(Rehber) Yurt dışında nasıl çalışılır?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Onaylı Üye
Ödüller
6
8 HİZMET YILI
Merhaba.

Yaklaşık 1 yıldır Almanya'ya kalıcı olarak çalışmak için uğraş veriyorum. 19.08.2022 itibarıyla bu uğraşım vize başvurusu yaparak son buldu. Size bu adımlardan bahsedeceğim ve bilgisi olmayan arkadaşlara yardımcı olmak için buradayım.
Ben elektrik teknisyeni olarak Almanya'da çalışmak istiyordum ve bu yola baş koydum.

Öncelikle yapmanız gereken ilk şey ıhk Fosa'ya mail atıp denklik başvurusu yapmak (teknik mesleklere bu birim bakıyor). Denklik başvurusu nedir?
Denklik başvurusu sizin Almanya'da çalışabileceğinize dair belgedir bu belge olmadan Almanya'da çalışmak ve iş bulmak %10 ihtimal ben buldum diyen kişiler ya çok şanslı ya yalancıdır.
Denkliğimiz geldi diyelim denklik tam ve kısmı denklik olarak 2ye ayrılıyor. Tam denklik varsa iş bulma şansınız %85 kısmı denklikte ise %70. kısmı denklikte iş bulduktan sonra 15 ay mesleğiniz hakkında çalışıp tekrar bu kuruma denklik başvurusu yapıp tam denkliğe çeviriyorsunuz.

Denklik tamam sıra dil sertifikası. Bazı şartlarda dil sertifikası gerekmiyor bu şartları birazdan yazacağım. Ama benim tavsiyem sadece sınav odaklı çalıştıran kurumlar var bu kurumlara gidip A2 sertifikası almanız iş bulma olasılığınızı daha çok arttırır. Seviye ne kadar artarsa iş şansınız o kadar artar.

Dil sertifikası tamam.
Denklik tamam.
Sıra iş bulmakta iş bulduktan sonra maalesef Avrupa vatandaşı olmadığımız için Almanya Avrupa vatandaşı olmayan ülke vatandaşlarını alan işverenlerden ön onay belgesi istiyor.

Ön onay belgesi nedir?

İşveren sizin için yabancılar dairesine başvuru yapıp sizin adınıza bu belgeyi çıkartması gerek bu belgenin adı zav belgesi. Ve yaklaşık bu belgenin çıkması 3 ayı buluyor. Önce iş veren size iş sözleşmesi yolluyor bunu 2 taraf imzaladıktan sonra işveren bu belgeyi Almanya'daki kuruma yolluyor. Daha sonra kurumdan iş ilişkisi beyan formu alınıyor bu belge ön onay belgesi başvuru formu belgesi gibi bir şey. Ve ön onay belgesinin çıkmasına yaklaşık 2-3 hafta gibi süre kalmış oluyor.

Ön onay belgesi alan bir çalışan elçilikte hiçbir sorun yaşamadan vizesini alır. Ondan kesinlikle dil sertifikası istenmez. Dil sertifikası sizin daha kolay iş bulmanızı sağlar elçilikten geçmeniz demek değildir.

Elçilik hangi belgeleri ister?

Ihk fosa denklik.
İş sözleşmesi.
Ön onay belgesi (zav)
SGK dökümü.
Diploma.
Mesleki belgeler.
Pasaport.
Kimlik

Ve bu belgelerin fotokopileri.

Bu belgelerin hepsini veren bir çalışan vizesini sorunsuz halleder ve Almanya yolunu tutar.
İyi forumlar
Aklınıza takılan her soruya bildiğim takdirde cevap vereceğim...

Moderatörün son düzenlenenleri:
🌟🌟🌟🌟🌟
Donator
Ödüller
11
Sosyal
8 HİZMET YILI
Hocam total maliyetiniz ne kadar ? Dil kursuna ne kadar ücret ödediniz ve oraya gitmeden bir işveren bulmak nasıl bu kadar kolay olucak ?

