İşletim Sistemi Tasarlayabilir(kodlayabilir) miyiz?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Isse Kun
Emektar Üye
Ödüller
15
Sosyal
9 HİZMET YILI
isletim-sistemi-nedir-cesitleri-nelerdir.jpg

Merhabalar dostlar bildiğiniz üzere uzun süre buralarda değildim,her neyse şimdi bu makalede sizlere güzel ve ilgiden ziyade ki hevesiniz varsa ortaya somut bir işletim sistemi çıkarmaktan bahsedeceğiz.

İlk prensibimiz işletim sistemine hakim olmak.Bir işletim sisteminin mekanizmasını bilirsek ancak o kadar kodlama yapabiliriz.Yani diğer yaptığımız yazılımlar gibi bir kaç günde veya ayda olacak bir işlem değil.Çünkü işletim sistemi kodladığımız kadar özgür eğer ona bilgi vermezsek tıp ki kodladığınız hilelerde olduğu gibi programa oyun hakkında bilgi verdiğimiz gibi bilgi vermezsek eğer işletim sistemi herhangi bir adım atamaz.Bu yüzden işletim sisteminin temel mantığını kavramak gerekir.
Diğer prensibimiz olmazsa olmazımız programla dili.Tek bir dil ile işin içerisinden çıkmak elbette zor olacak.O yüzden iki dile hakim olmak gerekiyor.Bir takım forumlara bakıyorum kullanıcılar birbirlerini aşağılıyor, zaten kimse kimseden tek başına komplike bir yazılım çıkarmanızı beklemez.Fakat hem öğrenmek hem de ilginizi üst seviyeye çıkarmak için gücünüzün yettiği kadarıyla (rahatlıkla) kodlayabilirsiniz.O yüzden şu kadarını veya bu kadarını yapabilirsiniz diye bir deyim yok tamamen sizlerin ve kodların arasında geçen bir süreç.Eğer hangi dilleri bilmek gerekir diye soracak olursanız C++'dan kaçısınız yok.C++ içerisinde ki app'leri Ptyhon'la dahi kodlayabilirsiniz ancak en verimli programlama dili kesinlikle C++ ve Python ile gerekli paketleri yapabilirsiniz ama ne yazık ki işletim sistemini kodlamanız imkansıza yakın.Onun dışında C dili ve size gerekli yolu gösterecektir.

Peki kaynakları soracak olursanız eğer onlarca kaynak mevcut.Türkçe kaynaklar ne yazık ki yetersiz kalıyor fakat yazdığımız bloglarla/makalelerle bir nebze olsun yol göstermeye çalışıyoruz tabi ki bilgimizi yettiği kadarıyla ve yettiği kadarıyla da göstermeye devam edeceğiz fakat çoğu OS mimarcısı gibi fazla destek görmüyoruz ne yazık ki.Bunları bir yana bırakalım, kaynaklara bakacak olursak eğer Türkçe çevirisi olmayan “Modern Operating Systems” adlı kitap size hem yol gösterir hemde kitapla beraber Mini Linux'u kodlamış olursunuz.

Buraya kadar okuyan herkes için teşekkür ederim, umarım çizdiğiniz yol üzerinden başarılarınıza başarı katarsınız.​

Seçkin Üye
Ödüller
4
5 HİZMET YILI
seni buralarda tekrardan görmek güzel iyi forumlar herkese güzel makale:)

Onaylı Üye
Ödüller
3
5 HİZMET YILI
Biz Yaparız Elektrik yok deriz rafa kaldırırız bizden olmaz hocam :D türkiye satılık insanlar ile dolup taşmış :D

Seçkin Üye
Ödüller
4
5 HİZMET YILI
Tübitak 'ın yaptığı bir sistem var adı Pardus. Yapılır yapılmayacak bir şey değil ama ekip işi.

Ultra Üye
Ödüller
11
8 HİZMET YILI
Yazının Özeti İşletim Sistemi Yapmanız İmkansıza Yakın Metnin içinden Geçen Bir Cümle :D
Bide Hale Hazırda Olan İşletim Sistemi Varken Neden Bu Kadar Zorluk Çekip Kendim Kodlayım ?
Ama Kaynak Açıklayıcı Olmuş Eline Sağlık !

Seçkin Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Aslında linux altyapı olarak alındığı taktirde pekte imkansız gibi durmuyor fakat aşırı uğraş+zaman+emek vede ekip işi gerektiriyor bu yüzden evet imkansıza yakın fakat olmayacak gibide değil

Süper Üye
Ödüller
8
7 HİZMET YILI
Hali hazırda sistemler zaten, yeni bir işletim sistemi çıkarsa piyasada tutanması zor olur.

Onaylı Üye
5 HİZMET YILI
Tek başına kodlamak ve kullanıma sokmak imkansiza yakın bir şey . Bir ekip ve destekle neden olmasın ?
Aynen. Tek başına sıfırdan bir işletim sistemi tasarlamak bir işçinin bir binayı tek başına yapmasına benzer. Yapılabilse bile çok uzun sürer ve akıl işi değil. Ekip ile olacak iş ve böyle birkaç kişi de değil. Gayette fazla kişi olmalı ve çok büyük bir zaman ayrılmalı.

Tek başına yapılabilecek en mantıklı iş hazır bir çekirdeği değiştirerek tasarlamaktır.

Banlı Üye
9 HİZMET YILI
ben düşüncem bir işletim sistemi yapmak çok zordur milyonlarca kod satırı gerekir ve bunu 1 kişi yapamaz Türkiyenin yaptığı linux olarak pardus var tübitak ın yaptığı ve ayrıca yapsakta tutulması zor olur çoğu şeyi desklemez yani genel olarak diyorum apple bile bazı şeyleri desteklemiyor sadece windows da çalışır gibi yine güzel konu

Süper Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
Kolay kolay işletim sistemi yapabileceğini düşünmüyorum hem yatırım gerekli hemde zaten zirvede güçlü işletim sistemleri var pek geçilebilecegini düşünmüyorum

Üye
5 HİZMET YILI
başlangıçta linux kerneli üzerinden gidilebilir ihtiyaç duyulan her şey zaten fazlasıyla var. Deneyecek olan herhangi biri işletim sistemi yazmadan önce hypervisor yazmayı deneyebilir işletim sistemi yazmak zor diyenler için de konu hakkında inanılmaz bir başarı öyküsü anlatmak istiyorum size, 2005 yılında zimbabve bilim ve teknoloji araştırma kurumu yani ZÜBİTAK, inanılmaz emek harcayarak debian gnudaki terminal ve panellerin adlarını değiştirip kendi "yerli ve milli" işletim sistemleri yani ZARDUS'u yapmışlar iyi ki bizim süper güç ülkemizde böyle şeyler yok

Banlı Üye
5 HİZMET YILI
başlangıçta linux kerneli üzerinden gidilebilir ihtiyaç duyulan her şey zaten fazlasıyla var. Deneyecek olan herhangi biri işletim sistemi yazmadan önce hypervisor yazmayı deneyebilir işletim sistemi yazmak zor diyenler için de konu hakkında inanılmaz bir başarı öyküsü anlatmak istiyorum size, 2005 yılında zimbabve bilim ve teknoloji araştırma kurumu yani ZÜBİTAK, inanılmaz emek harcayarak debian gnudaki terminal ve panellerin adlarını değiştirip kendi "yerli ve milli" işletim sistemleri yani ZARDUS'u yapmışlar iyi ki bizim süper güç ülkemizde böyle şeyler yok
Onun yerine direk olarak Linux'un çekirdeği güçlendirebilir daha mantıklı bir hareket , güçlendirenide var

Süper Üye
7 HİZMET YILI
Konu için teşekkürler, çok bilgilendirici bir konu olmuş. Ama şunu düşünmek lazım ki yeni bir işletim sistemi çıkarsanız bile duyurması çok zor olucaktır. Windows, Linux, Ubuntu gibi işletim sistemlerinin üstünde birşey yazarsanız belki fakat bunu yayması da zor olacaktır. Tabii kendiniz yapıp kendiniz kullanabilirsiniz, gayet de güzel olur.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...