Ma name is enough
Süper Üye
Merhaba arkadaşlar,
Bugün biraz Linux üzerinde DNS değiştirme hakkında konuşmak istiyorum. Biraz uzun bir yazı olabilir, daha çok ufak bir makale gibi düşünebilirsiniz bunu.
DNS ile ilgili bir kaç yöntem var eskiden şöyle yapıyorduk bir şekilde Kali Linux'un eski versiyonlarını kullanmak zorunda kalırsanız şöyle yapmanız gerekiyor ki bu eskide değil hala da geçerli ama çalışmayabiliyor yine de ben gelin size bir şey göstereyim şimdi
Gördüğümüz 8.8.8.8 neydi peki?
Bu Google'ın kendi DNS sunucusu arkadaşlar.
Bunu nereden bulabiliriz?
Ya Kali de ya kendi bilgisayarınızda herhangi bir yerde Google'a gidin arkadaşlar ve Google'da dns server free diye aratın mesela, "dns server free" diye aradığınızda karşınıza bakın milyonlarca sonuç çıkıyor. Bunların içerisinde bakın "free public DNS server" diye bir şey çıkacak 2019 için gösteriyor da çok da fark etmez açıkçası oraya bakacak olursak işte open dns mesela 208.67.222.222 diye bir dns varmış aşağılara doğru inelim muhtemelen Google'ın kini de göreceğiz bir yerlerde bakın cloudflare mesela 1111 1001 çoğu hacker bunu kullanır cloudflare'ın özellikle işte çok anonim olduğunu vesaire söylerler doğrudur kullanılabilir arkadaşlar 8888 yerine 1111 kullanabiliriz. Aşağı doğru indiğimizde göreceğiz ki bakın Google'ın kiler 8888 8844 Google'ın bunlar dns sunucuları bunlar ücretsiz ve aynı ne yapmıştı işte Google yazdığımızda onun public ip sini bulmuştu oraya gitmişti işte burada da aynı işlemi yapmak için kullanılıyor. Biz bunları kullanabiliriz 8888 8844, 1111 1001 cloudflare yeni çıktı, yani yeni dediğim 2018'de çıktı. Google zaten yıllardır vardı. Bunları söylememin sebebi internette istediğiniz gibi bulabiliyorsunuz çok basit bir şekilde. Beni soracak olursanız ben genelde test amaçlı Google'ın DNS adreslerini kullanıyorum arkadaşlar.
Daha sonra yukarıda gösterdiğim noktalardan DNS adresini değiştirip ( örn. 8.8.8.8, 8.8.4.4 ; ) yazarak, kaydetmek için ise
Sohbet tadında bir konu olsun istedim, bir sonraki konumuzda daha detaylı bir şekilde DNS nedir? DNS sunucuları ne işe yarar? gibi bir çok konuya değineceğiz, gözünüze batan ya da anlatmamı istediğiniz bir konu olursa muhakkak bana yorumlarda belirtin. İyi forumlar arkadaşlar "WHY?"
Bugün biraz Linux üzerinde DNS değiştirme hakkında konuşmak istiyorum. Biraz uzun bir yazı olabilir, daha çok ufak bir makale gibi düşünebilirsiniz bunu.
