Kötülükleri direkt engelleseydi o zaman bizi yaratmasının anlamı kalmazdı ki güllük gülistanlık yaşasaydık herkes iyi olsaydı o zaman yaratıcı bizimle eğleniyor veya keyfine göre hareket ediyor derdik...Sizce gerçekten bir yaratıcı var mı, eğer varsa neden bu kötülükler oluyor. Dolayısıyla ölünce nolucak
Abi bunları oturup tartışmayı çok isterim medeni insanlar gibi fakat bu hususları çok fazla açarsak ülkede zır cahil çok olduğu için ne yapacakları belli değil o yüzden kaynak olarak buraya bırakıyorum videoyu buyurun eğer vaktiniz varsa gerçekten oturun bi izleyin Yavuz Bülent Bakiler gibi önemli bir adam sunuyor ve o tarihte devlet matbaasında basılmış Atatürk'ün çocuklara eğitimde tarih kitaplarını gösteriyor liselere kadar 1950 yılına kadar okutulan resmi tarih kitabıyla adam argümanlarıyla gösteriyor dediklerimi daha iyi anlayacaksınız zaten vaktiniz yoksa eğer videoyu 01.50.00 kısmına alırsanız oradan dinlemeye başlayın zaten birkaç dakika sonra başlıyor konuya:
Tekke ve zaviyelerin kapatılmasını din karşıtlığı olarak görmek yahut göstermek tam bir aymazlık halidir. Zira tekke ve zaviyelerin herhangi bir İslamî dayanağı bulunmamaktadır. Dinsel ve kültürel tarihimiz içinde vücut bulan ve bir zamanlar bir eğitim ve dayanışma kurumu olarak işlev gören tekke ve zaviyeler zamanla işlevini yitirmiş ve yozlaşmıştır.
Bu gerçeği dile getiren Kuşadalı İbrahim Efendi 19. Yüzyılda tekkelere karşı görüşleriyle öne çıkmış en önemli mutasavvıflardandır. Onun hakkında merhum Yaşar Nuri Öztürk şöyle diyor:
“… Kuşadalı, Osmanlı saltanat çevrelerince de irfan ve din çevrelerince de Ariflerin kutbu, kutsal gönüllü mürşit gibi unvanlarla anılmış ve 19. Yüzyıl tasavvuf hayatının tartışmasız önderi kabul edilmiş bir büyük insandır. Bu Kuşadalı İbrahim Halvetî, Atatürk’ten yüz küsur sene önce, tekkelerden söz ederken şu mealde konuşuyor:
Tekkelerde artık hayır kalmamıştır. Bunların kaldırılması lazımdır. Bunlardan artık insanlığa da, İslam’a da hiçbir hayır gelmez. Çünkü tekkeleri, meyhane ve kerhaneye dönüştürdüler.
Onların yerine neyin konulması lazım? Kuşadalı buna da cevap vermiştir:
Yeryüzünü bir tekke haline getirmek ve bütün yeryüzünde insanlığın hizmetinde faaliyet göstermek lazımdır. Zaten Hazreti Peygamber’in de bize bıraktığı budur. Evaile dönmek yani ilk zamana, özgün İslam’a dönmek lazımdır.
Şimdi sormak lazım: Tekkeleri, şu sözlerin sahibi Kuşadalı mı kapattı, Atatürk mü? Gerçekte Kuşadalı kapattı, Atatürk bu işin resmî tescilini yaptı.” (Yaşar Nuri Öztürk, Allah İle Aldatmak, s.158- 159.)
