Linux Üzerinde "Kurma-Kaldırma ve Güncelleştirme" İşlemleri

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Why

Ma name is enough
Süper Üye
Ödüller
10
9 HİZMET YILI
Açıklama;
Eğer bizler Debian tabanlı dağıtımlar kullanmak ve Linux konusunda ilerlemek istiyorsak bunların başında en önemli olan konuları bilmemiz gerekiyor.

Nedir bu bilmemiz gereken şeyler?
Program Kurmak
Kurulu Programları Kaldırmak
Sistemi Güncelleştirebilmek

Peki Sistem nasıl güncellenir?
Linux içerisinde bulunan, kullanıcıların daha verimli ve kolay sistem güncelleştirmeleri yapabilmesi adına kurulmuş paket yöneticisi vardır. Program paketlerini içerisinde bulunduran ve kendilerine ait paket depolarına sahiptirler. Bu paket depolarına (reposity) ismi verilir.
Farklı dağıtımlarda bu isimler ve paketler farklılık gösterebiliyor, bizim ele aldığım temel dağıtım Kali Linux. Bu paketlerin değişiklik gösterebileceğini artık bildiğimize göre, her dağıtımın kendine özgü farklı komutları olduğunu da unutmayalım.

Dağıtımlar ve bu dağıtımlara göre bir kaç örnek olması için komutlar aşağıdaki tabloda verilmiştir.

DAĞITIMPAKETLERKOMUTLAR
Debian.debapt, apt-cache, apt-get
Ubuntu.debapt, apt-cache, apt-get
CentOs.rpmyum
Fedora.rpmdnf

Debian dağıtımının paketlerine baktığımız .deb uzantılı olduğunu görebiliyoruz. Anlatmakta ve kullanmakta olduğumuz dağıtım olan Kali'nin de Debian tabanlı olduğunu bildiğimizden dolayı, konumuza bunun üzerinden devam ediyoruz.

Konumuza güncelleştirme işlemlerinde kullandığımız komutlar üzerinden devam ediyorum;
apt-get update
Bu yazdığımız komut, paket listelerini kontrol ederek kullanılan sürümleri ayırt edip, en son sürüm ve bağımlılıkları hakkında bilgi alarak tümünü güncellememizi sağlar. Biraz daha açıklayıcı olalım ve şöyle anlatalım; güncelleme yapmadan önce, sistemde hangi dosyaların güncellenmesi gerektiğini inceliyor ve sistemimizdeki kullanılan aktif sürümünden daha güncel bir sürümü bulunan (yani güncellenmesi gerekilen) paketlerin güncellenmesini olanak tanıyor. Depomuzda kullandığımız dosya ve paketlerde yer alan sürüm ve versiyonları güncel tutmak için kullanılıyor.

apt-get upgrade
Bu yazdığımız komut ise bir önceki anlattığımız apt-get update komutunun, bildirmiş olduğu ve sürüm/versiyon bakımından eksik ya da güncel olmayan paketlerin en son sürümlerini güncellemek için kullanılıyor. apt-get update ve apt-get upgrade birlikte çalıştığında daha güçlü ve güncel bir sürüm elde etmemiz konusunda bizlere büyük destek sunuyor.

apt-get dist-upgrade
Bu yazdığımız komut, apt-get upgrade komut kullanımından biraz daha farklı.
Sadece güncelleme yapmıyor, üstüne bir de sistemdeki gereksiz ve kullanılmayan paketlerin temizliğini de sağlıyor. Sizin yerinize sistemde kullanılmayan paketlerin temizliğinden sorumlu bir komuttur.

apt-get clean
Bu komut ile, daha önce ya da güncel olarak kurmak üzere olduğumuz paketlerin hepsini temizleme şansı sunuyor sistem bizlere.
Sistem içerisinde şöyle bir mekanizma çalışıyor; Depo aracını kullanarak güncel versiyonlarını daha önce indirdiğimiz tüm paketler, uygulamada herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalırsak diye bunları .deb uzantısı ile /var/cache/apt/archives dizini içerisinde eğer olurda tekrar kullanmak ister ya da bir sorunla karşılaşırsak diye yedekleyerek silmeden olduğu gibi tutuyor.
Biz ise indirdiğimiz bu işimize yaramayan eski sürüm dosyaları apt-get clean komutu ile temizleyebiliyoruz.

apt-get autoclean
Bu komut ise daha önce kullanmış olduğumuz apt-get clean komutu ile çok benzer yönlere sahip. Fakat apt-get autoclean komutu arşivlenmiş paketleri silme işlemi yapar.
Burada bahsettiğimiz arşiv paketleri tümünü kapsamıyor, yalnızca eski sürüm ve kullanımda olmayan depoda güncel olarak kullanılmayan arşivlerden bahsediyoruz.

apt-get autoremove
Bu komutta isminden az çok anlaşılacağı üzere, daha önce silmiş olduğumuz herhangi bir uygulamadan arta kalan ve ihtiyaç duyulmayan bağımlılık dosyalarını kaldırarak bizlere temizleme olanağı sağlıyor.
Bu temizleme işlemi benzer şekilde Windows+R kombinasyonunda çalışan %temp% parametresi ile aynı mantıkta çalışmaktadır. Kullanılmayan ve silinmiş dosyalardan arta kalanları temizleyerek bize bellek kazandırır.

Bu konumuz da bu kadar :) Aklınıza takılan bir konu/soru ya da anlatım ile alakalı bir sorun var ise yorumlarda bana bildirebilirsiniz.
Hepinize iyi forumlar diliyorum "Why?"

Son düzenleme:
Onaylı Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Reis ihtiyacım vardı bunlara çok saol <3

Seçkin Üye
Ödüller
4
6 HİZMET YILI
Hocam bu bilgilerle beni daha çok Linux'a çekiyorsunuz yapmayın sistemi daha yeni kurdum. Elinize sağlık :D

Why

Ma name is enough
Süper Üye
Ödüller
10
9 HİZMET YILI
Hocam bu bilgilerle beni daha çok Linux'a çekiyorsunuz yapmayın sistemi daha yeni kurdum. Elinize sağlık :D
Teşekkürler, Linux içerisinde genç ve yetenekli bir kullanıcı daha görmek beni mutlu eder :) Umarım en kısa zamanda aramızda seni de görürüz, iyi forumlar diliyorum.

ÖLÜM ÖLÜM DEDİĞİN NEDİR Kİ GÜLÜM
Efsane Üye
Ödüller
19
10 HİZMET YILI
Kaydettim anlatımları çok iyi

• Like
Tepkiler: Why
Onaylı Üye
Ödüller
3
5 HİZMET YILI
yaw sen adamsın kralsın sen he yardımın için allah razı olsun

best gamer for ever
Onaylı Üye
Ödüller
4
Sosyal
5 HİZMET YILI
Reis ihtiyacım vardı bunlara çok saol <3

Seçkin Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
Sayende linux u kullanmadan her şeyini ezberliycem yararlı konu

Üye
Ödüller
3
6 HİZMET YILI
Eline sağlık şimdilik lazım değil ama olursa kullanırım :)

best gamer for ever
Onaylı Üye
Ödüller
4
Sosyal
5 HİZMET YILI
ihtiyacım vardı saol

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...