Obezite Nedir? Sebepleri Nelerdir? Diyet Tedavisi Nasıldır?

Obezite Nedir? Sebepleri Nelerdir? Diyet Tedavisi Nasıldır?

Günümüzde obezite(şişmanlık), yanında birçok rahatsızlığı da beraberinde getirerek çoğalıyor. Obezitenin görülme sıklığı arttıkça kronik hastalıkların görülme sıklığı da artıyor. Türkiye’de obezite görülme sıklığı TBSA-2010 verilerine göre kadınlarda %41, erkeklerde %20,5, toplamda %30,3’tür. Hal böyleyken diyetisyenlere olan ihtiyaç son yıllarda daha fazla artmıştır. Yazımızda ‘obezite nedir, sebepleri nelerdir, nasıl saptanır ve obezitenin diyet tedavisi nasıldır’ konularından bahsedeceğiz.

Obezite Nedir? Nasıl saptanır?​

Beslenme, bireylerin en temel ihtiyaçlarından biridir. Yeterli ve dengeli miktarda yendiğinde vücut sorunsuz büyür ve gelişir. Ancak bazı insanlar beslenmeyi karın doyurmak, keyfi yemek, açlığı bastırmak gibi görürler. Bu da birtakım sağlık sorunlarına yol açar. İşte obezite bunlardan biridir.

Alınan enerjinin verilen enerjiden fazla olması vücut ağırlığının artmasına sebep olur. Vücudun yağlı kütlesinin yağsız kütlesine oranı artar ve vücut ağırlığı kişinin boy uzunluğuna göre istenilenden fazla olur. Dünya Sağlık Örgütünün(WHO), Beden Kütle İndeksi (BKİ) skalası kullanılarak kişinin boya göre vücut ağırlığının değerlendirmesi yapılır.

Sınıflandırma BKİ(kg/m2)
Zayıflık<18,5
Normal18,5-24,99
Hafif şişman 25-29,99
Obez >30
*Tabloya bakıldığında BKİ (kg/m2 = vücut ağırlığı/boy uzunluğunun metre cinsinden karesi) 30 ve üzerindeyse bireyin obez olduğu anlaşılır.
Günümüzde vücut ağırlığı sadece BKİ’ye bakarak değerlendirilmez. Son yıllarda bilim insanları vücut ağırlığını vücuttaki yağın dağılımına göre sınıflamıştır. Sebebi ise yağ dağılımının hastalık riskleri hakkında bizlere bilgi vermesidir. İki tip yağ dağılımı vardır.

Elma tipi(erkek tipi) şişmanlık: Bu tipte vücut yağı daha çok bel, göğüs ve üst karın bölgelerinde toplanır.

Armut tipi(kadın tipi) şişmanlık: Bu tipte vücut yağı daha çok kalça, bacak bölgelerinde toplanır.

Dünya Sağlık Örgütüne göre bel/kalça oranı erkeklerde 1.0 den, kadınlarda 0,85 ten fazla ise elma tipi(erkek tipi) obezite olarak kabul edilir. Ayrıca bel çevresi ölçümü de tek başına bir gösterge olarak kullanılır. Kadınlarda bel çevresi 80’in, erkeklerde bel çevresi 94’ün üzerindeyse bireyin hastalık riski taşıdığı düşünülür. Vücut yağının karın bölgesinde toplanması insülin direncine sebep olur. İnsülin direnci obeziteye, obezite de hipertansiyon, tip 2 diyabet, koroner arter hastalıkları gibi sağlık problemlerine neden olur.

Obezitenin Sebepleri Nelerdir?​

Sebepleri halen araştırılan bir konu olmakla birlikte en yaygın sebepleri: Aşırı ve kontrolsüz yeme, sedanter(hareketsiz) yaşamdır. Bunların yanı sıra psikolojik, fizyolojik, genetik, nörolojik birçok faktör sebepleri arasında yer alır. En çok da çevresel faktörler etkili olur.

Obezitenin oluşumunda temel risk faktörleri:
  • Aşırı ve dengesiz beslenme
  • Eğitim düzeyi
  • Gelir durumu
  • Metabolik etmenler
  • Hormonlar
  • Genetik yatkınlıklar
  • İlaçlar
  • Sigara-alkol

Diyet Tedavisi Nasıldır?​

Doktor- diyetisyen işbirliğiyle bireyin beslenme tedavisine başlanır. Diyet tedavisindeki amaç, kaybedilen vücut ağırlığının kalıcı olmasını sağlamaktır. Bu sebeple yavaş kilo vermek ve beslenme programını yaşam biçimi haline getirmek gerekir.

