Okulda üst araması yapmak yasal mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Onaylı Üye
Ödüller
1
6 HİZMET YILI
Arkadaşlar öncelikle selamlar,

Ben lise son sınıf öğrencisiyim. Okulda sürekli olarak üst araması yapılıyor bu yasal mı? Üstümü, çantamı arayan öğretmen veyahut görevlendirilmiş öğrenciye arama izni vermek istemesem suçlu olur muyum? Kişisel eşyalarımın karıştırılması hoşuma gitmiyor ve rahatsız oluyorum.

2. Okulumuzda öğretmenler tarafından cinsiyetçilik yapıyor. Kızlar erkeklerin içinde yüksek sesle gülemez, kızlar erkeklere 70 santimden fazla yaklaşamaz gibisinden bu yasal mı? İmamhatip öğrencisi değilim anadolu lisesined okuyorum. Sorularıma net cevaplar verirseniz müteşekkir olurum. Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.

Moderatörün son düzenlenenleri:
Seçkin Üye
Ödüller
8
8 HİZMET YILI
1. Sorunu bilmiyorum fakat 2.sorunu kesinlikle ailene anlatmalısın gerekirse velilerin okula gitmesi gerekir diye düşünüyorum çünki imamhatip bile olsa erkeklerin kızlara yaklaşmamasının mantıklı bi sebebi olamaz

420 REPLY
Süper Üye
Ödüller
8
Sosyal
8 HİZMET YILI
her gün aramaları saçma bence haftada bir yapılsa ideal

Who you gonna call
Emektar Üye
Ödüller
13
5 HİZMET YILI
Bağlantıları görmek için lütfen Giriş Yap
Öğrencilerin uyacakları kurallar ve beklenen davranışlar” başlıklı 5. maddesinde öğrencilerden hangi davranış ve alışkanlıkların istendiği yazılıdır. Bu maddenin (f) bendinde “Sağlığa zararlı ve bağımlılık yapan maddeleri kullanmamaları, bu tür maddelerin kullanıldığı yerlerde bulunmamaları istenir.” (ö) bendinde, “Zararlı, bölücü, yıkıcı, siyasi ve ideolojik amaçlı faaliyetlere katılmamaları, bunlarla ilgili amblem, afiş, rozet, yayın ve benzerlerini taşımamaları ve bulundurmamaları istenir.” şeklinde düzenleme mevcuttur.

Yukarıda belirtilen mevzuatta, okul idarelerince öğrencilere yönelik olarak yapılacak arama ve kontrollere ilişkin ayrı bir düzenleme bulunmadığı, ancak genel düzenlemelerin yapıldığı, okul yöneticilerinin mevzuatta belirtilen amaçlar ve usuller doğrultusunda kastı aşmayacak şekilde uygulama yapmalarının yasal olarak düzenlendiği görülmektedir.

Okullarda okul müdürünün görevlendirmesiyle yöneticilerin ve öğretmenlerin, öğrencilerin -cinsiyetleri dikkate alınmak suretiyle- gerektiğinde üst ve çantalarını okulda güvenli bir öğretim ortamı sağlamak amacıyla arayabileceği, okula getirilmesi yasaklanmış malzeme bulunduğunda geçici olarak el koyabileceği, bu arama ve el koymanın 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda belirtilen arama ve el koyma sayılamayacağı değerlendirilmektedir.

Anlayacağınız üzere yasal bir durum. Konu killit*

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...