Lua naısl kodlanır

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Banlı Üye
8 HİZMET YILI
Lua Nasıl Kodlanır Nasıl yapılır bılıyormusunuz ? bunun ıcın ogretıcı bısey vesaıre varmı

Uzman Üye
5 HİZMET YILI
bekle youtubuda vıdeosu vardı sana bulup atarım

Seçkin Üye
Ödüller
9
10 HİZMET YILI
Nasıl Kurulur?

Windows işletim sistemleri
için tarif edecek olursam;
Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap
girerek kendi sisteminize uygun sürümü bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Exe dosyasını açtığınız zaman geriye kalan işlemler gayet basittir, normal bir program kuruyormuş gibi adımları devam ettirebilirsiniz. Bu paket dahilinde birçok kütüphane ve SciTE uygulaması da yüklenecektir. SciTE; Lua'nın sözdizimine uygun reklendirmeye sahip olan bir kod editörüdür. Bu editör vasıtasıyla Lua kodlarınızı çalıştırabilirsiniz.

Linux işletim sistemleri için ise; izleyeceğimiz adımlar biraz daha farklı olacaktır. Lua'yı kaynak kodlarından terminal aracılığıyla kuracağız. İlk adımınız
girerek orada bulunan tar.gz uzantılı Lua kaynak kodlarını indirmek olmalıdır. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra terminali açın ve aşağıya bıraktığım komutları sırasıyla girin.

tar zxf lua-5.3.3.tar.gz
cd lua-5.3.3
make linux test

Biraz sonra kurulmuş olacaktır. Herhangi bir hata vermiyorsa kod yazmaya başlayabilirsiniz demektir.

Mac OS işletim sistemleri için de anlatalım; yine Linux için yaptığımız gibi kaynak kodlarından Lua kurulumu yapacağız. Bunun için
girip tar.gz uzantılı dosyayı indirmeniz gerekiyor. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra terminali açın ve sırasıyla aşağıya bıraktığım kodları girin;

tar zxf lua-5.3.3.tar.gz
cd lua-5.3.3
make macosx test

Dosyaları kurması biraz zaman alabilir. İşlem tamamlandıktan sonra kod yazmaya hazır hale gelmişsiniz demektir.

Kurulum işlemlerini tamamladığımıza göre artık ilk kodumuzu yazabiliriz. Her programlama dilinde bir klasik olan yazıyı ekrana yazdıralım.

Kodu yazmak için SciTE uygulamasını veya lua.exe dosyasını açabilirsiniz. Bunlar dışında Lua'nın resmi sitesinde bulunan
sayfasını kullanabilirsiniz. Daha sonra hemen aşağıya bıraktığım kod ile ekrana yazı yazdırabilirsiniz.

print ("Hello World")

Banlı Üye
5 HİZMET YILI
Terimleri Var

Sunlar Gibi

gg.alert
gg.toast
gg.sleep

bunlari ogrenmen gerekiyor youtubede bunlarla alakali bir suru video var bakabilitsin

Onaylı Üye
5 HİZMET YILI
tar.gz indir
teminali aç
tar zxf lua-5.3.3.tar.gz
cd lua-5.3.3
make linux test
komutları sırayla gir

Onaylı Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
tar.gz indir
teminali aç
tar zxf lua-5.3.3.tar.gz
cd lua-5.3.3
make linux test
komutları sırayla girebilrisin. rica ederim :D

Onaylı Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
internetten baktım aslında zor birşey değil

tar.gz indir
teminali aç
tar zxf lua-5.3.3.tar.gz
cd lua-5.3.3
make linux test
komutları sırayla girebilrisin. rica ederim :D

Üye
5 HİZMET YILI
Bu konu içerisinde Lua diline ait anlatımları, dersleri bulabileceksiniz. Bilindiği üzere Lua diline ait Türkçe kaynak yetersizliği bulunuyor. Kısıtlı Türkçe kaynaklara bir yenisini daha eklemek için bu konuyu açmış bulunuyoruz. Bu konuya önümüzdeki bir hafta içerisinde her gün yeni bir anlatım eklenecektir ve konu güncel tutulacaktır. Lafı fazla uzatmadan bir giriş yapalım. Lua nedir, nasıl kurulur? Bu konudan bahsedelim.

Lua Nedir?

Lua
; güçlü, etkili, hafif ve gömülebilir bir betik dildir.