Denklik belgesini neye göre çıkartıyorlar fiziksel olarak mı yoksa mezun olduğun bölüm hakkında bir kaç sınava mı sokuyorlar. Hocam birde lise mezunu olan biri içinde durumlar aynı mı ? Üniversite okumanın bir avantajı oluyor mu ?

Onaylı Üye
Ödüller
2
3 HİZMET YILI
Mal varligin olmadan evlilik olmadan yada yüksek lisans egitimin olmadan olmuyor knk benim yaşadığım yerde herkes evlenip gidiyor çokta memnunlar hayatında benimde isteğim ama evliliği oraya gitmek için kullanmak istemiyorum

Onaylı Üye
Ödüller
3
7 HİZMET YILI
bu aralar aklımda bu tarz bir düşünce vardı böyle tane tane yazmanız çok güzel olmuş teşekkürler

Uzman Üye
Ödüller
3
4 HİZMET YILI
Çok gerekli bi form koyulmuş keşke hep sizin gibiler olsa :)

Ultra Üye
Ödüller
7
5 HİZMET YILI
bu konu için teşekkürler 20-21 yaşıma bastığım zaman önceliğim bunlarla uğraşmak.

Onaylı Üye
Ödüller
6
8 HİZMET YILI
Hocam total maliyetiniz ne kadar ? Dil kursuna ne kadar ücret ödediniz ve oraya gitmeden bir işveren bulmak nasıl bu kadar kolay olucak ?
Denklik belgesini neye göre çıkartıyorlar fiziksel olarak mı yoksa mezun olduğun bölüm hakkında bir kaç sınava mı sokuyorlar. Hocam birde lise mezunu olan biri içinde durumlar aynı mı ? Üniversite okumanın bir avantajı oluyor mu ?
1) Total Maliyetimiz 20.000 TL
2) Dile YouTube'dan Almanca Kolay kanalından çalıştım. Benim tavsiyem sadece sınava hazırlayan kurslar var.Bu kurslar size Almanca öğretmiyor ama sınavda çıkacak her soruyu ezberletiyor bir nevi bilinçaltı yöntemi gibi.
3) İnanın teknik meslekler durumundan Almanya'da çok büyük açık var iş bulma sitelerini kullanabilirsiniz örnk: linkedin almanya sayfası (inşaat,elektrik,makine,bilgisayar,mekatronik,sıhhi tesisat,kuaför,aşçı vb.)
4) Denklik Belgesi ücreti 600€ Bu belgeyi alman için sizi sınava sokmuyorlar. Bu belgeyi alman için sizden Türkiyede o mesleği yaptığına dair kanıtlar isteniyor (SGK Dökümü, Çalışma Belgesi, Lise Diploması,Transkript, Mesleki kurs belgeleri)
5) Lise ile üniversiteyi ayıran bölümler 4 yıllık bölümler liseden makine bölümü mezunu birisi ile 2 yıllık makine bölümü mezunu birisi almanya'da eşit görülüyor. Ama makine mühendisi çok farklı alana giriyor.

Mal varligin olmadan evlilik olmadan yada yüksek lisans egitimin olmadan olmuyor knk benim yaşadığım yerde herkes evlenip gidiyor çokta memnunlar hayatında benimde isteğim ama evliliği oraya gitmek için kullanmak istemiyorum
Dediğin şey biraz yanlış. Lise Elektrik-Elektronik Bölümü mezunuyum ve kısmi denklik aldım. Ve A2 TELC Sertifikam var ben bu şartlarda iş bulduysam emin ol çabalayan herkes bulur.Yeter ki pes etmeyin

bu aralar aklımda bu tarz bir düşünce vardı böyle tane tane yazmanız çok güzel olmuş teşekkürler
Aklına en ufak bir şey takılsa bile eğer o konu hakkında bilgim varsa elimden gelen yardımı vereceğim.İyi forumlar

Onaylı Üye
Ödüller
5
Sosyal
5 HİZMET YILI
kankam peki dili öğrenme süren ne kadar sürdü yani sınavı geçicek kadar almanca için ne kadar zaman harcamalıyız?
1) Total Maliyetimiz 20.000 TL
2) Dile YouTube'dan Almanca Kolay kanalından çalıştım. Benim tavsiyem sadece sınava hazırlayan kurslar var.Bu kurslar size Almanca öğretmiyor ama sınavda çıkacak her soruyu ezberletiyor bir nevi bilinçaltı yöntemi gibi.
3) İnanın teknik meslekler durumundan Almanya'da çok büyük açık var iş bulma sitelerini kullanabilirsiniz örnk: linkedin almanya sayfası (inşaat,elektrik,makine,bilgisayar,mekatronik,sıhhi tesisat,kuaför,aşçı vb.)
4) Denklik Belgesi ücreti 600€ Bu belgeyi alman için sizi sınava sokmuyorlar. Bu belgeyi alman için sizden Türkiyede o mesleği yaptığına dair kanıtlar isteniyor (SGK Dökümü, Çalışma Belgesi, Lise Diploması,Transkript, Mesleki kurs belgeleri)
5) Lise ile üniversiteyi ayıran bölümler 4 yıllık bölümler liseden makine bölümü mezunu birisi ile 2 yıllık makine bölümü mezunu birisi almanya'da eşit görülüyor. Ama makine mühendisi çok farklı alana giriyor.
Dediğin şey biraz yanlış. Lise Elektrik-Elektronik Bölümü mezunuyum ve kısmi denklik aldım. Ve A2 TELC Sertifikam var ben bu şartlarda iş bulduysam emin ol çabalayan herkes bulur.Yeter ki pes etmeyin

Onaylı Üye
Ödüller
6
8 HİZMET YILI
Çok gerekli bi form koyulmuş keşke hep sizin gibiler olsa :)
çok teşekkür ederim görüşünüz için

kankam peki dili öğrenme süren ne kadar sürdü yani sınavı geçicek kadar almanca için ne kadar zaman harcamalıyız?
Ben yaklaşık 3 4 ayda A2 seviyesine geldim ama kesinlikle disiplinli olmak gerek.Bugün çalışmayayım dediğin an o işin sonu gelmiyor.Dil matematik gibi değil 2 3 gün saldığın an adını söylerken bile tereddüt etme aşamasına geliyorsun. Kurs yada Video izlerken ben duolingo uygulamasını kullandım.Bu uygulama kelimeleri ezberletene kadar sürekli önünne bunlarla alakalı cümleler çıkartıyor. Aylık 50 tllik bir ücreti var yıllık paketi daha ucuz tabii ki

Onaylı Üye
Ödüller
5
Sosyal
5 HİZMET YILI
çok teşekkür ederim görüşünüz için
Post automatically merged:

Dili ben youtubedan öğrendim.Ama tavsiyem ve maddi durumunuz varsa sadece Telc,Goethe,ÖSD sınavlarına hazırlayan kurumlar var bu kurumlar sizi sınavı geçirmeye çalıştırıyor.

Ben yaklaşık 3 4 ayda A2 seviyesine geldim ama kesinlikle disiplinli olmak gerek.Bugün çalışmayayım dediğin an o işin sonu gelmiyor.Dil matematik gibi değil 2 3 gün saldığın an adını söylerken bile tereddüt etme aşamasına geliyorsun. Kurs yada Video izlerken ben duolingo uygulamasını kullandım.Bu uygulama kelimeleri ezberletene kadar sürekli önünne bunlarla alakalı cümleler çıkartıyor. Aylık 50 tllik bir ücreti var yıllık paketi daha ucuz tabii ki
aylık ücreti çok cüzi bir miktarda ve bilgilendirdiğin için teşekkürler.