DNS ile ilgili bir kaç yöntem var eskiden şöyle yapıyorduk bir şekilde Kali Linux'un eski versiyonlarını kullanmak zorunda kalırsanız şöyle yapmanız gerekiyor ki bu eskide değil hala da geçerli ama çalışmayabiliyor yine de ben gelin size bir şey göstereyim şimdi
etc diye bir klasörünüz var arkadaşlar içerisinde bazı önemli ağ ile ilgili işlemleri bulabiliriz. Şimdi oradaki bir dosyayı açacağız ve açmak için Nano dediğimiz bir text editörü kullanacağız, bu komut en basit text editörlerinden birisi Linux sistemlerinin çoğunda var Kali Linuxte de hazır yüklü geliyor. nano da ne yapacağız arkadaşlar hangi dosyayı açmak istiyorsak onu yazacağız bakın şöyle öncelikle / koyuyorum etc yazıyorum, yukarıda bahsettiğim etc bu, ondan sonra arkadaşlar dhcp klasörüne gideceğim, bir tane daha yazıyorum dhclient.conf diye bir dosya var dikkat edin nasıl yazıldığına nedense bunu herkes yanlış yazıyor birçok soru geliyor tam olarak birebir bunu yazmanız lazım ve enter'a basarsanız size bu dhclient dediğimiz dosyayı açacaktır. " (..."KOMUTUN TAMAMI : nano /etc/dhcp/dhclient.conf "...) Şu an nano'nun içerisindeyiz arkadaşlar dediğim gibi yazılı olan şeyleri görüp değiştirebiliyoruz aşağı doğru inerseniz ok tuşlarıyla bakın aşağıda "prepend domain name servers" diye bir yer göreceksiniz onun başında ki şu kare(#) işareti var ya onu silmeniz gerekiyor. Onu silerseniz beyaza dönecek ve bu, şu anlama geliyor başında kare işareti varsa bu işleme alınmıyor, kare işareti yoksa işleme alınıyor arkadaşlar. Hani kodlama biliyorsanız yorum satırı haline getirmek gibi düşünebilirsiniz. Burada bakın DNS serverlarımız yazıyor, genelde 8.8.8.8 gibi bir şey görürüz şimdi bu 8.8.8.8'lerde normalde burada boş bir yer görebilirsiniz ya da burada mesela 127.0 0.1 gibi bir rakam görebilirsiniz arkadaşlar fark etmez bunu silip yerine istediğimiz bir DNS sunucusu yazabiliriz.Gördüğümüz 8.8.8.8 neydi peki?
Bu Google'ın kendi DNS sunucusu arkadaşlar.
Bunu nereden bulabiliriz?
Ya Kali de ya kendi bilgisayarınızda herhangi bir yerde Google'a gidin arkadaşlar ve Google'da dns server free diye aratın mesela, "dns server free" diye aradığınızda karşınıza bakın milyonlarca sonuç çıkıyor. Bunların içerisinde bakın "free public DNS server" diye bir şey çıkacak 2019 için gösteriyor da çok da fark etmez açıkçası oraya bakacak olursak işte open dns mesela 208.67.222.222 diye bir dns varmış aşağılara doğru inelim muhtemelen Google'ın kini de göreceğiz bir yerlerde bakın cloudflare mesela 1111 1001 çoğu hacker bunu kullanır cloudflare'ın özellikle işte çok anonim olduğunu vesaire söylerler doğrudur kullanılabilir arkadaşlar 8888 yerine 1111 kullanabiliriz. Aşağı doğru indiğimizde göreceğiz ki bakın Google'ın kiler 8888 8844 Google'ın bunlar dns sunucuları bunlar ücretsiz ve aynı ne yapmıştı işte Google yazdığımızda onun public ip sini bulmuştu oraya gitmişti işte burada da aynı işlemi yapmak için kullanılıyor. Biz bunları kullanabiliriz 8888 8844, 1111 1001 cloudflare yeni çıktı, yani yeni dediğim 2018'de çıktı. Google zaten yıllardır vardı. Bunları söylememin sebebi internette istediğiniz gibi bulabiliyorsunuz çok basit bir şekilde. Beni soracak olursanız ben genelde test amaçlı Google'ın DNS adreslerini kullanıyorum arkadaşlar.
Daha sonra yukarıda gösterdiğim noktalardan DNS adresini değiştirip ( örn. 8.8.8.8, 8.8.4.4 ; ) yazarak, kaydetmek için ise
CTRL+O kombinasyonunu yaparak enter'e basarsanız kayıt edecektir, ardından CTRL+X yaparsanız bu pencereden kaydedip çıkacaktır. Sohbet tadında bir konu olsun istedim, bir sonraki konumuzda daha detaylı bir şekilde DNS nedir? DNS sunucuları ne işe yarar? gibi bir çok konuya değineceğiz, gözünüze batan ya da anlatmamı istediğiniz bir konu olursa muhakkak bana yorumlarda belirtin. İyi forumlar arkadaşlar "WHY?"