Betik yani Script dilinden biraz bahsedecek olursak; kodları yorumlama aşamasını kısaltmak için kullanılan programlama dilleridir. Bu programlama dilleri derleme ihtiyacı duymadan doğrudan kaynak kodundan çalışır. Bu durum da programcıların işini kolaylaştırmaktadır. Konumuza dönelim.

Brezilya'nın Rio de Janerio şehrinde bulunan Pontifical Catholic Üniversitesi'nde, Tecgraf adlı bir grup tarafından geliştirilen bu dil; yapısal programlama, nesne yönelimli programlama, işlevsel programlama, veritabanı programlama ve veri açıklama yapılarını destekler. C dilinde gerçekleştirilen çalışmaları kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen bu dil, gün geçtikçe daha da gelişmiş ve bir programlama dili haline gelmiştir.

Kelime anlamı "Ay" olan Lua, Portekizce bir kelimedir.

Neden Lua dilini seçmeliyim diye bir soru soracak olursanız;

• Gayet hızlı bir yapıya sahip olması,
  • Basit ve kolay öğrenilebilir olması,
  • Oldukça güçlü olması,
  • Gömülebilir olması,
  • Açık kaynaklı ve devamlı geliştiriliyor olması
gibi nedenleri sıralayabiliriz. Şimdi ise kurulum aşamalarına geçelim.

Nasıl Kurulur?

Windows işletim sistemleri
için tarif edecek olursam;
girerek kendi sisteminize uygun sürümü bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Exe dosyasını açtığınız zaman geriye kalan işlemler gayet basittir, normal bir program kuruyormuş gibi adımları devam ettirebilirsiniz. Bu paket dahilinde birçok kütüphane ve SciTE uygulaması da yüklenecektir. SciTE; Lua'nın sözdizimine uygun reklendirmeye sahip olan bir kod editörüdür. Bu editör vasıtasıyla Lua kodlarınızı çalıştırabilirsiniz.

Linux işletim sistemleri için ise; izleyeceğimiz adımlar biraz daha farklı olacaktır. Lua'yı kaynak kodlarından terminal aracılığıyla kuracağız. İlk adımınız
girerek orada bulunan tar.gz uzantılı Lua kaynak kodlarını indirmek olmalıdır. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra terminali açın ve aşağıya bıraktığım komutları sırasıyla girin.

tar zxf lua-5.3.3.tar.gz
cd lua-5.3.3
make linux test

Biraz sonra kurulmuş olacaktır. Herhangi bir hata vermiyorsa kod yazmaya başlayabilirsiniz demektir.

Mac OS işletim sistemleri için de anlatalım; yine Linux için yaptığımız gibi kaynak kodlarından Lua kurulumu yapacağız. Bunun için
girip tar.gz uzantılı dosyayı indirmeniz gerekiyor. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra terminali açın ve sırasıyla aşağıya bıraktığım kodları girin;

tar zxf lua-5.3.3.tar.gz
cd lua-5.3.3
make macosx test

Dosyaları kurması biraz zaman alabilir. İşlem tamamlandıktan sonra kod yazmaya hazır hale gelmişsiniz demektir.

Kurulum işlemlerini tamamladığımıza göre artık ilk kodumuzu yazabiliriz. Her programlama dilinde bir klasik olan yazıyı ekrana yazdıralım.

Kodu yazmak için SciTE uygulamasını veya lua.exe dosyasını açabilirsiniz. Bunlar dışında Lua'nın resmi sitesinde bulunan
sayfasını kullanabilirsiniz. Daha sonra hemen aşağıya bıraktığım kod ile ekrana yazı yazdırabilirsiniz.

print ("Hello World")

Şimdilik bizden bu kadar dostlar, keyifli çalışmalar.

Kaynak :

Onaylı Üye
Ödüller
5
8 HİZMET YILI
ben biraz robloxda exploit için script yazarak pratik yapmıştım şuan az biliyorum ama

Onaylı Üye
Ödüller
10
10 HİZMET YILI
Udemy'de belli bir ücret karşılığında satın alıp derslerini izleyebilirsin ama ben ücretsiz istiyorum diyorsan YouTube'da derslerini veren kanallar var

Üye
5 HİZMET YILI
Udemy kursları var diye biliyorum paralı ama anlarsın ben orrdan ders alıyorum.

Onaylı Üye
5 HİZMET YILI
There is a great video on this subject in youtube, watch from there

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...