Diyetle BKİ düzeyi normal sınırlara getirilmeye çalışılır. Birey, diyetisyenin verdiği besin ölçülerine göre öğün atlamadan yeterli ve dengeli beslenerek normal BKİ sınırlarına getirilir. Birey normal kilosuna düştüğü andan itibaren bireyin vücut ağırlığı korunmaya çalışılır.

Sonuç​

Sonuç olarak, obezite çağımızın en büyük problemlerinden olup ilerde etkisini daha çok gösterecek bir hastalıktır. Obezitenin tek yönlü tedavisi olmamakla birlikte multidisipliner bir yaklaşım sergilenir. Bu sebeple eğer sizler de beslenmenize dikkat etmek veya kilo vermek istiyorsanız bir diyetisyene başvurun.

Moderatörün son düzenlenenleri:
Onaylı Üye
Ödüller
3
3 HİZMET YILI
Obezitenin en büyük zararını ileride anlarsın dostum. Bi süre ayakta kaldıktan sonra bel, omurilik ve bacak ağrıları artabilir sadece bununla bitsede iyi sürekli yemek yeme ve insanı tembelliğe itmesi de var. Ama en kötüsü ne dersen seni güvenli alan içinde tuttuğundan dolayı bırakmak ilk başlardan aşırı zor gelicek.

Onaylı Üye
3 HİZMET YILI
benim abim kilodan dolayı yürüyemiyodu ameliyat oldu ameliyat biraz tehlikeli olsada o kabul etti şimdi vicudu maşşallah on numara

Onaylı Üye
Ödüller
5
6 HİZMET YILI
az ve sık yemek yemek mi gerekiyor

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
bir tanıdıgım aşırı kiloları ile mücadele ediyordu bir süre sonra kendisi ile karşılaştım 15 kilo vermiş bunu nasıl yaptın dedim sabah kahvaltısını hayatımdan çıkardım dedi sadece öylen ve akşam yemegi yiyorum dedi bilmiyorum ne kadar dogru bir uygulama ama böyle kilo veren bir tanıdıgım vardı

Onaylı Üye
Ödüller
2
5 HİZMET YILI
Eğer herhangi bir hastalığı yoksa bence iradesizlik sadece

Onaylı Üye
Ödüller
1
3 HİZMET YILI
tamda benim ihtiyacım vardı
Post automatically merged:

çok iyi oldu bu

Onaylı Üye
Ödüller
4
6 HİZMET YILI
lol oynarken obez oluryorum zaten skjdlsjflsnfks

Üye
Ödüller
1
4 HİZMET YILI
thanks mate i literllay wanted to own some weight

Onaylı Üye
Ödüller
4
5 HİZMET YILI
Yağ şeker tuz vb. yiyecekler aşırı tüketildiği zaman böyle oluyor

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
Faydalı bilgilendirme için teşekkürler emeğine sağlık

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
Günde belki 6-7 öğün yemek yiyiyorum ve çok şükür kilo ile ilgili bir sıkıntım , diyet vs olmadı. Metabolizma ile ilgili bir durum sanırım. Diyetisyene gidip , işinin ehli insanlardan bilgi almak daha mantıklı diye düşünüyorum.

Seçkin Üye
Ödüller
3
3 HİZMET YILI
Obozite: Günlük kalori ihtiyacınızın fazlasını almaktır. En büyük sebepleri fast food

Onaylı Üye
Ödüller
3
3 HİZMET YILI
bu aralar çok fazla kilo almıştım, yedikçe doyamıyodum sanki karnımda hayla bi boşluk varmış gibi hissediyodum. Sonra biraz araştırmak istedim çok fazla yemek falan, sonra obezite diye bir şey karşıma çıktı şimdi obeziteyi araştırdığımda ise aslında obezite olmadığımı farkettim bu blog sayesinde teşekkürlerimi sunuyorum.

