Python ile programlama #1 - Değişkenler Operatörler ve Yorum Satırları

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Seçkin Üye
Ödüller
10
10 HİZMET YILI
güzel seri eline sağlık.

Demi Lovato
Onaylı Üye
Ödüller
4
8 HİZMET YILI
tam birşeyleri artık kendim yapayım derken karşıma çıktı

Donator
Ödüller
9
7 HİZMET YILI
Çok daha güzel bir şekilde anlatılabilirdi ama yine de emeğe saygı gayet güzel

d3 Σ x2
Süper Üye
Ödüller
10
9 HİZMET YILI
Bu üye niye banlandı acaba

Onaylı Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI
Dostlar herkese iyi günler bildiğiniz üzere python eğitim serisine başlamıştık dün paylaştığımız konu ise python ve PyCharm kurulumu ile ilgili bilgilendirici bir konuydu .
Bu gün ilk derse başlıyoruz.
Bilgisayarın en büyük gücü binlerce işlemi çok kısa süreler içinde yapabilmesidir. Doslat bu gücü kontrol etmek için bilgisayara EMİR vermeliyiz işte bu emiri sağlamaya progarmlama deniyor .
Kod yazarken ve programlama yaparken bilgisayarın çok aptal bir kişi olduğunu düşünmenizi tavsiye ederim. :) yaptırmak istediğiniz görev ve eğlemleri bilgisayara sıralaması ve eşleştirmesi düzgün bir şekilde olması lazm.
1- DEĞİŞKENLER : Neden değişken hafıza değil ve ya bellek değil cevabnı çok basit çünkü prıograma yazdığınız herhangi bir değer değişebilir . :)

* Python ile değişken belirlemek çok kolay bir işlemdir önerdeğin (X) değişkeni olsun ama kod satırına x yazarsanız programın anlamıdığını harifn altını çizdiğini göreceksiniz.
Peki nasıl mı atanır değişken // değişkenimizx x ve bu değişkene bir değer atamak istiyoruz x=3 //Bu işlem x 3 e eşit anlamına gelmiyor burdaki eşittir atama için kullanılıyor yani X in değeri 3 tür şeklinde belirleme yapıyor.
Artık bu değişkeni istediğim gibi programda kullanabiliyorum.
Bi de bu değişkenlerin print fonkisyonu var ( print sahip olduğuı fonksiyon ve ya görevi konsol ekranına yazdırmak ile görevlidir)
Python:
x=3
print(MemoryHackers)
x=5
Kod:
Evet dostlar ilk satırda x değişkenimizin değeri 3 iken 3. satırda x değiişkeni 5 ile değiştiğini görüyoruz çalıştırdığımız zaman ise başlangıçta x in 3 değerine sahip olduğunu ve 5 ile değiştirildiğini konsolda gösteriyor.
Peki ilk ders olarak herhangi bir dairenin alanını hesaplayan bir program yapalım.
Öncelikle PI değerini hafızamazıda tutalım.
Python:
PI = 3.14
Şimdi bir yarıçap belirleyelim. 10 olsun // y = 10 şeklinde yazalım.
Ben şimdi yarıçapı 10 olan dairenin alanını hesaplatmak istiyorum.
Şimdi ise işin İçine OPERATORLER giriyor.
Aynı matematik de olduğu gibi Toplama Çıkarma Bölme vb. operatörler karşımıza Geliyor .
Öncelikle konsola yazdırmak için print diyoruz
Python:
PI = 3.14
y = 10

print(PI * y * y)

kodu çalıştırdığınız üzere dairenin yarı çaıpını 314 olarak ekranımıza yazdırdı
kl6IMA.png

Y değişkeninin değerini 10 değilde 6 ile değiştirirsek çıkan sonuç da değişecektir sonuçta y nin atanan değeri 6 oluyor yaptığımız işlem hala print(PI * y * y) çıkan sounçta //113.03999999999999 olarak değişecektir..
Konuyu toparlıyalım dostlar değişkenleri isim ile tanımlıyoruz değişkenleri ayrı bir şekilde atıyamazsınız dostlar örneğin (Memory Hackers = 5) olarak değer atıyamazsınız değişken isminde boşluk olmaması lazım.
ama _ kullanabilrsiniz aradaki yere ancak boşluk karakteri kullanamazsınız. // Değişkenler sayılar ile başlıyamaZ//

OPERATÖRLER: Aynı matematikdei operatörler pythonda da geçleri bunlar tanılı bir şekilde geliyor
print(5+5) cevabı 10 bulacaktır
print(5*5) cevabı 25 bulacaktır
4 Temel öperatör
(+ toplama - çıkarma * çarpma / bölme )
YORUM SATIRLARI: programımızda komut satırına ne yapacağımızı hatırlatmak için kullanırız.
## MemoryHackers forum kuralları yazdığımız satır programa hiçbir etkisi olmıyacaktır sadece ne yapacağımızı kaydetmek ve ya yazdığımız kodun ne işine yaradığını bellirtmek için kullanabiliriz.
Python:
print(10*5) #Çarpma işlemi
bu yorum satırları yer bellek kaplamamaktır ve program çalıştığı an yok olmaktadır.
Örnek:
Python:
a = 5  #Dikdörtgenin uzun kenarı
b = 4 #Dikdörtgenin Kısa Kenarı
print(a * b)
sonucu 20 bulacaktır.
Yorum Satırlarıda sadece kişiyi bilgiendirecek ufak notlar belirlemektedir başka bir işlevi yoktur
Yararlı bilgi yazılım okuyorum iş görür

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...