Root Nedir ? Yararları ve Zararları ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Onaylı Üye
Ödüller
7
7 HİZMET YILI
kanka genel de eski telefonlara atılıyor tam olarak ne işe yarar bilmiyorum

Herkes Bir Gün Ölecek
Seçkin Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
kısaca root koklendırmek demek koklendırmek ise bir cihazın normalde gıremedıgın yerlere özel dosyaya açmaya yarıyan ayrıca oyunlarda hıle yapmanı sağlayandır zararı yoktur fakat root attıktan sonra garantı kapsamasından cıkabılır belkı ama belkı root atınca virüs koruması devre dışı oluyor belkı

Onaylı Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI

Root atmak telefonun bilinmeyen , normal kullanıcıların erişemeyeceği şeylere erişmek ve telefon üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaktır .

Ulaşamadığınız Çok İnce Dosyalar,Sistem Dosyaları,Telefonunuza Rootsuz Eklenmeyen Bazı Özellikler. Bu Gibi İşlemleri Yapmak İçin Telefonunuzun Rootlamaya İhtiyacı Vardır.

Bu açıdan bakınca root yapmanın herhangi bir kötü yanı dezavantajı yok gibi duruyor.
Root Yapmanın Zararları;

Başka bir zararı ise titreşim, kamera gibi donanım parçalarının çalışmamasına sebep olabilir.
Çalışsa bile bazen duraksayabilir ve bazı sorunlar çıkarabilir.

Root yapmanın zararlarından biri de bazı uygulamalarınızın hata vermesini sağlayabilir.
Bu duruma örnek olaak Whatsapp resim yükleme ve profil değiştirme hatası sunabilir.

Aynı zamanda kimliği belirsiz bir şekilde root yaptığınız zaman, kişisel bilgileriniz başkaları tarafından çalınabilir.
Hatta banka bilgilerinizin çalınmasına, kredi kart bilgilerinizin ele geçirilmesine sebebiyet verebilir.
Cihazınızda yer alan uygulamarın şifreleri başkalarının eline geçebilir.
Root yapmadan önce zararlarını göz önüne alıp yapmanızı tavsiye ederiz.

1-Telefonun veya tabletin yazılımına direk müdahale yapıldığı için bir çok üretici bu işlem sonuncunda cihazı garanti dışı bırakır..

2-Root işlemi genelde basit ve sorunsuz bir işlem olsa da, deneyimsiz ve dikkatsizseniz telefona kalıcı zarar (brick) verebilirsiniz.

3-Root yapılmış bir telefona yazılımlar üreticiler tarafından otomatik gönderilmeyebilir. Bu durumda internetten yeni yazılımı indirip kendiniz kurmanız gerekir.

4-Gelişigüzel uygulama yükleyen biriyseniz virüslü veya ajan tipi uygulamalar yüklemişseniz telefona normalden çok daha fazla zarar verebilirler.

5-Güvenlik açığı oluşturmuş olursunuz

Root Yapmanın Yararları;

1-Telefonunuza ya da tabletinize, özelleştirilmiş ROM kurabilirsiniz.

2-Play Storedaki root gerektiren uygulamaları kullanabilirsiniz.

3-Telefona yüklü gelen gereksiz uygulamaları silme şansı elde edersiniz.

4-Telefonunuzda SD bellek yuvası varsa uygulamaları SD belleğe taşıyarak telefonun ana belleğini rahatlatabilirsiniz.