Onaylı Üye
Ödüller
1
3 HİZMET YILI
zaten günümüzde obezlik arttığı için yararlı bi bilgi

Onaylı Üye
Ödüller
2
4 HİZMET YILI
Biz obeziteyi bagıra bagıra engellemeye calısırken yeni moda olarak obezligi güzellik belirtisi olarak anlatıyorlar dunya inanilir gibi degil

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
Ekli dosyayı görüntüle 79056

Günümüzde obezite(şişmanlık), yanında birçok rahatsızlığı da beraberinde getirerek çoğalıyor. Obezitenin görülme sıklığı arttıkça kronik hastalıkların görülme sıklığı da artıyor. Türkiye’de obezite görülme sıklığı TBSA-2010 verilerine göre kadınlarda %41, erkeklerde %20,5, toplamda %30,3’tür. Hal böyleyken diyetisyenlere olan ihtiyaç son yıllarda daha fazla artmıştır. Yazımızda ‘obezite nedir, sebepleri nelerdir, nasıl saptanır ve obezitenin diyet tedavisi nasıldır’ konularından bahsedeceğiz.

Obezite Nedir? Nasıl saptanır?​

Beslenme, bireylerin en temel ihtiyaçlarından biridir. Yeterli ve dengeli miktarda yendiğinde vücut sorunsuz büyür ve gelişir. Ancak bazı insanlar beslenmeyi karın doyurmak, keyfi yemek, açlığı bastırmak gibi görürler. Bu da birtakım sağlık sorunlarına yol açar. İşte obezite bunlardan biridir.

Alınan enerjinin verilen enerjiden fazla olması vücut ağırlığının artmasına sebep olur. Vücudun yağlı kütlesinin yağsız kütlesine oranı artar ve vücut ağırlığı kişinin boy uzunluğuna göre istenilenden fazla olur. Dünya Sağlık Örgütünün(WHO), Beden Kütle İndeksi (BKİ) skalası kullanılarak kişinin boya göre vücut ağırlığının değerlendirmesi yapılır.

Sınıflandırma BKİ(kg/m2)
Zayıflık<18,5
Normal18,5-24,99
Hafif şişman25-29,99
Obez >30
*Tabloya bakıldığında BKİ (kg/m2 = vücut ağırlığı/boy uzunluğunun metre cinsinden karesi) 30 ve üzerindeyse bireyin obez olduğu anlaşılır.
Günümüzde vücut ağırlığı sadece BKİ’ye bakarak değerlendirilmez. Son yıllarda bilim insanları vücut ağırlığını vücuttaki yağın dağılımına göre sınıflamıştır. Sebebi ise yağ dağılımının hastalık riskleri hakkında bizlere bilgi vermesidir. İki tip yağ dağılımı vardır.

Elma tipi(erkek tipi) şişmanlık: Bu tipte vücut yağı daha çok bel, göğüs ve üst karın bölgelerinde toplanır.

Armut tipi(kadın tipi) şişmanlık: Bu tipte vücut yağı daha çok kalça, bacak bölgelerinde toplanır.

Dünya Sağlık Örgütüne göre bel/kalça oranı erkeklerde 1.0 den, kadınlarda 0,85 ten fazla ise elma tipi(erkek tipi) obezite olarak kabul edilir. Ayrıca bel çevresi ölçümü de tek başına bir gösterge olarak kullanılır. Kadınlarda bel çevresi 80’in, erkeklerde bel çevresi 94’ün üzerindeyse bireyin hastalık riski taşıdığı düşünülür. Vücut yağının karın bölgesinde toplanması insülin direncine sebep olur. İnsülin direnci obeziteye, obezite de hipertansiyon, tip 2 diyabet, koroner arter hastalıkları gibi sağlık problemlerine neden olur.

Obezitenin Sebepleri Nelerdir?​

Sebepleri halen araştırılan bir konu olmakla birlikte en yaygın sebepleri: Aşırı ve kontrolsüz yeme, sedanter(hareketsiz) yaşamdır. Bunların yanı sıra psikolojik, fizyolojik, genetik, nörolojik birçok faktör sebepleri arasında yer alır. En çok da çevresel faktörler etkili olur.

Obezitenin oluşumunda temel risk faktörleri:
  • Aşırı ve dengesiz beslenme
  • Eğitim düzeyi
  • Gelir durumu
  • Metabolik etmenler
  • Hormonlar
  • Genetik yatkınlıklar
  • İlaçlar
  • Sigara-alkol

Diyet Tedavisi Nasıldır?​

Doktor- diyetisyen işbirliğiyle bireyin beslenme tedavisine başlanır. Diyet tedavisindeki amaç, kaybedilen vücut ağırlığının kalıcı olmasını sağlamaktır. Bu sebeple yavaş kilo vermek ve beslenme programını yaşam biçimi haline getirmek gerekir.

