⭐ Perfo ⭐
Ultra Üye
İşletim Sistemleri Hakkında ve Kullanım Alanları

Windows: Windows Microsoft'un kurduğu bir işletim sistemidir.
İlk olarak 1985 yılında "Windows 1.0" adında çıkmıştır. İlk paint gibi uygulamalarda bu sürümde ortaya çıkmıştır.
İlk zamanlar C yazılım dilini kullanan Windows günümüzde C++ ve Assembly yazılım dilleri ile yazılmaktadır.
Oyunlar için performans ve yazılım amaçlı kullanılmaktadır.
Tamamen olmasa da kısmen açık kaynak kodludur.
Linux: Günümüz bilgisayar işletim sistemlerinin atası olarak bilinmektedir.
Resmi olarak piyasaya 1991 yılında "Linux 0.02" adında sürülmüştür. Bundan önce 8 yıllık bir çalışma sürmektedir.
İlk olarak 1970'lerin ortalarında AT&T şirketi "UNIX" adında bu kapalı kaynak kodlu işletim sistemini paylaşmıştır. Linus Torvalds ise Unix'i geliştirerek Linux adı ile paylaşmıştır.
Genellikle yazılımlar ve güvenlik amacı ile kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde ise ders olarak işlenmektedir.
Linux, C ve Assembly yazılım dilleri ile yazılmaktadır ve tamamen açık kaynak kodludur.
Pardus: Türkiye'de TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş bir işletim sistemidir.
İlk sürümü 2003 yılında hazırlanmaya başlanıp 2005 yılında resmi olarak yayınlanmıştır.
Çoğunlukla kullanım arayüzü kolay, basit olduğundan ve güvenlik amaçlı kullanılmaktadır.
Pardus, Linux ve Debian ile kurulmuş, GO yazılım dilini kullanmaktadır. Tamamen açık kaynak kodludur.
Debian: Linux'un biraz daha kolay ve farklı halidir.
1993 yılında yapılmaya başlamış ve bitirilmiştir.
Genellikle büyüklü küçüklü kurumlar güvenli olduğundan dolayı kullanır. Tamamen ücretsizdir.
C++, Perl ve Python, yazılım dilleri ile yapılmıştır ve tamamen açık kaynak kodludur.
Mac OS X: Apple tarafından yapılmıştır. Macintosh işletim sisteminin son sürümüdür.
2001 yılında piyasaya sürülmüştür.
Çoğunlukla kullanım basitliği ve güvenlik amacı ile kullanılmaktadır.
C++, Objective-C ve Swift yazılım diliyle yazılmıştır. Kapalı kaynak kodludur.

İlk windows logosu:
Windows 2.0 Görünümü:
Linux Görünümü:
Mac OS X İlk Görünümü:
Mac OS X Görünümü:
Windows: Windows Microsoft'un kurduğu bir işletim sistemidir.
İlk olarak 1985 yılında "Windows 1.0" adında çıkmıştır. İlk paint gibi uygulamalarda bu sürümde ortaya çıkmıştır.
İlk zamanlar C yazılım dilini kullanan Windows günümüzde C++ ve Assembly yazılım dilleri ile yazılmaktadır.
Oyunlar için performans ve yazılım amaçlı kullanılmaktadır.
Tamamen olmasa da kısmen açık kaynak kodludur.
Linux: Günümüz bilgisayar işletim sistemlerinin atası olarak bilinmektedir.
Resmi olarak piyasaya 1991 yılında "Linux 0.02" adında sürülmüştür. Bundan önce 8 yıllık bir çalışma sürmektedir.
İlk olarak 1970'lerin ortalarında AT&T şirketi "UNIX" adında bu kapalı kaynak kodlu işletim sistemini paylaşmıştır. Linus Torvalds ise Unix'i geliştirerek Linux adı ile paylaşmıştır.
Genellikle yazılımlar ve güvenlik amacı ile kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde ise ders olarak işlenmektedir.
Linux, C ve Assembly yazılım dilleri ile yazılmaktadır ve tamamen açık kaynak kodludur.
Pardus: Türkiye'de TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş bir işletim sistemidir.
İlk sürümü 2003 yılında hazırlanmaya başlanıp 2005 yılında resmi olarak yayınlanmıştır.
Çoğunlukla kullanım arayüzü kolay, basit olduğundan ve güvenlik amaçlı kullanılmaktadır.
Pardus, Linux ve Debian ile kurulmuş, GO yazılım dilini kullanmaktadır. Tamamen açık kaynak kodludur.
Debian: Linux'un biraz daha kolay ve farklı halidir.
1993 yılında yapılmaya başlamış ve bitirilmiştir.
Genellikle büyüklü küçüklü kurumlar güvenli olduğundan dolayı kullanır. Tamamen ücretsizdir.
C++, Perl ve Python, yazılım dilleri ile yapılmıştır ve tamamen açık kaynak kodludur.
Mac OS X: Apple tarafından yapılmıştır. Macintosh işletim sisteminin son sürümüdür.
2001 yılında piyasaya sürülmüştür.
Çoğunlukla kullanım basitliği ve güvenlik amacı ile kullanılmaktadır.
C++, Objective-C ve Swift yazılım diliyle yazılmıştır. Kapalı kaynak kodludur.
İlk windows logosu:
Windows 2.0 Görünümü:
Linux Görünümü:
Mac OS X İlk Görünümü:
Mac OS X Görünümü:
Son düzenleme: