Python ile programlama #1 - Değişkenler Operatörler ve Yorum Satırları

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Banlı Üye
5 HİZMET YILI
Dostlar herkese iyi günler bildiğiniz üzere python eğitim serisine başlamıştık dün paylaştığımız konu ise python ve PyCharm kurulumu ile ilgili bilgilendirici bir konuydu .
Bu gün ilk derse başlıyoruz.
Bilgisayarın en büyük gücü binlerce işlemi çok kısa süreler içinde yapabilmesidir. Doslat bu gücü kontrol etmek için bilgisayara EMİR vermeliyiz işte bu emiri sağlamaya progarmlama deniyor .
Kod yazarken ve programlama yaparken bilgisayarın çok aptal bir kişi olduğunu düşünmenizi tavsiye ederim. :) yaptırmak istediğiniz görev ve eğlemleri bilgisayara sıralaması ve eşleştirmesi düzgün bir şekilde olması lazm.
1- DEĞİŞKENLER : Neden değişken hafıza değil ve ya bellek değil cevabnı çok basit çünkü prıograma yazdığınız herhangi bir değer değişebilir . :)

* Python ile değişken belirlemek çok kolay bir işlemdir önerdeğin (X) değişkeni olsun ama kod satırına x yazarsanız programın anlamıdığını harifn altını çizdiğini göreceksiniz.
Peki nasıl mı atanır değişken // değişkenimizx x ve bu değişkene bir değer atamak istiyoruz x=3 //Bu işlem x 3 e eşit anlamına gelmiyor burdaki eşittir atama için kullanılıyor yani X in değeri 3 tür şeklinde belirleme yapıyor.
Artık bu değişkeni istediğim gibi programda kullanabiliyorum.
Bi de bu değişkenlerin print fonkisyonu var ( print sahip olduğuı fonksiyon ve ya görevi konsol ekranına yazdırmak ile görevlidir)
Python:
x=3 
print(MemoryHackers)
x=5
Kod:
Evet dostlar ilk satırda x değişkenimizin değeri 3 iken 3. satırda x değiişkeni 5 ile değiştiğini görüyoruz çalıştırdığımız zaman ise başlangıçta x in 3 değerine sahip olduğunu ve 5 ile değiştirildiğini konsolda gösteriyor.
Peki ilk ders olarak herhangi bir dairenin alanını hesaplayan bir program yapalım.
Öncelikle PI değerini hafızamazıda tutalım.
Python:
PI = 3.14
Şimdi bir yarıçap belirleyelim. 10 olsun // y = 10 şeklinde yazalım.
Ben şimdi yarıçapı 10 olan dairenin alanını hesaplatmak istiyorum.
Şimdi ise işin İçine OPERATORLER giriyor.
Aynı matematik de olduğu gibi Toplama Çıkarma Bölme vb. operatörler karşımıza Geliyor .
Öncelikle konsola yazdırmak için print diyoruz
Python:
PI = 3.14
y = 10

print(PI * y * y)

kodu çalıştırdığınız üzere dairenin yarı çaıpını 314 olarak ekranımıza yazdırdı
kl6IMA.png

Y değişkeninin değerini 10 değilde 6 ile değiştirirsek çıkan sonuç da değişecektir sonuçta y nin atanan değeri 6 oluyor yaptığımız işlem hala print(PI * y * y) çıkan sounçta //113.03999999999999 olarak değişecektir..
Konuyu toparlıyalım dostlar değişkenleri isim ile tanımlıyoruz değişkenleri ayrı bir şekilde atıyamazsınız dostlar örneğin (Memory Hackers = 5) olarak değer atıyamazsınız değişken isminde boşluk olmaması lazım.
ama _ kullanabilrsiniz aradaki yere ancak boşluk karakteri kullanamazsınız. // Değişkenler sayılar ile başlıyamaZ//

