Pawn Kodlama. (( San Andreas Multiplayer, CS 1.6 ))

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üye
Ödüller
4
8 HİZMET YILI
Merhaba değerli Memory Hackers üyeleri biliyorsunuz ki forumda pawn ile ilgili birşey yok, sizce bunun hakkında konu açılsa nasıl olurdu?

(( anlatım bana ait değildir ama faydalı olabileceğini düşündüm ))

Bu anlatımda sadece pawn değil, diğer programlama dillerinin mantığını kapsayan detaylı bir anlatım olacak.Bu anlatımı anlamanız için elimden geldiğince yalın bir dil kullanmaya çalışıcam. Eğer mantığı kaparsanız, diğer dillere çok rahat uyum sağlayabilirsiniz.

Öncelikle pawn nedir, ne değildir ona bir göz atalım.

Pawn

Pawn aslında bir programlama dili değildir. Türkçe karşılığı eklenti anlamına gelen bir scripting dildir. Platform'dan bağımsız çalışabilir, microcontroller gibi devrelerin logic (mantık) programlamalarında kullanılabilir. Derlediğiniz tüm kodlar P-Code (bytecode) olarak derlenir. Ayrıca amx32.dll ile beraber C#, C, C++ vb. programlarınıza entegre ederek, programlarınızın dışarıdan 3. şahıslar tarafından yapılan scriptler ile genişletebilirsiniz (Örn: C# ile yapmış olduğunuz bir editör var ve pawn desteği eklediniz ve yayımladınız. Dışarıdan herhangi biri pawn ile editörünüz için plug-in yazabilir ve entegre ederbilir)

1: Syntax

Pawn syntax yapısı C diline benzer bir yapıya sahiptir. Bazı tanımlamalar haricin'de syntax yapısını C dilinden almaktadır.

2: Değişkenler & Veri Yapıları

Gelelim en civcivli bölüme. Bir kısır benim için ne ise, tüm programlama/scripting dilleri içinde değişkenler odur. Değişkenler olmadan, hiçbir programın işlevi olmaz. İşte bu yüzden değişkenleri bilmeniz ve hakim olmanız gerekmektedir.

Pawn dilinde bir değişken tanımlamak için new anahtar kelimesini kullanırız ve değişkenimize isim tanımlarız. Verdiğimiz değişken isimlerinin özel karakter veya rakamlarla başlamadığına çok dikkat edin. Çünkü hiç bir zaman değişken isimleri özel karakter veya rakamlarla başlamaz.

Pawn dilinde 4 farklı veri yapısı bulunur. Bunlar;

• String
  • Integer
  • Float
  • Boolean

Bu veri türleri, bellekte tutmak istediğiniz verilerin türüdür. Değişkende sayısal bir verimi veya metinsel bir verimi tutmak istediğinizde kullanılır. Detaylı açıklayacak olursak

String

Metinsel/karaktersel verileri tutmanızı sağlar ve bellekte saklanır.

Integer

Sadece tam sayılar'dan oluşan sayısal verileri saklamanızı sağlar

Float

Ondalık sayısal verilerin saklanmasında kullanılır

Boolean

Pawn San Andreas Multiplayer plug-in kodlama dilidir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...