Onaylı Üye
Ödüller
6
8 HİZMET YILI
bu teknik meslekler kısmına aşçılık giriyor mu acaba. bi yerde okumuştum ama emin değilim. illa şef denecek seviyede mi olmak gerek yurt dışı için.

Üye
Ödüller
1
3 HİZMET YILI
Almanyada yazılımla ilgili sektörle ilgili ne söyleyebilirsin. Yazılımcı olarak gelsek iş bulabilir miyiz dil konusunda nasıl bir eğitim gerekiyor.

Onaylı Üye
Ödüller
3
7 HİZMET YILI
Aklına en ufak bir şey takılsa bile eğer o konu hakkında bilgim varsa elimden gelen yardımı vereceğim. İyi forumlar
Öncelikle değerli vaktini ayırıp tek tek cevap verdiğin için çok teşekkür ederim.

Şimdi benim kafamda şöyle bir durum var. Eşimin kuzenleri almanyada yaşıyorlar ve bende senin gibi meslek lisesi mezunu biriyim ve maalesef Türkiye şartlarında iyi bir ücret ve çalışma şartları olmuyor. Kuzenlerin kendine ait bir iş yerleri var üretim robotu işi yapıyorlar fabrikalara bunların yanına gitmek istiyorum hem sektör olarak geleciği çok parlak Türkiyede böyle bir yerde çalışmak çok zor .

Bu durumda benim yapmam gereken yol ne olabilir. Her şeyi göze aldım çünkü..:)

Onaylı Üye
3 HİZMET YILI
hep benim hayalim knk kaşke bende çalışa bilsem orda mis gibi

Onaylı Üye
Ödüller
6
8 HİZMET YILI
bu teknik meslekler kısmına aşçılık giriyor mu acaba. bi yerde okumuştum ama emin değilim. illa şef denecek seviyede mi olmak gerek yurt dışı için.
hayır şeflikle alakası yok liseden yada üniden gastronomi mezunu olduğun an aşçılık yani mutfak kısmına giriyorsun.

Almanyada yazılımla ilgili sektörle ilgili ne söyleyebilirsin. Yazılımcı olarak gelsek iş bulabilir miyiz dil konusunda nasıl bir eğitim gerekiyor.
yazılım mühendisleri için genellikle yazılım dillerine çok önem veriliyor. Ama özellikle ileri derecede almanca yada şirket eğer ingilizce konuşuyorsa ingilizce istiyorlar. Mühendis arkadaşlar için yazılım dilinin yanında normal yabancı dili geliştirmesini öneririm.

Öncelikle değerli vaktini ayırıp tek tek cevap verdiğin için çok teşekkür ederim.

Şimdi benim kafamda şöyle bir durum var. Eşimin kuzenleri almanyada yaşıyorlar ve bende senin gibi meslek lisesi mezunu biriyim ve maalesef Türkiye şartlarında iyi bir ücret ve çalışma şartları olmuyor. Kuzenlerin kendine ait bir iş yerleri var üretim robotu işi yapıyorlar fabrikalara bunların yanına gitmek istiyorum hem sektör olarak geleciği çok parlak Türkiyede böyle bir yerde çalışmak çok zor .

Bu durumda benim yapmam gereken yol ne olabilir. Her şeyi göze aldım çünkü..:)
Eğer akrabaların Almanya'da yaşıyorsa sanki seni hiç tanımıyorlarmış gibi iş sözleşmesi yapıp bundesgatur für arbeit'a başvurup ön onay belgeni çıkartmalılar. Ama bunun öncesinde senin IHK FOSA'ya mail atıp denklik işlemlerini tamamlaman gerek.Denklik işlemi yapmadan da gidebilirsin ama emin ol biz hallederiz diyenlere inanma çünkü çok zor bir şey.

hep benim hayalim knk kaşke bende çalışa bilsem orda mis gibi
Türkiye'de yaklaşık 2 yıl çalıştım en sonunda kafama tak edince bende bu yola baş koydum. Umarım seninde hakkında hayırlısı olur.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...