır. Çünkü İtalyan ressam bellini'yi kendisinin portresini çizmesi için getirtmiş ve bir çok heykel, sanat eserini evinde tutmuştur. Maalesef oğlu II. Bayezıd Han bunların hepsini yok ettirmiştir çünkü kendisi Dedesi Murad Han gibi dinibütün "Veli" sıfatını almış biriydi.

Sanırım aklımdan geçen her şeyi anlatabildim biraz karışık ve içime sinmeyen bir yazı oldu ama umarım bilgi verebilmişimdir.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Moderatörün son düzenlenenleri:
Onaylı Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
Zaten eğitime öğretime büyük öenm veren bir padişiah olarak da bilinir. Osmanlıda birçok padişah yaşadığı döneme ayak uydurmamıştır.

🇹🇭🇮🇸 🇮🇸 🇹🇭🇪 🇼🇦🇾
Seçkin Üye
Ödüller
9
9 HİZMET YILI
Fatih iyi bir padişahtır hatta çok iyidir ancak en iyisi midir ? orası tartışılır ha eğer konu sadece Osmanlı hükümdarlarıysa evet muhtemeldir. Ancak tüm Türk Tarihi'ni ele alırsak daha iyileri mutlak bir suretle vardır.

Onaylı Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
Fatih iyi bir padişahtır hatta çok iyidir ancak en iyisi midir ? orası tartışılır ha eğer konu sadece Osmanlı hükümdarlarıysa evet muhtemeldir. Ancak tüm Türk Tarihi'ni ele alırsak daha iyileri mutlak bir suretle vardır.
Tüm Türkler arasında, nitelikleri göz önüne alırsak ilk 3'e koyarım fakat 1 ve 2 Mete Han ile Timur Han'a giderdi muhtemelen ki bunlar bile göreceli Attila'mız Bilge Kağanlarımız Yavuzlarımız gibi sayamayacağım kadar çok var.

Onaylı Üye
Ödüller
4
5 HİZMET YILI
Güzel yazı eline sağlık
9 yaşında hafız, 12 yaşında padişah, 21 yaşında İstanbul'u fetheden 2 imparatorluk , 4 krallık, 11 prenslik yıkan, 7 dil bilen , havan topunun mucidi ve çağ açıp çağ kapatan Fatih sultan Mehmet han.
' Benim kudretimin ulaştığı yere, Onların hayalleri bile ulaşamaz.!

ÖLÜM ÖLÜM DEDİĞİN NEDİR Kİ GÜLÜM
Efsane Üye
Ödüller
19
10 HİZMET YILI
Okuyunca kendimi kaptırdım güzel yazı

Onaylı Üye
Ödüller
7
9 HİZMET YILI
uğraşıp onca yazmışsın eline emeğine sağlık

Efsane Üye
7 HİZMET YILI
Helal Olsun Geçmişimiz O Yüzden Çok Önemli Olduğu Buradan Anlaşılıyor

☆☆Her oyun bir gün hileyi tadacaktır☆☆
Griffin Premium
Ödüller
23
8 HİZMET YILI
güzel bilgilendirici bir konu olmuş dostum eline sağlık

Uzman Üye
Ödüller
6
7 HİZMET YILI
boyle tarihi konulari anllatgin icin tesekkur ederim bilgi kavanozuma yeni bildigler girdi thank you bro

Üye
Ödüller
6
8 HİZMET YILI
evet orhan gazi de istanbulu fethetmeye çalışmıştır ama benim torunum torunu bile alamaz demiştir ama almıştır insanoğlu böyle yanlıyo

Üye
10 HİZMET YILI
insanın okuyup hatırladıkça gögsü gerilip benim atalarım neymiş be diyesi geliyo teşekkür ederiz konu için

Несмотря на предателей, я все еще стою.
Co - Admin
Ödüller
21
8 HİZMET YILI
Fatih Sultan Mehmet büyük adamdı. Açtığınız konu için teşekkürler.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...