5-Bir çok yasaklı siteye veya ülkemizden ulaşılamayan sitelere DNS değiştirme yöntemi ile kolayca ulaşabilrisiniz.
Bootloader kilidi açmak isterken telefonu bloke etmiştim anlamıyorsanız hiç bu işlere kalkışmayın

Seçkin Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
ben telefonumu root attırdım hileler için iyi

Arda
Uzman Üye
Ödüller
3
4 HİZMET YILI
root telefonu cokertir yararı sadece hilelerde

Nice
Onaylı Üye
Ödüller
6
7 HİZMET YILI
5 yıl önce falan tablete atmıştım ilk zamanlar işlerimi güzel görüyordu da sonra yavaşlamaya sapıtmaya başladı o günden beri roottan korkuyorum :D

Onaylı Üye
Ödüller
3
5 HİZMET YILI
aga benim telefonun rootan garantisi gitmiş sonra pişman oldum

Onaylı Üye
Ödüller
3
5 HİZMET YILI
bro pugb scriptleri için teli rootlamıştım şu an hala rootlu çok raaht diğer oyunlardada script açabiliyorum

Uzman Üye
Ödüller
5
5 HİZMET YILI

Root atmak telefonun bilinmeyen , normal kullanıcıların erişemeyeceği şeylere erişmek ve telefon üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaktır .

Ulaşamadığınız Çok İnce Dosyalar,Sistem Dosyaları,Telefonunuza Rootsuz Eklenmeyen Bazı Özellikler. Bu Gibi İşlemleri Yapmak İçin Telefonunuzun Rootlamaya İhtiyacı Vardır.

Bu açıdan bakınca root yapmanın herhangi bir kötü yanı dezavantajı yok gibi duruyor.
Root Yapmanın Zararları;

Başka bir zararı ise titreşim, kamera gibi donanım parçalarının çalışmamasına sebep olabilir.
Çalışsa bile bazen duraksayabilir ve bazı sorunlar çıkarabilir.

Root yapmanın zararlarından biri de bazı uygulamalarınızın hata vermesini sağlayabilir.
Bu duruma örnek olaak Whatsapp resim yükleme ve profil değiştirme hatası sunabilir.

Aynı zamanda kimliği belirsiz bir şekilde root yaptığınız zaman, kişisel bilgileriniz başkaları tarafından çalınabilir.
Hatta banka bilgilerinizin çalınmasına, kredi kart bilgilerinizin ele geçirilmesine sebebiyet verebilir.
Cihazınızda yer alan uygulamarın şifreleri başkalarının eline geçebilir.
Root yapmadan önce zararlarını göz önüne alıp yapmanızı tavsiye ederiz.

1-Telefonun veya tabletin yazılımına direk müdahale yapıldığı için bir çok üretici bu işlem sonuncunda cihazı garanti dışı bırakır..

2-Root işlemi genelde basit ve sorunsuz bir işlem olsa da, deneyimsiz ve dikkatsizseniz telefona kalıcı zarar (brick) verebilirsiniz.

3-Root yapılmış bir telefona yazılımlar üreticiler tarafından otomatik gönderilmeyebilir. Bu durumda internetten yeni yazılımı indirip kendiniz kurmanız gerekir.

4-Gelişigüzel uygulama yükleyen biriyseniz virüslü veya ajan tipi uygulamalar yüklemişseniz telefona normalden çok daha fazla zarar verebilirler.

5-Güvenlik açığı oluşturmuş olursunuz

Root Yapmanın Yararları;

1-Telefonunuza ya da tabletinize, özelleştirilmiş ROM kurabilirsiniz.

2-Play Storedaki root gerektiren uygulamaları kullanabilirsiniz.

3-Telefona yüklü gelen gereksiz uygulamaları silme şansı elde edersiniz.

4-Telefonunuzda SD bellek yuvası varsa uygulamaları SD belleğe taşıyarak telefonun ana belleğini rahatlatabilirsiniz.

5-Bir çok yasaklı siteye veya ülkemizden ulaşılamayan sitelere DNS değiştirme yöntemi ile kolayca ulaşabilrisiniz.
sağol ben telefon root yaptım bi sorun çıkmadı ama yinede teşşekürler

Üye
4 HİZMET YILI
Root yapmanın faydaları nelerdir?

