Macarlar ve Bulgarlar (583-1237)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
𐱅𐰇𐰼𐰚
Süper Moderator
Ödüller
10
3 HİZMET YILI
:yazı:

Macarlar ve Bulgarlar (583-1237)

Macarlar 9. yüzyılın sonlarına doğru, Orta Asya'dan göç ederek bugünkü Macaristan topraklarına yerleşmişlerdir. 10. yüzyıl boyunca çeşitli göçebe Türk boyları ile savaşarak bağımsızlıklarını kazanmışlar ve kendi devletlerini kurmuşlardır. İlk Macar devleti olan Árpád Hanedanı, 11. yüzyılda Macaristan'ı yönetmiştir. Daha sonra, 1241'de Moğolların istilasıyla birlikte Macaristan tarihinin en büyük trajedilerinden biri yaşanmıştır.

Bulgarlar ise, 7. yüzyılda Orta Asya'dan Balkanlar'a göç eden Türk kökenli bir halktır. 7. yüzyılın ortalarında kurulan Bulgar devleti, 9. yüzyılda Bizans İmparatorluğu ile savaşarak bağımsızlığını kazanmıştır. 10. yüzyılda Bulgarlar, İstanbul Patrikhanesi'nden ayrılarak kendi ulusal Ortodoks kiliselerini kurmuşlardır. 12. yüzyılda, Bizans İmparatorluğu ile yapılan savaşlar sonucu Bulgaristan Krallığı, siyasi ve kültürel açıdan büyük bir güç haline gelmiştir. Ancak, 13. yüzyılda Moğolların istilası sonucu Bulgaristan Krallığı yıkılmıştır.

Adsız tasarım (1).png

Macarlar

● Bilinen ilk liderleri Arpad'dır.

● Türk tarihinde ilk defa "Türkoloji Enstitüsü"nü kurmuşlardır.

● Soylarını Attila'ya dayandırmışlardır.

● 2008 yılından itibaren Macaristan'da "Türk Kurultayı" düzenlenmektedir.

Bulgarlar (583-1237)

● Bulgar "karışık" demektir.

● Kubrat yönetiminde Büyük Bulgar Devleti'ni kurmuşlardır. Zamanla ikiye ayrılmışlardır.

1) Tuna Bulgarları

Boris Han Zamanı'nda Hristiyanlığı kabul etmişlerdir.

● Han unvanını terk edip "Çar" unvanını kullanmışlardır.

● Çar unvanını ilk kullanan Türk hükümdar Simon'dur.

2) İtil Bulgurları

Almış Han Zamanı'nda İslamiyet'i kabul etmişlerdir.

● Ünlü seyyah İbni Fadlan "Rihle(Yolculuk)" adlı eserinde İtil Bulgarlarından bahsetmiştir.

● Doğu Avrupa'da Türk - İslam kültürünün ilk temsilcileri olmuşlardır.​

dany so hot she melt the snow
Süper Üye
Ödüller
7
Sosyal
5 HİZMET YILI
Bulgarlar ve macarlar iyi insanlar osmanlıyı sevip saygı duyuyolar lise 3'te erasmusa gitmiştim macaristana bana kalırsa iyi ki dine bağlı kalmamışlar

Admin
Ödüller
22
8 HİZMET YILI
Macarlar ve Bulgarlar gibi toplumların tarihi Orta Asya'dan göç ederek farklı coğrafyalarda yerleşim yerleri bulmuş kendi devletlerini kurmuş ve farklı dönemlerde farklı kültürel ve siyasi gelişmeler yaşamışlar bunun yanı sıra Macarların Türk tarihinde "Türkoloji Enstitüsü"nü kurması gibi Türk kültürünün korunmasına ve yayılmasına önemli bir katkı sağlamış benzer şekilde Bulgarların da Doğu Avrupa'da Türk-İslam kültürünün temsilcileri olarak tarihteki yerleri önemlidir tarihin önemi ve etkisi günümüzde de devam ediyor özellikle ulusların tarihlerinin bilinmesi farklı kültürler ve toplumlar arasındaki anlayışı arttırmaya ve geleceğe daha sağlıklı adımlar atılmasına katkı sağlayabilir diye düşünüyorum

Reaper
Ultra Üye
Ödüller
8
Sosyal
8 HİZMET YILI
Macar ve Bulgar kültürleri hakkında verdiğiniz bilgiler çok ilginç. Bu iki halkın Doğu Avrupa'da Türk ve İslam kültürünün gelişimine nasıl katkıda bulunduklarını görmek gerçekten etkileyici.

Seçkin Üye
Ödüller
7
8 HİZMET YILI
Neredeyse her kesimin tarihinde Türklerin rolü var. Dünyada Türkler olmasaydı ne olurdu acaba :) Hepsi orta asyadan kalkıp bölüne bölüne toplumlar kurmuşlar. Eğer dağılmadan ve birbirleri ile savaşmadan hepsi bir arada olmuş olsaydı bütün dünya Türklerin olurdu :) Tarihimizin ve atalarımızın mirasına sahip çıkmaya devam ederiz inşallah.

Seçkin Üye
Ödüller
7
Sosyal
8 HİZMET YILI
Macarlar ve bulgar hakkında verdiğin bilgiler gerçekten işe yarar. En azından hiçbir şey bilmeyip okuyup kültürlenebiliyoruz. Eline sağlık, teşekkürler.

Ultra Üye
Ödüller
4
3 HİZMET YILI
Macar soylarının atillaya bağlanması beni şaşırttı ben macarları macar salamı ile tanımıştım :D

Onaylı Üye
Ödüller
2
4 HİZMET YILI
Bu iki halkın Avrupada Türk ve İslam kültürünün gelişimine nasıl katkıda bulunduklarını öğrenmek güzel

Ultra Üye
Ödüller
11
Sosyal
9 HİZMET YILI
okumaktan zevk aliyorum bu tür konulari ellerine saglik valla

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...