Linux Nedir

Ultra Üye
Ödüller
11
Sosyal
9 HİZMET YILI
Linux, açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İlk olarak 1991 yılında Linus Torvalds tarafından geliştirilmiştir. Linux, Unix benzeri bir işletim sistemidir ve özgür yazılım lisansları ile dağıtılır.

Linux, kullanıcıların özgürce yazılımı incelemesine, değiştirmesine ve yeniden dağıtmasına izin veren açık kaynaklı bir yazılımdır. Bu, kullanıcıların yazılımı özelleştirmelerine ve ihtiyaçlarına göre özelleştirmelerine olanak tanır. Ayrıca, Linux açık kaynaklı bir yazılım olduğundan, geniş bir topluluk tarafından geliştirilir ve güncellenir.

Linux, bilgisayarlar, sunucular, akıllı telefonlar, tabletler, giyilebilir cihazlar, ev aletleri ve hatta araçlar gibi birçok cihazda kullanılır. Linux, çeşitli dağıtımlar (distributions) olarak adlandırılan farklı sürümler halinde sunulur. En popüler Linux dağıtımlarından bazıları şunlardır: Ubuntu, Debian, Fedora, Red Hat, CentOS, Arch Linux, ve SUSE.

Linux, komut satırı (command-line) arayüzü ve grafik kullanıcı arayüzü (GUI) seçenekleri sunar. Komut satırı arayüzü, kullanıcıların işletim sistemi ve uygulamaları kontrol etmek için komutları yazmasına olanak tanır. GUI, kullanıcıların fare ve klavye kullanarak işletim sistemini kontrol etmesine olanak tanır.

Linux, ayrıca yüksek güvenlik ve istikrar seviyeleri ile bilinir. Linux, virüsler ve kötü amaçlı yazılımların Windows gibi diğer işletim sistemlerinde olduğu kadar yaygın olmadığı için, daha güvenlidir.

Linux ayrıca, ölçeklenebilir ve özelleştirilebilir bir platformdur. Bu nedenle, büyük ölçekli kuruluşlar ve hükümetler tarafından da kullanılır. Ayrıca, Linux'un çoklu işlemci desteği ve çoklu kullanıcı desteği de vardır.

Linux, açık kaynak kodlu bir yazılım olduğu için, kullanıcıların özgürce yazılımı incelemesi, değiştirmesi ve yeniden dağıtması mümkündür. Bu nedenle, Linux, ücretsiz olarak indirilebilir ve kullanılabilir.

Onaylı Üye
Ödüller
4
7 HİZMET YILI
Hocam bildiğim kadarıyla genellikle yazılımcıların kullandığı sürekli düzenlemeler yapılabilen bir işletim sistemi

Üye
3 HİZMET YILI
Linux, İnternet üzerinde ilgili ve meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.

Üye
Ödüller
4
7 HİZMET YILI
kısaca açık kaynak kodlu işletim sistemi bra

Onaylı Üye
3 HİZMET YILI
linux cok iyi bir ışletim sistemi, ama driverlari sudo yöntemiyle kurmak cok sıkıntı, ben 3 4 saatimi harcamisimdir :D

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
emeğine sağlık çok teşekkürler linuxu gerçekten güzel ve sade anlatmışsın .

Ultra Üye
Ödüller
11
Sosyal
9 HİZMET YILI
oyun oynamak için windows mu iyi olur linux mu peki
Oyun oynamak için Windows genellikle daha iyi bir seçimdir çünkü çoğu oyunun doğrudan Windows için optimize edilmiş sürümleri mevcuttur ve genellikle daha yüksek performans sunarlar. Ayrıca, oyunlar için daha geniş bir seçim sunarlar ve oyun geliştiricileri genellikle öncelikle Windows platformuna odaklanırlar.

Bununla birlikte, Linux'ta da birçok oyun mevcuttur ve Steam gibi platformlar artık Linux için de oyun sunmaktadır. Ancak, Linux'ta oyun oynamak, bazı ek çaba ve ayarlamalar gerektirebilir. Örneğin, bazı oyunların Linux için doğrudan sürümleri yoktur, bu nedenle Wine gibi bir yazılım kullanarak Windows sürümünü çalıştırmak gerekebilir.

Sonuç olarak, yalnızca oyun oynamak için bir işletim sistemi seçimi yapmak istiyorsanız, Windows genellikle daha uygun bir seçimdir. Ancak, Linux'ta oyun oynamayı düşünenler için de seçenekler mevcuttur ve bu işletim sistemi diğer avantajları nedeniyle tercih edilebilir.

Onaylı Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Linux, açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İlk olarak 1991 yılında Linus Torvalds tarafından geliştirilmiştir. Linux, Unix benzeri bir işletim sistemidir ve özgür yazılım lisansları ile dağıtılır.