OPERATÖRLER: Aynı matematikdei operatörler pythonda da geçleri bunlar tanılı bir şekilde geliyor
print(5+5) cevabı 10 bulacaktır
print(5*5) cevabı 25 bulacaktır
4 Temel öperatör
(+ toplama - çıkarma * çarpma / bölme )
YORUM SATIRLARI: programımızda komut satırına ne yapacağımızı hatırlatmak için kullanırız.
## MemoryHackers forum kuralları yazdığımız satır programa hiçbir etkisi olmıyacaktır sadece ne yapacağımızı kaydetmek ve ya yazdığımız kodun ne işine yaradığını bellirtmek için kullanabiliriz.
Python:
print(10*5) #Çarpma işlemi
bu yorum satırları yer bellek kaplamamaktır ve program çalıştığı an yok olmaktadır.
Örnek:
Python:
a = 5  #Dikdörtgenin uzun kenarı
b = 4 #Dikdörtgenin Kısa Kenarı
print(a * b)
sonucu 20 bulacaktır.
Yorum Satırlarıda sadece kişiyi bilgiendirecek ufak notlar belirlemektedir başka bir işlevi yoktur

波マリファナ
Ultra Üye
Ödüller
10
8 HİZMET YILI
hocam süpersiniz bilişim öğrencileri için pyde nasıl hesap makinesi yapılır konusu gibi bir şey bu herhalde değil mi?

Süper Üye
Ödüller
11
9 HİZMET YILI
teşekkürler yararlı konu

Süper Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Eline sağlık güzel konu olmuş

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
Banlı Üye
5 HİZMET YILI
hocam süpersiniz bilişim öğrencileri için pyde nasıl hesap makinesi yapılır konusu gibi bir şey bu herhalde değil mi?
Yok dostum bu konuda Değişkenler Operatörler ve Yorum Satırlanının tanımını yaptık ve bir kaç tane ufak örnek verdik.

Web işleri falan filan
Uzman Üye
Ödüller
7
9 HİZMET YILI
Yararlı paylaşım teşekkürler <3

Onaylı Üye
Ödüller
2
4 HİZMET YILI
C programlama dilini öğrenmeye calısıyorum bunu kavradıktan sonra kafamda python var mantıklı bir karar olur mu ilerisi için daha cok siber güvenlik düşnüüyorum

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
Banlı Üye
5 HİZMET YILI
C programlama dilini öğrenmeye calısıyorum bunu kavradıktan sonra kafamda python var mantıklı bir karar olur mu ilerisi için daha cok siber güvenlik düşnüüyorum
C programlama dilini önermiyorum dostum onun yerine ilk öğreneceğin dil ise c# python html JavaScript gibi dillerle başlamanı öneririm

Are you sure
Süper Üye
Ödüller
9
8 HİZMET YILI
yararlı konu olmuşşş eline sağlık

tr1p
Süper Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
Elinize saglik temel olarak iyi gorunuyor umarim devam ettirirsiniz :)

SİYAH KADAR DERTLİYİM
Süper Üye
Ödüller
10
10 HİZMET YILI
hocam python ile daha ileri düzeyde gelişmek için önerebileceğiniz bir kaynak var mı

Onaylı Üye
Ödüller
4
4 HİZMET YILI
Bı ben anlamıyorum şunlardan

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
Banlı Üye
5 HİZMET YILI
Son düzenleme:
SİYAH KADAR DERTLİYİM
Süper Üye
Ödüller
10
10 HİZMET YILI
udemy den satın alıp dersleri indirip iade ederseniz paranız size geri yatacaktır.

• Konuyu başlatan
  • Yasaklandı
Banlı Üye
5 HİZMET YILI
udemy den satın alıp dersleri indirip iade ederseniz paranız size geri yatacaktır.
dostum o biraz hak yemek gibi oluyor sonuçta eğitimi veren kişi verdiği emek karşılığında aldığı ufak bir ücreti böyle oyunlarla çarpmaya çalışmayalım :)

SxNy
Süper Üye
Ödüller
9
9 HİZMET YILI
Bi önceki konudada dedim detaylı bir kisa video cekilebilir eğer talep varsa devam edilebilir tabiki sen bilirsin

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...