Mısır'da Kurulan Türk - İslam Devletleri (Tolunoğulları) (868 - 905)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
𐱅𐰇𐰼𐰚
Süper Moderator
Ödüller
10
3 HİZMET YILI
:yazı:

Mısır'da Kurulan Türk - İslam Devletleri (Tolunoğulları) (868 - 905)

Tolunoğulları, 9. yüzyılda Orta Doğu'da hüküm süren bir Müslüman hanedandır. Bu hanedanlık, günümüzde Suriye ve Lübnan'ın bulunduğu bölgede etkili oldu. İsmailî Şiilik mezhebine mensup olan Tolunoğulları, 868 yılında Ahmed bin Tolun tarafından kurulmuştur. Tolunoğulları'nın hükümdarlığı döneminde, bölgede siyasi istikrar ve ekonomik refah sağlandı. Ahmed bin Tolun, Abbasi Halifesi'nden Bağdat valisi olarak atandı ve kısa sürede Suriye ve Mısır'ın kontrolünü ele geçirdi. Tolunoğulları'nın yönetimi altında, Suriye ve Mısır önemli ticaret merkezleri haline geldi.

Tolunoğulları'nın hükümdarlığı döneminde, mimari ve kültürel alanda da önemli gelişmeler yaşandı. Kahire'de birçok yeni bina inşa edildi ve şehir, dönemin en önemli merkezlerinden biri haline geldi. Ayrıca, İslam sanatı ve edebiyatı da büyük bir gelişme kaydetti. 905 yılında, Tolunoğulları hanedanlığı sona erdi. Bu dönemde, Tolunoğulları'nın bağımsızlığı azalmış ve Abbasi Halifesi'nin doğrudan yönetimi altına girmişlerdir. Sonraki dönemde ise Mısır, Fâtımîlerin kontrolüne geçti. Tolunoğulları, Orta Doğu'nun tarihinde önemli bir rol oynayan bir hanedandır. Yönetimleri döneminde bölgede ekonomik ve kültürel gelişmeler yaşanmış, İslam sanatı ve edebiyatı büyük ilerlemeler kaydetmiştir.

Adsız tasarım (2).png

● Mısır'da kurulan ilk Türk-İslam devletidir.
● Tolun; dolunay demektir. Kurucusu Tolunoğlu Ahmet'tir.
● Tevaif-i mülük devletidir. (Abbasilerin zayıflamasıyla kurulan ufak devletçiklere Tevaif-i Mülük denir.)
● Maristan adı verilen hastaneler inşa etmişlerdir. Eczaneler açarak halka ücretsiz ilaç dağıtmışlardır. Abbasiler son vermiştir.​

Admin
Ödüller
22
8 HİZMET YILI
Tolunoğulları'nın yönetimi altında gerçekleşen bu gelişmeler bölgenin tarihinde önemli bir döneme işaret ediyor onların başarıları ve katkıları orta doğu'nun tarihî ve kültürel zenginliğini daha da derinleştiriyor

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
Merhaba sevgili arkadaşım
Bu tarihsel metni hazırlama zahmetine katlandığınız için teşekkür ederiz. Bence olaya olduğu gibi bakmamak lazım genel bilgi gibi en iyisi geçmişe bakmak ülkenin geri kalmasına sebep olur. Ekonomik, politik ve kültürel olarak çok düşükler ve insanlar hükümetlerini hoş karşılamıyor.

Onaylı Üye
Ödüller
3
4 HİZMET YILI
Mısır' da kurulan ilk Türk devleti olduğunu bilmiyordum yada unutmuşum
teşekkür ederşm hatırlatıcı oldu hocam

Onaylı Üye
2 HİZMET YILI
türkler heryerde varlar acaba türkler olmasa dünya tarihi nasıl olurdu.

Ultra Üye
Ödüller
11
Sosyal
9 HİZMET YILI
teşekkürler güze bilgiler

Onaylı Üye
Ödüller
2
4 HİZMET YILI
Anlatım olarakda konu olarakta gerçekten çok hoş bir yazı okumaktan keyif aldım.

Onaylı Üye
Ödüller
1
3 HİZMET YILI
heryerde türk acaba biz oolmasaydık nolcaktı :D

Onaylı Üye
Ödüller
2
Sosyal
3 HİZMET YILI
Tarihi açıdan efsane yapmışşın eline sağlık güzel olmuş.

Onaylı Üye
Ödüller
2
2 HİZMET YILI
Aklıma HZ YUSUF film mi geldi mısıra sultan olmuştu o filmde çok ağladım ben kardeşleri işkence ettiler peygamberimize

Üye
2 HİZMET YILI
Aklıma HZ YUSUF film mi geldi mısıra sultan olmuştu o filmde çok ağladım ben kardeşleri işkence ettiler peygamberimize

Uzman Üye
Ödüller
2
4 HİZMET YILI
Tolunoğlu Ahmet'in halk arasında bir lakabı vardı bunu hatırlayan var mı ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...