Eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Sigara içmek karaciğer naklinde sorun oluşturur mu?
Dostum aklında sadece alkol zarar veriyor olarak kalmasın. Sigara bende iciyorum ama butun organlara zarar verdigini biliyorum. Cünkü sen nefes aldiginda aldigin oksijen kanla beraber butun organlarinı dolaşır ama sen oksijen yerine zararlı duman çekersen haliyle butün vucudun zarar görür.
Evet, sigara içmek karaciğer naklinde çeşitli sorunlar oluşturabilir. Sigara içmenin karaciğer nakli üzerindeki olumsuz etkileri şunlardır:
Anestezi ve Cerrahi Riskleri Artırır: Sigara içen bireylerde cerrahi işlemler sırasında ve sonrasında komplikasyon riski artar. Sigara, solunum ve kardiyovasküler sistem üzerinde olumsuz etkiler yaparak anestezi risklerini artırabilir.
Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması: Sigara, bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyon riskini artırabilir. Bu, nakil sonrasında organın reddedilme riskini de yükseltebilir.
Yara İyileşmesinde Gecikme: Sigara içmek, doku oksijenlenmesini azaltarak yara iyileşmesini geciktirir. Bu, cerrahi sonrası iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.
Nakil Sonrası Sağkalımı Azaltır: Araştırmalar, sigara içen karaciğer nakli alıcılarının uzun vadeli sağkalım oranlarının daha düşük olduğunu göstermektedir. Sigara içenlerde hem donör hem de alıcı tarafında komplikasyon riski artar.
Karaciğer Fonksiyonları Üzerinde Olumsuz Etkiler: Sigara, karaciğerin detoksifikasyon kapasitesini ve genel fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Bu, nakledilen karaciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını zorlaştırabilir.
Bu nedenlerle, karaciğer nakli düşünen bireylere sigarayı bırakmaları şiddetle tavsiye edilir. Nakil merkezleri genellikle sigara içen adayları değerlendirme sürecinde ek testlere tabi tutar ve sigarayı bırakmalarını şart koşabilir.
Doktorlar, nakil öncesi hastanın genel sağlık durumunu değerlendirirken sigara içimi gibi faktörleri dikkate alır. Eğer sigara içiyorsan, bu durum nakil sürecini etkileyebilir.Nakil için uygunluk değerlendirmesi, sağlık profesyonellerinin senin durumunu titizlikle incelemesiyle yapılır. Sigara içiyor olman, nakil sırasını veya uygunluğunu etkileyebilir.