1-Telefonunuza ya da tabletinize, özelleştirilmiş ROM kurabilirsiniz. Yani telefonla gelen yazılım hoşunauza gitmiyorsa daha farklı ROM lar deneyebilirsiniz. Örneğin MIUI veya CyanogenModROM’ları.
2-Telefonunuzun titreşim ayarları, ekran ayarları, işlemci hızı, gizli dosyaları, ses şiddeti ayarı, flaş ışığı yükseltmesi, kamera yazılımları gibi her türlü noktasını özelleştirerek performansını artırabilirsiniz.
3-Play Store’daki root gerektiren uygulamaları kullanabilirsiniz. Mesela telefon konuşmaları temiz bir şekilde kaydeden yazılımlar. Titanium Backup gibi uygulamalar root edilmiş telefonlarda çok daha fazla fonksiyonellikler sunar.
4-Telefona yüklü gelen gereksiz uygulamaları silme şansı elde edersiniz. Normalde telefon operatörleri birçok kullanışsız uygulamalar (bloatware) yükleyip size verirler ve bunları kaldıramazsınız. Bunlar tabiki bellekte yeterince yer işgal ederler. Ayrıca birçoğu arkaplanda gereksiz yere çalışıp cihazın bataryasının daha hızlı bitmesine sebep olurlar. Sadece bunlardan kurtulmak için bile root yapmaya değer.
5-Telefonunuzda SD bellek yuvası varsa uygulamaları SD belleğe taşıyarak telefonun ana belleğini rahatlatabilirsiniz. Normalde bu işi sadece bu işlemi destekleyen bir kaç uygulama ile sınırlısınız.
6-Custom Recovery denilen özel kurtarma paketleri ile telefonunuzun recovery fonksiyonları genişletebilirsiniz. Böylece telefonun kolayca full yedeğini alabilirsiniz, gerektiğinde eski haline kolayca döndürebilirsiniz. Rom Manager uygulaması popülerdir.
7-Bir çok yasaklı siteye veya ülkemizden ulaşılamayan sitelere DNS değiştirme yöntemi ile kolayca ulaşabilrisiniz. Normalde DNS değiştirme işlemini root yapmadan da yapabilirsiniz, ancak sadece WiFi bağlantıda işe yarar. 3G şebeke internet bağlantısında DNS değişikliği için root yapılmış telefona ihtiyaç var.
8-Burada yazmayı atladığımız başka faydalar varsa lütfen yorum alanında bildiriniz, ekleyelim.
Root yapmanın zararları nelerdir?
1-Telefonun veya tabletin yazılımına direk müdahale yapıldığı için bir çok üretici bu işlem sonuncunda cihazı garanti dışı bırakabilir. Ancak root edilmiş bir telefonu servise göndermeden önce un-rootdenilen yöntemle eski haline getirmek bir çok telefonda mümkün.
2-Root işlemi genelde basit ve sorunsuz bir işlem olsa da, deneyimsiz ve dikkatsizseniz telefona kalıcı zarar verebilirsiniz.
3-Root işlemi Türkiye’de kanuni bir engel yok ama bazı ülkelerde bu işlem yasak olabilir.
4-Root yapılmış bir telefona yazılımlar üreticiler tarafından otomatik gönderilmeyebilir (OTA Update). Bu durumda internetten yeni yazılımı indirip kendiniz kurmanız gerekir. Aslında bu durumu henüz ülkemize gelmemiş güncellemeri herkesten önce yükleme şansı elde ederek avantaja çevirebilirsiniz.
5-Gelişigüzel uygulama yükleyen biriyseniz virüslü veya ajan tipi uygulamalar yüklemişseniz telefona normalden daha fazla zarar verebilirler.
6-Burada yazmayı atladığımız başka sakıncalar varsa lütfen yorum alanında bildiriniz, ekleyelim

Onaylı Üye
Ödüller
5
6 HİZMET YILI
eski s3 neo ma atmıştım bidaha kullanmıycagın telefonlar için mantıklı olabiliyo

Onaylı Üye
Ödüller
6
6 HİZMET YILI
yapmamanızı öneririm zararı var diye biliyorum

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...