- Moderatör
𐱅𐰇𐰼𐰚
Süper Moderator
I. Dünya Savaşı Cepheler (Savunma Cepheleri)
Çanakkale Cephesi
Bu cepheyi İtilaf Devletleri açmıştır. Bu savaşın diğer adları Centilmenler, Aydınlar ve Dardanelya Savaşı'dır.
Açılma Nedenleri
● Osmanlının olası Hindistan bölgesine saldırısını engellemek
● İstanbul'u alarak Osmanlı Devleti'ne son vermek ve savaşın süresini kısaltmak
● Kararsız kalan Balkan ülkelerini kendi yanlarına çekmek
● Rusya'ya Boğazlar üzerinden yardım göndermek
● Rusya'nın buğdayından faydalanmak
● Osmanlı Devleti'nin, Avrupa ve Asya'daki birlikleri arasındaki bağlantıyı kesmek
● Anafartalar, Conkbayırı, Arıburnu, Kanlısırt, Kocaçimen, Zığındere, Aslantepe, Kireçtepe, Seddülbahir, Kilitbahir mevkilerinde düşman mağlup edilmiştir.
Mustafa Kemal savaş sırasında askerlere "Ben size taaruzu değil, ölmeyi emrediyorum." demiştir.
Sonuçları
● Savaşın süresi en az iki yıl uzadı.
● Bulgaristan, Osmanlı Devleti'nin yanında savaşa girdi. Böylece Almanya ile Osmanlı Devleti arasındaki kara bağlantısı sağlandı.
● Mustafa Kemal'in rütbesi Albaylığa yüksetildi. Kendisine "Anafartalar Kahramanı" unvanı verildi.
● Mustafa Kemal, Anadolu'da tanınan bir komutan haline geldi. Bu da ileride Milli Mücadele'nin lideri olmasında etkili oldu.
● Yaklaşık 500.000 insan hayatını kaybetti.
● Rusya'ya yardım gitmediği için Rusya'daki ekonomik kriz derinleşti.
★ Bu savaş sırasında Nusret Mayın Gemisi'nin Boğaz'a mayın döşeme emrini veren ve bu sayede İtilaf donanmasına büyük kayıplar verdiren Mirliva(Tümgeneral) Cevdet Çabanlı'ya "18 Mart Kahramanı" ve " İstanbul'u Kurtaran Birinci Kişi" unvanı verilmiştir.
★ Mustafa Kemal Çanakkale Savaşlarının kazanılmasından sonra: "Hamdolsun İstanbul'u kurtardık." demiştir.
Irak Cephesi
Açılma Nedenleri
● Rusya'ya karadan yardım göndermek
● Türklerin İran üzerinden Hindistan'a ulaşmasını engellemek
● Musul ve Abadan petrollerini ele geçirmek
★ Bu cephenin komutanı Halil Kut Paşa'dır.
★ Kut'ül Amare'de (Selman Paktı) 20.000 İngiliz askeri ve General Townshend'i esir almıştır.
Bu cephede başarı elde eden Halil Paşa'ya "Kut'ül Amare Kahramanı" unvanı verilmiştir.
Hicaz - Yemen Cephesi
Açılma Nedenleri
● İngilizlerin kutsal bölgeleri ele geçirmek istemesi
● İngilizlerin bölge petrolü ele geçirmek istemesi.
● Fahrettin Paşa Medine'de yaptığı savunmayla öne çıkmıştır.
★ Fahrettin Paşa'nın bu cephede yaptığı savunmadan dolayı kendisine Çöl Ortasında Plevne Kahramanı, Çöl Aslanı, Çöl Kaplanı, Türk Kaplanı, Medine Müdafai gibi lakaplar takılmıştır.
● Bu cephede;
∎ İngiliz Ajanı ⟶ Arabistanlı Lawrence
∎ Mekke Emiri ⟶ Şerif Hüseyin
∎ İngiltere ile Arapların yaptığı gizli antlaşma ⟶ Mac Mahon Antlaşması
Suriye - Filistin Cephesi
Açılma Nedenleri
● Kanal Cephesi'nin devamıdır. İtilaf Devletlerinin amacı Anadolu'ya güneyden girmek, Suriye petrollerini ve Kudüs'ü ele geçirmektir. Mustafa Kemal Hatay - Halep arasına savunma hattı kurarak başarılı bir müdafaa yapmıştır.