Atatürk'ün bir diğer türkçe mealine çevirmesinin nedeni de şu yüzden osmanlı döneminde okuma yazma bilen sayısı çok az arapçayı veya osmanlıcayı kimse doğru düzgün bilmediği için imamları bile zaman zaman sorguya çekermiş düzgün yapıyor mu işini falan diye ben bunları biliyorum zaten bu yazıyı da daha önce okudum kuranı aldatmak için kullananların hedefinde neden Atatürk var söyleyeyim hemen sana dinciler din tüccarlığı yapıp halkı fakirleştirip ve cahil bırakıp kendilerini ve yandaşlarını zengin etmek için Atatürk'ü savunmazlar ve onun argümanlarını savunmazlar aynı günümüzde olduğu gibi birçok eleman var hala böyle türkiye'de en basit örneği cemaatler halbu ki bi anlasalar Atatürk'ü o nutuk'u bir okusalar adam neler yapmış bu ülkeye neyse oralara çok girmeyeyim uzun lafın kısası benim söyleyeceklerim bu şekilde hocam sizinle konuşmak güzel hissettirdi bu konuyu açtığınız için ben tekrardan teşekkür etmek istiyorum en azından bir nebze de olsa fikirlerimi özgürce belirtebiliyorum buradanPelin çift 'i eskiden takip ederdim bu programı da izlemiştim ,Bülentin bahsettiği daha doğrusu arkasına sığındığı iki şey var
1- ismet paşayla konuştukları (Ki bunun resmi bir yazılı kanıtı yok doğru olabilme ihtimali kadar uydurma ihtimali de var) arab oğlunun yediği diye... devam eden sözü.
2-Elle tutabileceği tek argüman o kitap onda da yazılan yazıyı kendince yorumluyor , (haşa) "hz. peygamberin uydurmalarından ibaret bulunduğu" diye yorumluyor ancak kitapta kendisinin okuduğu yazıda öyle bir uydurdu cümlesi geçmiyor , kendisi oraya çekiyor.
“Kur’an’ı aldatmak için kullananların hedefinde neden Atatürk var” bunu anlamak gerek
Ufak bir alıntı bırakıyorum ilgini çekerse okursun;
Atatürk, Kur’an’ı Türkçeye çevirterek ve tefsirini yaptırarak gerçek Müslümanlığın yolunu açan, Muhammedî İslam inancının yeniden inşası için uygun ortamın oluşmasını sağlayan büyük bir devrimcidir. Atatürk, din konusundaki bir yığın hurafenin teşhis ve tespiti için de hadis derlemelerini Türkçeye çevirtmiştir. Bu amaçla “Buhari Tercüme ve Şerhi” yaptırılmıştır.
Atatürk, gönlü büyük, idraki büyük, bakışı büyük bir dahidir. Dolayısıyla onun İslam konusundaki görüşleri de bu büyüklükle paralel bir biçimde idi. Onun görüşlerini yobazların sığ fikirleriyle kıyas etmek büyük bir haksızlık olacaktır. Bu nedenle ona yöneltilen din karşıtlığı ithamı zavallıca bir ithamdır. Ona din karşıtı demenin Ebu Cehil’in Hazreti Muhammed’i dinsizlikle suçlamasından farklı bir yanı yoktur.
Atatürk, yobazı yakamızdan düşürecek elin, Kur’an’ın eli olduğunu biliyordu. Bu sebepledir ki o, dini Kur’an, Kur’an’ı da din yapmak istedi. Bir kez daha belirtelim ki, Türk insanının kutsal kitabı kendi dilinde okumasını ve dolayısıyla anlamasını sağlamak için Kur’an’ı Türkçeye çevirtti. Bu, emsalsiz bir devrimdir. Bu devrimden rahatsız olanlar aslında Kur’an ile aldatmaya çalışanların ta kendileridir. Onlar kitleleri Kur’an ile aldatabilmek için onun anlaşılmaz kalmasını istediler. Kur’an’ı kendi hevesleri doğrultusunda eğip bükebilmek için Arap dilinde kalmasını özellikle yeğlediler.
Ne var ki Atatürk onların bu oyunlarını bozdu ve bozmaya da devam ediyor.
“Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar, meczuplar memleketi olamaz. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.”
Uzun ama açıklayıcı bir yazı olduğunu düşünüyorum kal sağlıcakla.
yesSizce gerçekten bir yaratıcı var mı, eğer varsa neden bu kötülükler oluyor. Dolayısıyla ölünce nolucak
Hemen her ateistin sorduğu (Arkasına sığındığı) çok saçma felsefi (aslında felsefi bile değil) düşünce.var diyenlere sorayım,varsa o yaratıcıyı kim yarattı?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?