Linux, kullanıcıların özgürce yazılımı incelemesine, değiştirmesine ve yeniden dağıtmasına izin veren açık kaynaklı bir yazılımdır. Bu, kullanıcıların yazılımı özelleştirmelerine ve ihtiyaçlarına göre özelleştirmelerine olanak tanır. Ayrıca, Linux açık kaynaklı bir yazılım olduğundan, geniş bir topluluk tarafından geliştirilir ve güncellenir.

Linux, bilgisayarlar, sunucular, akıllı telefonlar, tabletler, giyilebilir cihazlar, ev aletleri ve hatta araçlar gibi birçok cihazda kullanılır. Linux, çeşitli dağıtımlar (distributions) olarak adlandırılan farklı sürümler halinde sunulur. En popüler Linux dağıtımlarından bazıları şunlardır: Ubuntu, Debian, Fedora, Red Hat, CentOS, Arch Linux, ve SUSE.

Linux, komut satırı (command-line) arayüzü ve grafik kullanıcı arayüzü (GUI) seçenekleri sunar. Komut satırı arayüzü, kullanıcıların işletim sistemi ve uygulamaları kontrol etmek için komutları yazmasına olanak tanır. GUI, kullanıcıların fare ve klavye kullanarak işletim sistemini kontrol etmesine olanak tanır.

Linux, ayrıca yüksek güvenlik ve istikrar seviyeleri ile bilinir. Linux, virüsler ve kötü amaçlı yazılımların Windows gibi diğer işletim sistemlerinde olduğu kadar yaygın olmadığı için, daha güvenlidir.

Linux ayrıca, ölçeklenebilir ve özelleştirilebilir bir platformdur. Bu nedenle, büyük ölçekli kuruluşlar ve hükümetler tarafından da kullanılır. Ayrıca, Linux'un çoklu işlemci desteği ve çoklu kullanıcı desteği de vardır.

Linux, açık kaynak kodlu bir yazılım olduğu için, kullanıcıların özgürce yazılımı incelemesi, değiştirmesi ve yeniden dağıtması mümkündür. Bu nedenle, Linux, ücretsiz olarak indirilebilir ve kullanılabilir.
İşletim Sistemi

Üye
3 HİZMET YILI
codlama yapmak için kullanacaktım sağol bilgilenrirdin

Onaylı Üye
Ödüller
2
4 HİZMET YILI
yazılım mühendisleri için baya iyi bir işletim sistemi

Onaylı Üye
3 HİZMET YILI
Linux (telaffuz: Lin-uks); Linux
Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap
dayalı,
,
bir
.
versiyon 2 ile sunulan ve
çatısı altında geliştirilen bir
projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan
tarafından 1991 yılında verilmiştir.
Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bunlardan en popüler olanı
tarafından geliştirilen
işletim sistemidir.

Ayrıca Linux ismi, bu çekirdek kullanılarak oluşturulan işletim sistemlerini genel anlamda tanımlamak için yaygın bir kısaltma olarak da kullanılmaktadır. Örneğin Linux çekirdeği ve
araçları bir araya getirilerek tam bir işletim sistemi olarak sunulduğunda GNU/Linux dağıtımı olarak adlandırılır, ancak konuşma dilinde kısaca Linux olarak ifade edilmektedir.

Linux kelimesinin bu iki farklı kullanımının yol açabileceği karışıklıktan kaçınmak için çekirdek yazılım hakkındaki teknik bilgiler
maddesinde, dağıtımlar hakkındaki bilgiler
maddesinde verilmiştir.

Shiny ✨
Seçkin Üye
Ödüller
6
Sosyal
6 HİZMET YILI
Bi işletim sistemi ama ne bileyim iyi dğeil be.

Onaylı Üye
3 HİZMET YILI
Linux, en çok bilinen ve en çok kullanılan açık kaynak kodlu işletim sistemidir. Diğer işletim sistemlerinden farklı olarak Linux açık kaynak kodlu bir yapıya sahiptir. Bu da işletim sistemini kullanan kişinin bilgisayarın arka planında dönen neredeyse her şeyden haberi olabileceği, işletim sistemini kendince düzenleyebileceği ve geliştirebileceği anlamına geliyor.

Aslında bakıldığı zaman Linux, Windows ve macOS gibi işletim sistemleriyle oldukça benzer özelliklere sahip. Aynı diğer işletim sistemleri gibi bir grafik arayüzüne sahip olan Linux, kelime işlemcileri, fotoğraf ve video düzenleyicisi gibi çeşitli yazılımlara da sahiptir. Gündelik kullanılan birçok uygulamanın Linux işletim sistemi için uyarlanmış versiyonu da bulunur. Kısacası bilgisayarın olduğu yerde Linux da hazır halde bekliyor olacaktır.

Linux’u diğer işletim sistemlerinden ayıran en büyük özelliklerden biri, ilk paragraflarda bahsettiğimiz gibi Linux’un açık kaynak kodlu olmasıdır. Linux yapılırken yazılmış kodların hepsi ücretsiz bir şekilde topluma açık halde bulunuyor. Bu da bu kodların yazılımcılar tarafından görülmesine, değiştirilmesine ve geliştirilmesine kapı açıyor.