Diyetle BKİ düzeyi normal sınırlara getirilmeye çalışılır. Birey, diyetisyenin verdiği besin ölçülerine göre öğün atlamadan yeterli ve dengeli beslenerek normal BKİ sınırlarına getirilir. Birey normal kilosuna düştüğü andan itibaren bireyin vücut ağırlığı korunmaya çalışılır.

Sonuç​

Sonuç olarak, obezite çağımızın en büyük problemlerinden olup ilerde etkisini daha çok gösterecek bir hastalıktır. Obezitenin tek yönlü tedavisi olmamakla birlikte multidisipliner bir yaklaşım sergilenir. Bu sebeple eğer sizler de beslenmenize dikkat etmek veya kilo vermek istiyorsanız bir diyetisyene başvurun.
  • Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)
Tüp mide ameliyatı, bir obezite cerrahisi çeşididir. Tüp mide ameliyatı (Sleeve gastrektomi) genellikle laparoskopik yöntemle ya da toplumda yaygın bilinen adıyla kapalı ameliyat olarak yapılır.

Tüp mide ameliyatı ile mide boyutunun küçültülmesi, tüketilebilecek besin miktarını sınırlandırır. Buna ek olarak mide boyutunun azalması ile kilo kaybetmeye yardımcı olan hormonal değişimler de meydana gelir. Bu değişimler hastanın cerrahi sonrası ideal kiloya düşmesine veya ideal kiloda kalmasına katkıda bulunur.

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Neden Yapılır?

Tüp mide (sleeve gastrektomi) estetik görünüm için değil sağlık sorunları riski için yapılır.

Obezite tedavi edilmediğinde aşağıdaki belirtilen sağlık sorunlarına neden olur;

• Kalp hastalıkları

• Yüksek tansiyon

• Yüksek kolesterol

• Obstrüktif uyku apnesi

• Tip 2 diyabet

• İnme

• Kanser

• İnfertilite (Kısırlık)

• Mide Bypassı (Roux-en-y gastric bypass)
Midenin yemek borusundan hemen sonraki çok küçük bir kısmı geride kalacak şekilde büyük bir kısmının bypass edilmesi şeklinde gerçekleştirilen operasyondur. Bu uygulamada mide kısmına tekniğe uygun şekilde ince bağırsak getirilerek dikilir. Dolayısıyla hem mide hacmi küçülür hem de bağırsakların bir bölümü devre dışı bırakılmış olur. Sonuçta hem tüketilen yiyeceklerin miktarı az olur hem de emilimi etkilenmiş olur. Bu yöntemle özellikle insülin bağımlısı diyabetiklerin kan şekeri kontrolü de daha etkili bir şekilde düzenlenir.

Obezite Ameliyatı Hangi Hastalara Uygulanır?​

MORBİD OBEZİTEDE TEDAVİ YAKLAŞIMI NASILDIR?

Aşırı ve hastalık derecesinde şişmanlığın (morbid obezite) görülme sıklığı değişen yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak son yıllarda önemli ölçüde artmıştır.

Morbid obezite hastalarında cerrahi operasyonlar, multidisipliner yaklaşımla gerçekleştirilmesi gereken girişimlerdir. Hastaların endokrinoloji uzmanı, diyetisyen ve gerektiğinde psikolog tarafından da değerlendirilmesi gerekir. Özellikle ameliyat öncesi hastaların hormonal bir sorunlarının olup olmadığı ve ameliyata uygunlukları endokrinolog tarafından mutlaka değerlendirilmelidir.

Obezite Ameliyat Fiyatları 2022​

Yeme alışkanlıkların değişmesi ile birlikte görülme sıklığı hızla artan aşırı ve hastalık derecesinde şişmanlığın (morbid obezite) tedavisi hastanelerimizle başarı ile uygulanmaktadır. Siz de alanında deneyimli hekimler ve uzman kadromuzun eşliğinde, size en uygun tedaviyi seçip kalıcı olarak obezite tedavinizi olmak için kliniklerimize başvurabilirsiniz.

Ameliyatsız Mide Küçültme: Mide Balonu​

Ameliyatsız mide küçültme yöntemleri herhangi bir kesi ve dikiş olmadan midenin hacmini küçülterek hastaların kısa sürede kilo vermesine yardımcı olmayı hedefleyen yöntemlerdir. Yutulabilir mide balonu gibi yöntemler obezite hastalarında tercih edilen ameliyatsız mide küçültme yöntemlerindendir. Hastanelerimizde mide balonu gibi ameliyatsız mide küçültme yöntemleri, alanında uzman ve deneyimli hekimler tarafından başarıyla uygulanmaktadır. Siz de kilo vermek istiyorsanız obezite kliniklerimize başvurarak işleme uygunluğunuz açısından muayeneden geçebilir, bilgi ve randevu alabilirsiniz.

MİDE BALONU​

Obezite hastalarında diyet ve egzersizle sonuç alınamayan veya sağlık açısından hastanın kısa sürede kilo vermesinin gerekli olduğu durumlarda cerrahi ve cerrahi dışı tedavi seçeneklerinden faydalanılır. Mide balonu da ameliyatsız mide küçültme yöntemlerinden bir tanesidir. Mide balonu hem kısa sürede kilo vermeye yardımcı olması hem de ameliyatsız uygulanması nedeniyle son yıllarda hastalar ve uzmanlar tarafından yaygın olarak tercih edilen bir obezite tedavisi yöntemidir.

1. Endoskopik Mide Balonu

Endoskopik mide balonu işlemi sırasında hastayı daha rahat hissettirmek için hastaya sedasyon uygulanır. İşlem endoskopi tekniği ile gerçekleştirildiği için işlemden önce belirli bir süre hastanın bir şey yemesi ve içmesi önerilmez. İşlem öncesinde yapılması gerekenler, işlemden önce hastaya anlatılır. Balonu yerleştirme aşamasında ucunda kamera olan ince ve esnek bir endoskop yardımıyla mideye girilir ve balon mideye yerleştirilir. Sonrasında balon tuzlu su veya vücuda tamamen uyumlu ve sağlık otoriteleri tarafından onaylanmış mavi bir boya ile şişirilir. Şişirilen balon yaklaşık olarak midenin yarısından fazlasını kaplar. Herkesin mide yapısı ve anatomisi birbiri ile aynı olmadığından balonun ne kadar şişirileceğine işlem sırasında karar verilir. Endoskopik mide balonu uygulaması yaklaşık olarak yarım saat ile 1 saat içerisinde tamamlanır.

2. Yutulabilir Mide Balonu

Endoskopik mide balonu ile obezite tedavisi, uzun yıllardan bu yana başarı ile uygulanan geleneksel tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Ancak hem işlem sırasında hastaya sedasyon uygulanması hem de işlemin endoskop yardımıyla gerçekleştirilmesi günümüzde geleneksel yöntemlerin yerine yutulabilir mide balonu yani elipse mide balonu uygulamaları da ön plana çıkmaktadır. Yutulabilir mide balonu uygulanan hasta, ince bir telin ucundaki henüz şişirilmemiş vaziyette olan kapsül şeklindeki balonu bol miktarda su yardımıyla yutar. Balonu yutmakta zorluk çeken hastalar için doktor ince bir stilet yardımıyla hastanın balonu yutmasına yardımcı olabilir. Balon mideye ulaştıktan sonra doktor röntgen gibi görüntüleme yöntemleri yardımıyla balonun midede doğru yere ulaşıp ulaşmadığından emin olur. Balonun ucunda bulunan, ince bir tele benzeyen aparat balonun şişirilmesini sağlar. Balonun doğru yerde konumlandığından emin olan doktor balonun ucundaki aparat yardımıyla balonu şişirmeye başlar. Balon potasyum sorbat içeren yaklaşık olarak 500 mL su ile şişirilir ve gerektiği kadar şişirildikten sonra son konumu tekrar kontrol edilir. Yapılan kontrollerin ardından balonun ucundaki aparat uzman doktor tarafından dikkatli bir biçimde çıkarılır. Yutulabilir mide balonu uygulaması yaklaşık olarak 20 dakika sürer. İşlem sırasında herhangi bir anestezi uygulaması yapılmadığından hasta kısa sürede günlük hayatına geri dönebilir. Yutulabilir mide balonunun üzerinde sızdırmaz ve eriyebilir özellikte bir valf bulunur. Yaklaşık olarak 4 ay sonra balondaki bu valf erir, içerisindeki sıvı boşalır ve küçülen balon boşaltım sistemi yardımıyla bağırsaklardan atılır. Yerleştirme ve çıkarma aşamalarında anestezi ve endoskopi gerektirmemesi nedeniyle yutulabilir mide balonu diyet ve egzersizle kilo veremeyen hastaların sıklıkla tercih ettiği yöntemlerden birisidir.

Seçkin Üye
Ödüller
8
7 HİZMET YILI
ben nasıl kilo alacağım lan ben kilo almak istiyorum kilo almal daha zor valla karışım fealn varsa yazn