Uzun zamandır K.K.T.C de yaşıyorum. Bilmek istediğiniz ne varsa sorabilirsiniz arkadaşlar. Aklınıza takılan ne varsa bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım sizlere.
Kuzeyden güneye türk vatandaşlarının geçişi yok malesef. Kıbrıs vatandaşı isen geçebiliyorsun. Kaçak yollarla giriş var bazı köyler sınırlara kurulu şekilde olduğundan içeriye giriş sağlanabiliyor fakat yakalnılırsa önce uzun bir süre rum tarafında bekletiyorlar daha sonra yunanistana gönderilip türkiyeye iadesi sağlanıyor. Yunanistanda da bir süre bekletiliyor tabi. Oralarda neler yapılıyor muamma . Ve son olarak Rum tarafına Yunanistana ve KKTC ye girişin yasaklanıyor artık. Rum ttarafına geçmek için yunanistan üzerinden bir rota izlenirse herhangi bir problem olmuyor.
Buralarda hayat TL ile dönüyor fakat tüm ürünler sterlin kuru üzerinden olduğu için inanılmaz dengesiz bir orantı var ve çok pahalı malesef. Alkol dışında ucuz birşey bulman zor. Ha bir de narenciye ucuz.
Buradan bir farkı yok iktidarı destekleyen de var desteklemeyende. Şöyle ki burada bir sol grup var ve kesinlikle rumların katliam yaptığına inanmıyorlar. Bu durumda inanılmaz türk düşmanlıkları mevcut. Yani ben türküm demiyor. Ben kıbrıs vatandaşıyım diyor. Kimliğim kıbrıs kimliği diyor I am from cyprus ı am cyprıot diyor. Bir kısım da var türkiye olmasa biz olmazdık diyen. Yani siyası durum her yerde aynı kardeşim
Buradan bir farkı yok iktidarı destekleyen de var desteklemeyende. Şöyle ki burada bir sol grup var ve kesinlikle rumların katliam yaptığına inanmıyorlar. Bu durumda inanılmaz türk düşmanlıkları mevcut. Yani ben türküm demiyor. Ben kıbrıs vatandaşıyım diyor. Kimliğim kıbrıs kimliği diyor I am from cyprus ı am cyprıot diyor. Bir kısım da var türkiye olmasa biz olmazdık diyen. Yani siyası durum her yerde aynı kardeşim
Bir çok şeyi var. Anlaşmalın olduğu ülkeler tırlarca enginar gönderiyorlar, en çok hellim peyniri ile tanınır fakat zivania denilen bir tür rakıları var burada özellikle mangal konusunda çok ilerideler. Bikla dedikleri bir sosları meşhur. Hamurişleri de bizimkilerine çok benziyor fakat kendilerine has lezzetleri de var. Bidda pattes dedikleri patates kızartması dönerleri mşhur. Özellikle fish and chips dedikleri balık ve patates kızartması ingiliz kültüründen kalma. Kahveleri vardır. Lefkoşada con içerler lefkede oza, magusada mehmet efendi içerler. Acı kahveyi severler. Köpüklü içmezler. Köpüklü meselesini ayrı bir konu olarak açarım o konu çok acayip efsane
Kıbrıs vatandaşları belirli şartlarla gelebiliyor çalışabiliyor türk vatandaşı olarak. Onlara bir kimlik kartı veriliyor. Sınavlardan faydalanabiliyorlar okullarda okuyabiliyor türkiyede askere gidebiliyorlar.
Eyalet sistemi var burada. Şehir yok belediyeler var her yer lefkoşaya bağlı ilçeler olarak geçiyor. Cumhurbaşkanlığı başbakan ve bakanlıklar mevcut. Belediye başkanlığı mevcut. Dışişlerde türkiyeye bağı içişlerde bağımsız. Rumların milliyetçi kısmı it gibi türklere karşı fakat heryerde olduğu gibi hümanist barış isteyen insanlar da var tabi. Yönetim sisteminden memnun değilim çünkü sistemi asla oturtup düzen getiremiyorlar her şey baştan savma olarak yapılıyor kardeşim. Düzenli ve sistematik birşey bulamazsın burada. Örnek veriyorum son 2 ay içerisinde 3 kere araç plakaları değğişti.